Main menu

header

967 26 1de Simona Lazăr

Afecțiune inflamatorie acută sau cronică a colonului, colita este însoțiă, adesea, de diaree și de leziuni pe colon, uneori și pe intestin (iar atunci numele său este: exterocolită). Adeseori, boala este însoțită de dureri abdominale (crampe) ori se poate manifesta prin constipație. Oricare ar fi semnele ei relevante, este clar că această afecțiune inflamatorie are legătură cu alimentele și cu digestia lor. Iar cei bolnavi - fie că este vorba despre o fază acută sau despre una cronică - trebuie să țină și o dietă adecvată.

Alimente interzise, alimente permise

Mai întâi, să vedem care sunt alimentele interzise. Carnea și produsele din carne (cu câteva mici excepții), mai ales cele grase și cele afumate, sunt total interzise. La fel, lactatele și brânzeturile, cu precădere cele fermentate. Grăsimile animale, de orice fel, trebuie tăiate de pe listă, de la untură la slănină și smântână ori unt. Ouăle sunt permise doar dacă sunt fierte moi - nu prăjie, în maioneză ori umplute cu te miri ce. Ceapa, indiferent dacă este crudă sau prăjită, varza și toate „rudele” ei din familia crucifere, prazul și legumele murate (la saramură sau la oțet) sunt și ele inacceptabile în dieta bolnavului de colită. Sosurile cu rântaș ori cu diferite condimente, inclusiv muștarul și sosurile la borcan din magazin, sunt interzise. Făinoasele și pâinea, dulciurile (de orice fel), nucile și alunele (fie ele crude sau prăjite), fructele uscate, dar și stafidele, curmalele și smochinele - la toate acestea trebuie să se renunțe. În fine, băuturile alcoolice și cele carbogazoase pot și ele să facă rău bolnavului cu colită. Ce alimente sunt permise? Carnea slabă (de pui și de vită), peștele, pâinea albă prăjită (dar o cantitate redusă), ceaiurile, citronadele, sucurile proaspete de legume și fructe, infuziile de mușețel, mentă și măceșe. Pare puțin, nu? Dar, măcar până se iese din criza de colită e bine să se țină cont de aceste recomandări ale unui „regim de cruțare”.

Borș de pește

967 26 2Ingrediente: 500 g pește, 100 g morcov, 100 g albitură (rădăcină de pătrunjel și păstârnac), 300 g roșii, 200 ml borș, leuștean, pătrunjel, mărar, sare, 1 l apă.

Mod de preparare: curățați peștele, spălați-l și porționați-l, adăugați sare. Tăiați rădăcinoasele rondele sau cubulețe și fierbeți-le într-un litru de apă. Când s-au înmuiat, adăugați roșiile (pe care le-ați fiert în prealabil sau le-ați prăjit (fără ulei) într-o tigaie, zdrobindu-le cu o spatulă. Aduceți la clocot, apoi adăugați borșul și bucățile de pește. Atunci când și peștele este fiert, adăugați verdeața tocată mărunt (cantitatea cea mai mare trebuie să fie de leuștean).

Supă-cremă de salată

967 26 3Ingrediente: 2 căpățâni de salată (300-400 g), 100 ml lapte dulce, 10 g făină, 1 l supă (zeamă, stock) de zarzavat (pregătită din rădăcinoase și o ceapă mică), sare (nu se va condimenta cu piper). Pentru servire: crutoane.

Mod de preparare: în zeama de zarzavat puneți la fiert salata (spălată bine, tăiată fâșii), apoi treceți totul printr-o sită. Din lapte, zeamă de zarzavat și făină preparați un fel de sos (atenție, să nu se rumenească, precum rântașul!). Adăugați în acest sos zeama de salată strecurată, puneți un praf de sare și lăsați să mai clocotească puțin. Această supă-cremă poate să fie servită cu crutoane de pâine albă.

Sărmăluțe cu carne de pasăre în foi de viță

Ingrediente: 300 g carne de pasăre (pui, găină, curcan, rață sau gâscă), 20 de foi de viță-de-vie, 1 pahar cu orez, pătrunjel, mărar, 40 ml ulei, miezul de la 2-3 felii de pâine.

