Main menu

header

955 26 1de Gheorghe Zmaranda

Pe dealurile Transilvaniei, la numai 12 km în linie dreaptă de Făgăraș, în 2007 începea să se scrie povestea a ceea ce astăzi este Ferma de Biodiversitate Cobor. Aici, în satul Cobor, Markus Jebsen, pasionat de natură și om de afaceri care și-a donat o mare parte din avere parcurilor naționale și proiectelor de conservare din întreaga lume, începe să cumpere teren agricol abandonat, teren ce fusese folosit şi suprapăşunat. De-a lungul timpului, organizaţia lui Markus a cumpărat şi trei clădiri ruinate de timp și face primii pași în a le renova într-un mod sustenabil, cu materiale locale și naturale, păstrând arhitectura tradiţională. În 2015, Markus Jebsen donează totul Fundaţiei Conservation Carpathia, cea care aduce o viziune total nouă, transformând terenurile și casele într-o fermă de biodiversitate. Pe 14 octombrie, ferma Cobor va găzdui un eveniment inedit, spune István Szabó (foto), manager Afaceri Verzi la Fundația Conservation Carpathia. Întrecerea gulașurilor va aduce în prim-plan mai multe variante și rețete a acestui preparat, dar și creativitatea și priceperea bucătarilor.

„În Cobor este o comunitate maghiară puternică, iar gulașul este parte din istoria acestui loc”

955 26 2- De unde a pornit această idee a „Întrecerii gulașurilor”?

- „Întrecerea gulașurilor” este o premieră pentru noi și vine să pună în valoare, pe de o parte, carnea din Sură de stepă, produs natural al Fermei de Biodiversitate Cobor, dar și natura, cultura locului, într-un format de eveniment inedit, care se adresează publicului larg, dar și pasionaților de gătit. Nouă echipe se vor întrece în prepararea celui mai gustos gulaș, ingredientul vedetă fiind carnea de Sură de stepă. Participanții la eveniment se vor bucura de o varietate de gusturi și arome, vor alege gulașul care le place cel mai mult, în secțiunea „votul publicului” și nu doar atât. Programul mai include un joc care implică descoperirea istoriei și naturii Coborului, tip „Căutare de comori”, vizita de la fermă, dar și concert de muzică veche, specifică spațiului carpatic, interpretată de formația „Trei parale”.

- De ce ați ales acest fel de mâncare pentru competiție?

- Istoria Coborului are întâlniri și interacțiuni cu diverse grupuri etnice, care fie au fost în trecere pe aici, fie s-au așezat pentru mai multe sute de ani. Maghiarii sunt cei care au venit la Cobor în secolul al XIV-lea, repopulând zona după invazia tătarilor. Și astăzi, în Cobor, este o comunitate maghiară puternică, iar gulașul este parte din cultura acestui loc.

„Juriul este format din cinci bucătari cu experiență”

- Câte echipe vor participa și din ce zone ale țării provin?

- S-au înscris nouă echipe din toată țara, însă la eveniment vom afla de unde este fiecare.

- Cum se stabilește echipa câștigătoare?

- Juriul este format din cinci bucătari cu experiență, care vor analiza după o listă de criterii gulașurile pregătite de fiecare echipă. Și publicul are un cuvânt important de spus, pentru că toți participanții vor putea să voteze gulașul care le place cel mai mult la categoria „votul publicului”.

- De unde se asigură materia primă pentru pregătirea mâncării?

- Carnea pentru gulaș este asigurată de organizatori, adică de noi, în timp ce fiecare echipă își va procura celelalte preparate în funcție de rețetele proprii, având obligația să certifice proveniența și calitatea produselor.

- Ce cantitate de gulaș estimați că va fi pregătită în cadrul competiției?

- Ne așteptăm la peste 300 de litri.

„După-amiaza este destinată relaxării și muzicii bune”

955 26 3- Celor care vă vor vizita, ce alte activități le puneți la dispoziție?

