de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pufoasă, cu o armă aparte, foarte sănătoasă mai ales din perspectiva conținutului scăzut de colesterol, carnea de curcan poate sta la loc de cinste în orice meniu. Iar de Sărbători sau ocazii speciale, aroma unică a unui curcan umplut este sinonimă cu delicatesa.
Curcan umplut cu portocale și nuci pecan
Ingrediente: 1 curcan de 5 kilograme, 480 g portocale, nedecojite, tocate grosier, 250 ml apă, 500 ml supă de pui, 125 ml coniac, 50 g unt topit, 2 linguri cu suc de portocale, 175 g miere, 2 linguri cu făină. Pentru garnitură: 20 g unt (+40 g, topit), 200 g ceapă roșie tocată mărunt, 280 g pesmet, 120 g nuci pecan prăjite tocate grosier, 1 lingură cu coajă de portocală rasă fin, 2 linguri cu suc de portocale, 125 ml apă, 2 ouă bătute ușor, sare, piper.
Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Uscați curcanul cu prosoape de hârtie, plasați aripile dedesubt și umpleți cavitatea pieptului cu portocală. Legați picioarele împreună cu sfoară de bucătărie. Puneți apa, supa și coniacul într-o tavă mare și plasați curcanul pe un grătar uns cu ulei, peste tavă. Ungeți pasărea peste tot cu unt și acoperiți etanș totul cu două straturi de folie unsă cu ulei. Se gătește 130 de minute. Între timp, într-un castron combinați sucul de portocale și mierea. Descoperiți curcanul și ungeți cu jumătate din amestec, apoi mai lăsați să se rumenească neacoperit, aproximativ 50 de minute, ungând frecvent cu amestecul de miere rămas. Scoateți curcanul și lăsați-l acoperit pe un platou, timp de 20 de minute. Pentru garnitură, topiți untul într-o tigaie, căliți ceapa, amestecând până se înmoaie, apoi transferați-o într-un castron și amestecați-o cu pesmetul, nucile, coaja și sucul de portocală, apa, untul topit, sare, piper și ouăle. Faceți câteva bile din această combinație și coaceți-le în cuptor timp de 20 de minute. Se servesc alături de curcan.
Curcan umplut cu orez și cireșe
Ingrediente: 1 curcan de 6 kg, 125 g unt, 80 ml sirop de arțar, 10 frunze de salvie proaspete (plus pentru servit), 1 kg dovleac, fără semințe, tăiat în felii mari, 2 căței de usturoi, tăiați în jumătate. Pentru umplutură: 250 g orez brun fiert, 55 g fistic prăjit și tocat, 125 g cireșe din conservă, scurse, 125 ml suc de cireșe din conservă. Pentru sos: 2 linguri cu făină simplă, 375 ml supă de pui, 125 ml vin alb.
Mod de preparare: pentru umplutură, puneți într-un castron orezul, adăugați fisticul și cireșele și amestecați. Puneți untul și siropul de arțar într-o cratiță mică, la foc mediu. Gătiți, amestecând, timp de trei minute apoi dați deoparte și acoperiți vasul, pentru a se menține cald. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Uscați curcanul curățat, în interior și în exterior, cu un prosop de hârtie. Treceți ușor degetele sub pielea pieptului și împingeți cu grijă frunzele de salvie sub piele, asigurându-vă că stau plate. Umpleți cavitatea pieptului cu umplutura de orez, legați picioarele curcanului cu sfoară de bucătărie și băgați aripile dedesubt. Puneți curcanul, cu pieptul în sus, pe un grătar, într-o tigaie mare, turnați 375 ml apă în baza cratiței și ungeți curcanul peste tot cu untul amestecat cu arțar. Așezați o bucată mare de hârtie de copt peste curcan, apoi două straturi de folie peste tavă, fixând bine. Gătiți timp de două ore, apoi scoateți folia și hârtia și stropiți pasărea cu unt amestecat cu arțar. Se mai lasă la rumenit circa o oră. Transferați curcanul pe platou și lăsați-l acoperit timp de 30 de minute. Între timp, puneți dovleacul și usturoiul pe o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, stropiți-l cu restul de unt cu arțar și coaceți timp de 40 de minute. Pentru sos, degresați zeama lăsată de curcan, puneți lichidul pe foc, adăugați făina și gătiți timp de două minute. Turnați supa, vinul și sucul de cireșe. Se fierbe timp de cinci minute. Curcanul se servește pe un platou mare, cu dovleacul, usturoiul, frunzele de salvie și sosul cald.
