Main menu

header

968 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Deschis nu demult în mijlocul unui fiord din Norvegia, restaurantul Iris este deja o vedetă mondială - vestea despre minunățiile pe care le experimentează clienții, deopotrivă din perspectiva meniului, a priveliștii și a întregului spectacol al simțurilor care înconjoară masa, a făcut înconjurul lumii.

Acces cu barca… și cu vestă de salvare

968 27 2Restaurantul Iris se află într-o structură metalică în formă de ou, denumită Salmon Eye („ochiul somonului”). Fiordul unde este poziționat acest local plutitor, Hardangerjord, este unul dintre cele mai lungi din lume, faimos pentru priveliștile sale pitorești, pentru schi, înot și drumeții memorabile. Singura modalitate de a ajunge la Iris este cu barca, iar întreaga experiență de a lua masa se transformă într-o adevărată expediție, cu momente de neuitat și care poate dura chiar și șase ore, după cum arată site-ul restaurantului, care recomandă clienților să-și rezerve acest răstimp. De asemenea, oaspeții sunt îndemnați să poarte haine „potrivite cu vremea”. Și, deși nu există un cod vestimentar, vizitatorii sunt echipați cu veste de salvare pe parcursul traversării pe apă.

Experiență subacvatică multisenzorială

968 27 3Înainte de a ajunge la Iris, oaspeții sunt duși la casa chef-ului restaurantului, Anika Madsen, de pe insula Sniltsveitøy. Aici, li se servesc produse locale - gustări și cidru - toate inedite și cu prezentări de excepție. Odată ajunși la faimosul local, clienții au o „experiență subacvatică multisenzorială” în Salmon Eye, pe un hol cu lumină albastră intensă, apoi merg într-o cameră întunecată, sub nivelul mării, unde vizionează un film despre provocările pentru obiectivele de sustenabilitate ale sectorului alimentar. Recoltând creaturi marine și transformându-le în delicatese, Madsen și echipa sa folosesc mesele rafinate de la Iris pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme de mediu. Este cazul ariciului-de-mare roșu, specie invazivă care a transformat apele în deșerturi subacvatice, dar care este degustat cu entuziasm în meniul de la Iris.

Oaspeții care iau masa la Iris cheltuiesc de obicei până la 560 de dolari

Festin nordic cu 18 feluri inedite

Cina la Iris este un adevărat festin nordic - constă din 18 feluri cu încărcătură tematică, multe dintre preparate sunt inspirate din peisajul regiunii, cunoscută pentru unele dintre cele mai faimoase cascade, iar majoritatea ingredientelor provin din apele din jur. De exemplu, Madsen afirmă că în zonă se găsesc „unele dintre cele mai interesante fructe de mare din lume”. Iar meniul care abundă de feluri spectaculoase atestă acest fapt nu doar prin gust, ci și prin aspectul inedit. Un astfel de fel de mâncare se numește „Feeding the Future”, mesenii fiind inițial familiarizați cu patru „proteine durabile” - din insecte, pulbere de alge, drojdie și un tip de ciupercă - din care este preparată o cremă servită alături de un somon pus deasupra unei farfurii transparente, care pare să recreeze imaginea adâncului oceanului. Date fiind toate acestea, vestea despre Iris a circulat ca focul în toată lumea, iar rezervările se fac cu luni înainte. Mari Eriksmoen, o celebră cântăreață de operă din Norvegia, a scris pe rețelele de socializare că a lua cina la acest restaurant unic a fost ca și cum ar fi „mers pe Lună” și că experiența culinară a fost „rafinată ca nicio alta”.