Mod de preparare: spălați carnea și curățați-o de pieliță, apoi treceți-o prin mașina de tocat, iar la sfârșit treceți și miezul de pâine, înmuiat în apă. Adăugați orezul, curățat, spălat și înmuiat, pe foc, în ulei cu apă. Amestecați totul foarte bine, adăugați sare. Pregătiți frunzele de viță-de-vie (tăiați cotoarele și opăriți frunzele; dacă sunt din saramură sau puse cu sare, se vor pune înainte la desărat, bine). Luați cu lingura din umplutură și așezați pe marginea unei frunze de viță-de-vie și rulați, după cum se știe, dându-le formă de sarma. Pe fundul unei cratițe mai înalte, puneți câteva frunze de viță-de-vie și crenguțe de mărar proaspăt (sau uscat, după caz). Așezați sărmăluțele în straturi, turnați apă clocotită și lăsați la fiert la foc potrivit pentru o oră și jumătate, două ore. Când sărmăluțele sunt bine fierte, presărați pătrunjel verde tocat mărunt și mai țineți sub capac 15-20 de minute. Dacă aveți posibilitatea, fierbeți aceste sărmăluțe în vasul pus în cuptor.

Biscuiți din fulgi de ovăz

967 26 5Ingrediente: 125 g unt, 200 g zahăr, 2 ouă, zahăr vanilinat sau esență de vanilie, 250 g făină, 250 g fulgi de ovăz.

Mod de preparare: amestecați (frământați) untul până se înmoaie, apoi adăugați și amestecați bine, până se încorporează, zahărul și ouăle întregi (timp de 20-30 de minute). Adăugați și încorporați făina, aromele și fulgii de ovăz (pe care i-ați trecut de două-trei ori prin mașina de tocat, pentru a se mărunți bine). Aluatul astfel obținut, îl întindeți cu sucitorul și tăiați din el forme diferite, pentru biscuiți. Așezați o coală de hârtie de copt în tavă, puneți aluatul tăiat cu formele dorite și dați la cuptor pentru 20-30 de minute (asta depinde și de grosimea pe care vreți să o aibă biscuiții).

Rulouri de mălai

967 26 6Ingrediente: 50 g făină de porumb (mălai), 50 g griş, 60 ml ulei, 2 ouă, 40 g brânză proaspătă de vaci, 300 ml lapte, 20 g pesmet.

Mod de preparare: dați laptele în clocot, apoi turnați grișul și mălaiul în ploaie, bătând mereu cu telul. Fierbeți până când zeama se evaporă, iar compoziția se îngroașă și capătă consistența unui aluat. Dați brânza prin sită și amestecați-o cu gălbenușurile frecate bine înainte, ca să se lichefieze. Amestecați această compoziție cu cea din oală (după ce s-a răcit). Când întregul aluat este bine răcit, se modelează rulouri (crochete) între palmele ude, se dau prin pesmet și se așază pe o foaie de hârtie de copt, în tavă. Se dau la cuptor, până se rumenesc.

Friptură dietetică

Ingrediente: 300 g carne slabă (pui sau vită), 20 g morcov, 200 g cartofi, 60 g rădăcină de țelină, 2 ardei grași (galbeni sau roșii, cei verzi dau gust amar mâncării), 20 ml ulei, cimbru, sare, pătrunjel verde, coriandru verde.

Mod de preparare: curățați carnea de pielițe, spălați-o și împănați-o cu bucăți de morcov și de cartofi. Puneți friptura într-o cratiță cu capac, adăugați-i restul legumelor (inclusiv restul de morcovi și de cartofi) pe lângă ea, turnați puțină apă și lăsați să fiarbă înăbușit, cu capacul pus (se ridică din când în când, să lase loc aburului să iasă). Adăugați cimbru. Când carnea e fiartă bine, scoateți legumele și treceți-le prin sită, adăugați zeama rămasă și uleiul și puneți din nou la fiert, câteva clocote. Tăiați verdeața mărunt și adăugați-o la sfârșit în sos. La masă, aduceți carnea, cu sosul alături și cu o garnitură la alegere: paste, piure de cartofi (albi sau dulci), orez ș.a.