- În cadrul evenimentului, participanții sunt invitați să participe la un tur de fermă în care vor cunoaște caii aflați în pensiune, canisa de Ciobănesc Carpatin, dar și Surele de stepă care pasc libere pe pajiștile Fermei de Biodiversitate Cobor. Totodată, cei care vin cu copiii la eveniment se pot înscrie într-o provocare despre natură și istorie. Aceștia vor merge după indicii prin sat și vor descoperi natura și istoria satului transilvănean Cobor. Gulașul va fi vedeta mesei de prânz, iar după-amiaza este destinată relaxării și muzicii bune.

Gulașul este o tocană de carne cu cartofi sau cu găluște de făină, originar din Ungaria, fiind o specialitate a comunităților maghiare. Ingredientele de bază sunt carnea de vită, cartofii, găluștele și condimentele, după gustul și experiența bucătarului. La acestea se adaugă și alte ingrediente în funcție de preferințele celor care gătesc și de zona din care a fost preluată rețeta

Două reţete de gulaş diferite de la Mezosi Levente şi Nonoşel Ion

- Prezentați-ne, vă rog, două rețete diferite de preparare a gulașului.

- Aici îi lăsăm pe cei pricepuți în ale bucătăriei să ne inspire cu două rețete, mai exact Mezosi Levente și Nonoșel Ion, parte din echipa Fermei de Biodiversitate Cobor. Mezosi Levente vă propune o reteță de gulaș din care se obțin 10 porții. Ingrediente: 1 kg carne de vită, 500 g ceapă, 100 ml ulei, 2 kg cartofi, 1/2 linguriță cu pătrunjel verde, 1/2 linguriță cu chimen, 1/2 linguriță cu piper măcinat, 100 g pastă de tomate, 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce, 1/2 linguriță cu sare, apă. Mod de preparare: carnea se curăță de pielițe, se spală și se taie în bucăți. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în felii lungi. Pasta de tomate se diluează cu 100 ml apă. Pătrunjelul verde se curăță, se spală și se taie mărunt. Bucățile de carne se înăbușă în ulei cu 100 ml apă, se scot separat și în jiul rămas se înăbușă ceapa. Se adaugă boia de ardei, chimen, carne și se acoperă cu apă. Se fierb circa o oră. Se adaugă sare, piper, pastă de tomate și se continuă fierberea circa 30 de minute. Cartofii se fierb separat, în apă cu sare, și se adaugă în sos. Preparatul se prezintă pe platou sau pe farfurie, cu pătrunjel verde deasupra.

Pentru rețeta de gulaș recomandată de Nonoșel Ion, tot pentru 10 porții, aveți nevoie de: 1 kg carne de vită, 600 g ceapă, 400 g ardei gras proaspăt, 100 g morcovi, 100 g țelină rădăcină, 100 g pastă de tomate, 1,5 kg cartofi, 100 ml ulei, 150 g făină, 1 ou, 1 vârf de cuțit cu chimen, 1 vârf de cuțit cu cimbru, 1 vârf de cuțit cu pătrunjel verde, 1 vârf de cuțit cu usturoi, apă. Mod de preparare: carnea, care a fost în prealabil lăsată două zile la maturat cu sare, foi de dafin și vin, se curăță de pielițe, se spală, se taie câte trei-patru bucăți la o porție. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt. Ardeiul gras se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Morcovii și țelina se curăță, se spală și se rad prin răzătoarea fină. Cartofii se spală, se curăţă de coajă, se spală și se taie cuburi mici. Ouăle se spală, se degresează, se trec prin jet de apă rece. Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Făina se cerne. Ardeiul iute se spală și se taie mărunt. Pasta de tomate se diluează în 100 ml apă. Ceapa se înăbușă în 100 ml ulei cu 100 ml apă. Se adaugă pasta de tomate, bucățile de carne, circa 400 ml apă și se lasă la fiert circa o oră. Din ou, făină, sare și puțină apă se prepară o cocă de consistență tare, din care se taie bucăți mici (cât o alună), care se fierb în apă cu sare, formându-se găluște. În sosul cu carne se adaugă boia de ardei dulce, ardei iute, ardei gras, sare, piper, usturoi, cimbru, chimen, morcovii și țelina și se continuă fierberea aproximativ o oră. Se introduc găluștele și se mai fierb cinci minute. Separat se fierb cartofii în apă cu sare, apoi se adaugă peste carne. Preparatul se servește cald, cu pătrunjel verde deasupra.