Main menu

header

953 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unele dintre cele mai vizibile celebrități ale planetei au unele dintre cele mai obișnuite preferințe alimentare, demonstrând că unele meniuri și gusturi sunt universal irezistibile.

Emma Watson: burrito cu ou

Ingrediente: 12 fâșii de bacon, tocate, 12 ouă, 1/2 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper, 10 bucăți de tortilla de făină, încălzite, 400 g brânză cheddar mărunțită, 4 cepe verzi, feliate subțire.

Mod de preparare: într-o tigaie mare din fontă se frige baconul până devine crocant și se scurge pe prosoape de hârtie. În grăsimea din tigaie se toarnă ouăle bătute, condimentate cu sare și piper, și se gătesc până se încheagă și nu mai rămâne lichid. Se pune aproximativ 1/4 cană cu amestec de ouă în centrul fiecărei foi de tortilla, se presară cu brânză, bacon și ceapă verde, apoi se rulează în formă de burrito.

Beyoncé: pizza

953 26 2Ingrediente: pentru aluat: 500 g făină, 250 ml apă plată uşor călduţă, 20 g drojdie proaspătă (sau 6 g drojdie uscată), 1/4 linguriţă mică cu miere, 10 g sare fină, 5 linguri cu ulei de măsline. Pentru topping: 150 ml sos de roşii, 4 linguri cu ulei măsline, 1 linguriţă rasă cu zahăr, 1/2 linguriţă cu oregano, 300 g mozzarella de bivoliţă sau de vacă, busuioc proaspăt.

Mod de preparare: se pune făina într-un vas şi se face la mijloc o groapă mică. Se freacă drojdia cu mierea şi apoi cu toată cantitatea de apă și se pune în mijlocul făinii. Se amestecă puțin, cât să se combine, apoi se toarnă uleiul şi se presară sarea. Se frământă până rezultă un aluat moale, elastic, care nu se lipeşte de mâini și care se pune la dospit, într-un loc călduţ, până când îşi dublează volumul (două ore). Pentru topping, se amestecă sosul de roşii cu uleiul, zahărul şi puţin oregano, se scurge mozzarella şi se taie felii (sau se sfărâmă cu mâna). După dospire, aluatul se împarte în două bucăţi egale, care se întind cu mâna, în foaie de trei milimetri grosime. Se așază foile de aluat în două forme antiaderente şi se acoperă cu un şervet de bumbac, uşor umed. Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius, se ung ambele blaturi cu sosul de roşii şi se adaugă mozzarella. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Pizza se servește ornată cu busuioc rupt în bucățele mici.

Taylor Swift: crochete de pui

953 26 3Ingrediente: 60 g făină, 1 ou, 1 lingură cu apă, 240 g pesmet de pâine crocant, 150 g parmezan ras, 500 g fâșii de piept de pui.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se pulverizează cu spray de gătit. Într-un bol se pune făina, în altul se bat oul și apa, iar într-un al treilea se amestecă pesmetul și brânza. Se dau fâșiile de carne prin făină, se scufundă în amestecul de ou, se trec prin pesmet și se așază în tavă. Se coc crochetele 20 de minute, întorcându-se o dată, până când puiul nu mai este roz în centru.

Barack Obama: chilli burger

953 26 4Ingrediente: 400 g carne tocată slabă de vită, 2 cepe, tăiate cubulețe, 2 căței de usturoi, tocați, 2 ardei iuți roșii, fără semințe, tăiați mărunt, 1/2 linguriță cu piper Cayenne, 1 mână cu pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un bol. Folosind mâinile, se amestecă foarte bine, până când textura devine groasă, ca o pastă. Se formează opt bile care se turtesc până la grosimea de aproximativ patru centimetri, care se dau la rece până se încinge grătarul. Se frig bucățile de carne la foc mediu, timp de cinci minute pe fiecare parte, până se rumenesc, întorcându-le o singură dată. Se servesc burgerii fierbinți, introduși în chifle speciale, cu felii de roșii proaspete și salată crocantă.

Rihanna: spaghete

953 26 5Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 200 g roșii cherry, sare, piper, 2 căței de usturoi, 250 g spaghete, 200 g pesto, 75 g parmezan, fistic și busuioc pentru servit.      

Mod de preparare: se pune uleiul într-o tigaie încinsă, se adaugă roşiile tăiate în jumătăţi şi se gătesc până se înmoaie puţin. Se asezonează cu sare şi piper, se adaugă usturoiul tocat mărunt şi se mai lasă pe foc timp de patru minute, apoi se lasă deoparte. Pastele se fierb după indicațiile de pe ambalaj, apoi se lasă la scurs. Se pune din nou pe foc tigaia cu roșii, se adaugă spaghetele, pesto şi, cu ajutorul unui cleşte, se amestecă totul foarte bine, dar uşor, pentru a nu zdrobi roşiile. La servire, se presară parmezanul şi fisticul tocat, nesărat, și o frunză de busuioc.

Blake Lively: sufleu de ciocolată

953 26 6Ingrediente: 3 ouă, 75 g zahăr tos, 100 g ciocolată cu minimum 70% cacao, 130 ml lapte, 30 g făină, 15 g pudră de cacao neagră, 30 g unt cu peste 80% grăsime, 1 păstaie de vanilie, 1 praf de sare, puțin unt pentru uns formele și zahăr tos pentru tapetat formele.

Mod de preparare: se separă albușurile de gălbenușuri, se pornește cuptorul la 190 de grade Celsius și se pregătesc două forme termorezistente, rotunde, care se ung cu unt într-un strat uniform și se presară cu zahăr tos atât la bază, cât și pe pereții interiori. Se pune laptele într-un vas, la foc mic, se adaugă zahărul și se amestecă până acesta se topește și lichidul este fierbinte. Se stinge focul, se pune untul tăiat în cuburi și se bate intens, se adaugă și ciocolata ruptă în bucăți mai mici și se amestecă bine cu un tel, până când ciocolata se topește. În compoziția fină și cremoasă se pun gălbenușurile, unul câte unul, omogenizând după fiecare. Se trece prin sită pudra de cacao împreună cu făina și se presară, treptat, în compoziția cremoasă, apoi se amestecă ușor, cu mișcări verticale. Albușurile bătute spumă tare se încorporează câte puțin în aluatul de ciocolată, cu aceleași mișcări de jos în sus. Cu această compoziție se umplu vasele termorezistente, care se dau la cuptor pentru 12 minute.

Helena Bonham Carter: saltimbocca

953 26 7Ingrediente: 600 g carne slabă de vițel, 8 frunze proaspete de salvie, 8 felii de prosciutto, 2 linguri cu unt nesărat, ulei de măsline, 50 ml vin marsala, 1 lămâie.

Mod de preparare: se pun bucățile de carne pe blatul de lucru, se acoperă cu folie și se bat cu pumnul închis până ajung la o grosime de o jumătate de centimetru. Se condimentează ambele părți cu puțin piper și se așază două frunze de salvie sub fiecare bucată de carne, apoi se pun câte două bucăți de prosciutto deasupra și se pliază părțile laterale. Se încinge o tigaie la foc mediu și se pune o lingură cu unt și foarte puțin ulei. Se frig bucățile de carne, câte două minute pe fiecare parte, până se rumenesc, apoi se scot pe o farfurie și se acoperă cu folie, pentru a se menține calde. Se procedează la fel cu celelalte două bucăți de carne. Se încinge din nou tigaia, se pune restul de unt și marsala și se fierb împreună două minute, până rezultă un sos lucios, care se servește cu carnea și cu o garnitură la alegere (paste fierte sau cartofi copți).