Curcan umplut cu fistic
Ingrediente: 1 curcan de 4 kg, 500 ml supă de pui, 60 g unt topit. Pentru umplutură: 40 g unt, 1 ceapă mare roșie tocată mărunt, 1 kg pesmet proaspăt, 2 lin- gurițe cu coajă de portocală rasă fin, 200 ml suc de portocale, 100 g frunze proaspete de pătrunjel și mentă amestecate, mărunțite, 150 g fistic tocat, 1 ou bătut ușor.
Mod de preparare: pentru umplutură, topiți untul într-o tigaie, la foc mediu, căliți ceapa timp de cinci minute, transferați-o într-un castron mare și amestecați-o cu pesmetul, coaja de portocală, sucul de portocale, ierburile, fisticul și oul. Asezonați cu sare și piper. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Clătiți curcanul sub jet de apă rece, uscați-l în interior și în exterior cu un prosop de hârtie și umpleți ușor cavitatea gâtului cu umplutură. Folosind scobitori, fixați pielea deasupra, pentru a sigila conținutul. Legați picioarele curcanului împreună cu sfoară de bucătărie, băgați aripile dedesubtul păsării și puneți-o pe un grătar uns cu ulei, așezat deasupra unei tăvi în care turnați supa și 150 ml apă rece. Ungeți curcanul cu unt topit, presărați-l cu sare și piper și acoperiți bine totul cu folie unsă. Gătiți curcanul timp de o oră, scoateți folia și mai lăsați-l la rumenit încă 1 oră și 40 de minute, stropind carnea frecvent cu sucurile din tigaie. Transferați curcanul pe un platou și lăsați-l acoperit timp de 15 minute.
Curcan umplut cu mere şi stafide
Ingrediente: 1 curcan de 5 kg, 4 mere, tăiate la jumătate pe lungime, 1 lingură cu ulei de măsline, 20 g unt topit, legume fierte, la alegere, pentru garnitură. Pentru umplutură: 40 g unt, 1 ceapă mare roșie tocată mărunt, 4 felii de bacon fără coajă tăiate mărunt, 1 kg pesmet alb proaspăt, 250 g stafide, 1 măr (decojit, fără miez, tocat mărunt), 100 g frunze de salvie tăiate grosier, 1 ou bătut, sare, piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți un suport tip grilaj pe un vas mare. Turnați 200 ml apă în vas și ștergeți curcanul în interior și în exterior cu un prosop de hârtie. Pentru a face umplutura, topiți untul într-o tigaie, la foc mediu, adăugați ceapa și baconul și gătiți timp de patru minute. După ce se răcește, combinați-le cu pesmetul, stafidele, mărul cubulețe, salvia, oul, sare și piper. Umpleți curcanul cu amestecul, legați picioarele împreună cu sfoară de bucătărie și băgați aripile dedesubtul păsării. Puneți curcanul pe grătar și gătiți-l acoperit cu folie timp de două ore. Puneți jumătățile de mere, uleiul de măsline și untul într-un castron mare și amestecați-le, apoi descoperiți curcanul și așezați-le alături de acesta, pe grătar. Lăsați la cuptor încă o oră. Așezați curcanul rumenit pe o pla- că de tocat, acoperit, timp de zece minute, apoi transferați-l pe platou. Se servește cu merele coapte și legume la alegere.