Main menu

header

954 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Încărcat de proteine, oul este acel aliment unic, care asigură forță, sațietate și menține o greutate corporală optimă. În plus, este o adevărată vedetă a unuia dintre cele mai iubite feluri culinare, omleta, care poate deveni un spectacol culinar.

Denver

954 26 2Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 60 g ceapă tocată, 1/2 ardei roșu tocat, 1/2 ardei verde tocat, 5 felii de șuncă slabă mărunțite, 4 ouă, 4 albușuri, 2 linguri cu apă rece, 2 linguri cu unt, 100 g brânză cheddar, mărunțită, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, se călesc ceapa și ardeiul timp de câteva minute, se adaugă șunca, se mai frige totul încă un minut, apoi se dă tigaia deoparte. Separat se bat ouăle, albușurile și apa, se încălzește jumătate din cantitatea de unt și se toarnă jumătate din cantitatea de ouă, care se gătesc acoperite, timp de trei minute. Se oprește focul, se trece omleta pe o farfurie, se presară brânza, iar după ce aceasta s-a topit, se adaugă jumătate din cantitatea de legume și se „închide” omleta aducând o parte peste cealaltă. Se repetă procedura cu restul ingredientelor.

Cu șuncă și tarhon

954 26 3Ingrediente: 5 ouă mari, sare, piper, 1 lingură cu tarhon, 2 linguri cu unt nesărat, 110 g șuncă tăiată cubulețe, 80 g brânză cheddar rasă.

Mod de preparare: se amestecă ouăle, sarea, piperul și tarhonul într-un castron și se bat împreună până când se omogenizează și compoziția devine spumoasă. Se lasă să se odihnească la temperatura camerei timp de 15 minute. Între timp, se topește jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, și se frige șunca până începe să se rumenească pe margini, aproximativ trei minute, apoi se transferă într-un castron și se combină cu brânza. Se șterge tigaia cu un prosop de hârtie și se readuce pe foc mediu, se topește restul de unt și se toarnă compoziția de ouă, folosind o spatulă de silicon pentru a împinge marginile spre centru și înclinând tigaia, pentru a întinde oul nefiert dedesubt. Se presară șunca cu brânză peste jumătate de omletă, se ia de pe foc, se acoperă și se lasă omleta să stea un minut. Se îndoaie cu grijă de la jumătate, apoi se transferă, prin alunecare, pe o farfurie.

Spaniolă

Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, 5 cartofi medii, tăiați cubulețe, 1 ceapă, tocată, 8 ouă, sare, piper, pătrunjel pentru ornat (opțional).

Mod de preparare: se încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă și se prăjesc cartofii până devin crocanți, aurii și fragezi. Se adaugă ceapa și se călește ușor, se scurge uleiul și se întorc cartofii și ceapa în tigaie, aranjând amestecul într-un singur strat. Se reduce focul la minim. Se bat ouăle cu sare și piper și se toarnă în tigaie, mutând cartofii și ceapa în jurul ouălor, cu ajutorul unei spatule. Din când în când, se mută ouăle în jurul cartofilor în timp ce se gătesc. Se așază o farfurie mare și rotundă deasupra tigăii și se răstoarnă omleta, apoi se trece ușor, din nou, în tigaie, pe partea cealaltă, și se lasă pe foc până este gătită. Se scoate pe o farfurie, tot prin răsturnare. 

Cu spanac

954 26 4Ingrediente: 1 linguriță cu ulei de măsline, o mână cu frunze de spanac, sare, piper, 3 ouă, 1 lingură cu unt nesărat, 100 g brânză de capră mărunțită, 2 lingurițe cu arpagic tocat (opțional).

Mod de preparare: se încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu, se toarnă uleiul, apoi, când este fierbinte, se adaugă spanacul, se asezonează ușor cu sare și piper și se gătește un minut, apoi se transferă pe o farfurie. Ouăle se bat bine cu sare și piper. Tigaia se pune din nou pe flacără, se lasă untul la topit, apoi se toarnă ouăle și se învârtește tigaia, astfel încât compoziția să acopere fundul tigăii. După 30 de secunde, cu o spatulă de silicon, se ridică marginile omletei, astfel încât oul nefiert să treacă dedesubt. Se presară jumătate din omletă cu spanacul sotat și brânza, se mai lasă la gătit 30 de secunde, apoi se trece partea liberă a omletei peste cea cu umplutură și se lasă să alunece pe farfurie. Se servește ornată cu arpagic.

Cu roșii

Ingrediente: 2 ouă, 1 linguriță cu ulei de măsline, 100 g roșii cherry, o mână cu frunze de busuioc proaspăt, 30 g mozzarella, sare și piper după gust.

Mod de preparare: roșiile se taie în bucăți mici. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie si se prăjesc roșiile pentru două minute, se pun într-un castron și se șterge tigaia cu un șervet de hârtie. Se sparg ouăle și se bat bine cu o furculiță, adăugând sare și piper. Se încălzește restul de ulei în tigaie, la foc mediu, se toarnă amestecul de ouă și, cu ajutorul unei spatule de silicon, se creează treptat goluri în compoziție, care se umplu cu ou crud, pentru a se găti integral. Când omleta este aproape gata (mai este puțin moale la suprafață), se pun pe jumătate din suprafață roșiile, busuiocul și brânza, apoi se trece partea fără umplutură peste cealaltă și se transferă omleta pe o farfurie.

Vegetariană

Ingrediente: 2 ouă mari, 1/4 ardei roșu, tocat, 100 g brânză Cheddar, rasă, 4 frunze de spanac proaspăt, 2 roșii cherry, tocate, sare, piper, 1/4 linguriță cu unt.

Mod de preparare: se topește untul într-o tigaie și se toarnă ouăle bătute cu furculița și asezonate cu sare și piper. Când amestecul începe să se întărească, dar are încă ou crud deasupra, se adaugă brânza rasă, roșiile, spanacul și ardeiul. Folosind o spatulă de silicon, se desprind marginile și se întoarce rapid omleta pe cealaltă parte, gătindu-se două minute. Se răstoarnă pe farfurie și se servește imediat.

Cu bacon

954 26 5Ingrediente: 3 ouă mari, sare, piper, 3 fâșii de bacon, 3 felii de brânză Brie, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: se frige baconul într-o tigaie, se dă deoparte și se feliază fin. Se bat ouăle până se omogenizează, se topește untul într-o tigaie și se toarnă compoziția, acoperind tot fundul tigăii. Se condimentează cu sare și piper, se desprind marginile, se lasă să se gătească integral, se pun baconul și brânza, se pliază de la jumătate și se lasă să alunece pe o farfurie. 

Grecească

Ingrediente: 1/2 roșie, tăiată cubulețe, 3 măsline negre Kalamata, 60 g brânză feta, mărunțită, 1 vârf de cuțit cu oregano uscat, 2 linguri cu ulei de măsline, 3 ouă mari, sare, piper proaspăt măcinat, brânză Graviera rasă (pentru ornat).

Mod de preparare: se sparg ouăle într-un bol și se condimentează cu sare și piper, apoi se bat bine cu o furculiță, până se omogenizează. Se încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu, se toarnă uleiul și ouăle bătute, apoi, folosind o spatulă, se trage omleta spre un capăt al tigăii și se înclină, pentru a lăsa compoziția crudă să se gătească. După două minute, se ia tigaia de pe foc și se adaugă roșiile, brânza, măslinele și oregano. Se trece spatula sub omletă și se împăturește ușor, de la jumătate. Se servește presărată cu brânză rasă.