de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Mare susținător al mediului înconjurător, starul Robert Downey Jr. a făcut echipă cu activistul climatic Thomas Kostigen pentru a lansa o carte în care publicul este introdus în tainele unei noi categorii de alimente: cele bune deopotrivă pentru oameni și pentru planetă.
Informații de la chefi de top, oameni de știință, fermieri, celebrități
Numită „Cool Food”, cartea scrisă de interpretul rolului emblematic „Iron Man” este un amestec de informații despre cereale antice, hrana viitorului, truse de masă, liste de cumpărături, legătura dintre schimbările climatice și alimente. Realizat în colaborare cu Thomas Kostigen, un celebru autor de bestselleruri despre climă, volumul se referă la o „categorie nouă de alimente, care schimbă jocul”. Fără să fie o carte de bucate standard, „Cool Food” este un concept care include o gamă mai largă de soluții - există informații „de la chefi de top, oameni de știință din domeniul alimentației, fermieri, gurmanzi, celebrități, politicieni și multe altele”, care se concentrează pe tehnici agricole revoluționare, alimente viitoare și proteine alternative, cumpărături sezoniere și alimentație ecologică. „Mâncarea rece este o categorie nouă în spațiul alimentar. Este un mod diferit de a mânca, pentru a salva planeta. Nu este o dietă sau un plan de masă. Nici măcar nu este atât de mult despre mâncare în sine”, scrie starul american în cartea pe care o semnează.
Mîncarea rece - echivalentul surselor alternative de energie
„Cool Food” este, potrivit celebrilor săi autori, mult mai mult decât o listă a alimentelor care sunt cele mai bune pentru climă. Sfaturile și recomandările de la profesioniști sunt completate de comentarii, anecdote, dar și date științifice dure despre realitățile alimentației actuale a pământenilor, la care se adaugă o omniprezentă privire către viitor. „Gândiți-vă la alimentele reci ca la echivalentul surselor alternative de energie - energia solară sau eoliană a alimentelor. Cartea noastră este despre învățare și despre abordarea viitorului alimentelor acum”, scrie Kostigen. Acest punct de vedere este completat de editorii cărții, care notează că peste două miliarde de mâncăruri de tip „cool food” sunt deja servite în fiecare an, iar acesta este un număr care se estimează că va crește masiv. De altfel, supermarketurile, restaurantele, lanțurile de fast-food și cantinele studențești la nivel global desemnează din ce în ce mai mult articolele din meniu drept „mâncare rece”, unele folosind etichete de carbon alături de ingrediente.
Nuci, fructe și legume, cereale, alge
Cool Food este, în esență, un termen pentru alimente cu emisii scăzute de carbon, care pot ajuta la scăderea temperaturii Pământului și la atenuarea impactului schimbărilor climatice. Conceptul include produse alimentare precum nuci, fructe și legume, cereale, alge marine, alimente mai puțin procesate și care păstrează mai mult dioxid de carbon în pământ sau în ocean, notează autorii cărții. „Abordăm mâncarea ca punct de intrare pentru povești, cum ar fi modul în care soția mea, Susan, și cu mine ne-am îndrăgostit la Montreal și rolul jucat de siropul de arțar în asta sau ca momentul în care am decis, la o masă, în 2019, să înființăm FootPrint Coalition, compania pe care am fondat-o pentru a descoperi, a asocia și a investi în tehnologiile climatice”, detaliază Robert Downey Jr. Pe de altă parte, autorii nu recomandă neapărat măsuri drastice de eliminare a hranei cu consum de carbon, ci o abordare mai pragmatică - reducerea prezenței alimentelor de acest tip în meniul zilnic.
Tehnici agricole transformatoare, alimente mai ecologice
Fără să lase în plan secund informațiile care să conștientizeze publicul, cartea „Cool Food” conține date care să ajute cititorii să urmeze o cale alimentară mai durabilă, bazate pe conversațiile autorilor cu experți de nivel mondial. De exemplu, schimbarea unui burger cu o salată, o dată pe săptămână, numai în SUA, ar fi echivalentul scăderii poluării cu cantitatea produsă de 12 milioane de mașini; salata-de-mare este de 20 de ori mai eficientă la absorbția carbonului decât cea cultivată pe sol; cerealele antice sunt foarte puternice din perspectivă nutrițională și pot fi alternative viabile la cele modificate prea mult de agricultura modernă. Există, de asemenea, și capitole despre tehnicile agricole transformatoare pentru producția de alimente mai ecologice, avantajele și dezavan-tajele cărnii de laborator. „Răspândiți eforturile de înlocuire a cărnii doar în cele peste 200.000 de restaurante fast-food din SUA și există un agent de schimbare serios, formidabil, care ar putea transforma rapid lucrurile”, scrie actorul.
Demolarea miturilor de pe etichete
Adevărat activist de mediu, Robert Downey Jr. folosește ocazia acestui volum de debut pentru a detalia, spre cunoștința publicului, pe marginea felului în care oamenii pot fi manipulați - modul în care eticheta cu „creștere în pășune” înseamnă doar că animalele au fost afară, dar nu detaliază cât timp și ce tip de mediu este „pășunea” respectivă sau cum etichetele cu „natural” explică doar că nu sunt adăugați coloranți, arome sau conservanți artificiali, dar nu și dacă antibiotice sau hormoni au fost injectați în alimente. Acest tip de demolare a unor mituri alimentare este o temă recurentă în toată cartea. Autorii fac același demers de conștientizare exemplificând cu livrările de mâncare, cumpărăturile online, trusele de masă, deșeurile alimentare, deteriorarea hranei, datele de expirare, etichetele organice și multe altele. „Avem nevoie de trei lucruri pentru a supraviețui: apă, aer și hrană. Doar unul dintre acestea prezintă o varietate pe care se poate face o alegere, și acesta este mâncarea. Deci, de ce să nu fie mai bună pentru planetă?”, argumentează Kostigen.
Tocană de bame cu cartofi dulci
Ingrediente: 150 g cartofi dulci, curățați și tăiați în cuburi de 1 cm, 90 g bame proaspete, tăiate în felii de 1,5 cm, 150 ml supă de legume, 50 g pastă de tomate, 1 ceapă albă mică, curățată și tăiată felii, 6 roșii cherry, tăiate la jumătate, 1 ardei iute roșu mic, fără semințe, tocat mărunt, 1 linguriță cu garam masala, 1/2 linguriță cu turmeric, spray cu ulei de rapiță.
Mod de preparare: se încălzește o tigaie groasă și se pulverizează ușor cu ulei. Se pun ceapa, cartofii dulci și ardeiul iute și se gătesc cinci minute, amestecând din când în când. Se adaugă supa, garam masala, turmericul și pasta de tomate, se mai lasă pe foc încă zece minute, se pun cu bamele și roșiile cherry și se mai gătește 12 minute. Se servește tocana imediat, ornată cu câteva frunze de pătrunjel proaspăt.