de Roxana Istudor şi Flori Pintea
La 1 martie 1992, Bosnia își declara independența, desprinzându-se din fosta Iugoslavie. Astăzi, statul balcanic este un spațiu al ascensiunii turismului și al accentelor tradiționale, care includ și o gastronomie marcată de specificul zonal, cu influențe mediteraneene și orientale, cu multe legume și gusturi unice.
Cevapi
Ingrediente: 1 kg carne tocată (700 g vită, 300 g porc), 2 lingurițe cu sare, boia, piper, grăsime pentru a unge plita (opțional), ceapă tocată mărunt, ardei iute zdrobit.
Mod de preparare: carnea tocată se frământă bine cu mâna, apoi se pune la frigider câteva ore. Înainte de a o pune pe plită, se adaugă boia și piper după gust și se formează bile din amestec. Pe blatul de lucru, uns cu ulei, se rulează în formă de suluri, apoi se pun pe grătarul uns cu grăsime. Se servesc pe pat de ceapă tăiată cubulețe, presărate cu ardei iute zdrobit.
Burek
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă, ulei pentru uns, 1 kg brânză uşor sărată (amestec de brânză proaspătă de vaci cu telemea), 6 ouă medii, 300 g smântână, 100 ml apă minerală carbogazoasă.
Mod de preparare: brânza se zdrobeşte fin şi se amestecă bine cu 200 g smântână și cinci ouă. Compoziţia trebuie să fie destul de fluidă. Se porneşte cuptorul şi se încinge la 190 de grade Celsius. În tava unsă bine cu ulei se aşază două-trei foi, iar cea de deasupra se unge cu ulei. Se pune deasupra foilor un strat de umplutură. Se continuă la fel, alternând foi cu compoziţia de brânză, până se obţin cinci straturi de foi şi patru de umplutură, ultimul strat fiind de foi. Cu o pensulă specială pentru patiserie se unge uşor cu ulei suprafaţa. Cu un cuţit bine ascuţit se taie plăcinta, cât e crudă, în porţii dimensionate după preferințe. Se bate bine un ou cu apă minerală şi 100 g smântână şi se inundă suprafaţa burekului cu această compoziţie. Se lasă să tragă foile din amestec, apoi se dă la copt timp de 45-50 de minute. Se aşteaptă să se răcorească puţin, în tavă, după care se taie după liniile făcute anterior.
Begova corba
Ingrediente: 2 pulpe de pui, 2 morcovi tăiați felii, 1 rădăcină de țelină, 1 legătură de pătrunjel, 1 linguriță cu piper, 1 mână cu bame, tăiate rondele, 1 linguriță cu sare, 2 lingurițe cu făină, 1 gălbenuș, 1 linguriță cu smântână.
Mod de preparare: bamele se pregătesc dinainte, prin fierbere timp de o oră în apă cu oțet. Se pun într-un vas, alături de carne, morcov, țelină, pătrunjel, sare și piper, în șapte cești cu apă. Se lasă pe flacără medie timp de circa 70 de minute. Dacă este nevoie, se completează cu puțină apă caldă. Se scot din vas carnea, țelina și pătrunjelul. Puiul se curăță de pe oase, se taie și se pune înapoi în oală. Într-un bol se amestecă făina cu puțină apă, apoi se toarnă ușor în supă, pentru a o îngroșa. Se lasă zece minute pe foc, iar la final se „drege” preparatul cu un amestec din gălbenuș și smântână.
Bosanski lonac
Ingrediente: 2 lingurițe cu ulei, 1 ceapă albă tocată, 2 căței de usturoi zdrobiți, 1 kg carne de vită cu os, 3 morcovi, 250 g fasole boabe, 3 cartofi albi tăiați, 2 roșii cubulețe, 1 linguriță cu zahăr, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper.
Mod de preparare: într-un vas mare se încinge uleiul, în care se pun ceapa, usturoiul și carnea, care se lasă pe foc mediu timp de 15 minute. Apoi se micșorează flacăra, se adaugă morcovii, iar după alte câteva minute fasolea, cartofii, roșiile și zahărul. Se toarnă trei cești cu apă, cât să acopere puțin conținutul vasului, se presară sare și piper și se lasă totul la fiert, pe foc mic, timp de 90 de minute.
Ustipci
Ingrediente: 1/2 kg făină, 12 g drojdie proaspătă, 1 linguriţă cu zahăr, 300 ml apă, 2 linguriţe cu sare, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: într-un pahar cu 50 ml apă călduţă se dizolvă drojdia și zahărul. Făina se amestecă împreună cu sarea şi drojdia dizolvată. Adăugând apă călduţă puţin câte puţin, se frământă un aluat mai moale, puțin lipicios, dar care se desprinde uşor de mână. Se presară cu puţină făină, se acoperă cu o pânză şi se lasă la crescut timp de o oră. Se întinde apoi într-o foaie cu grosimea de un centimetru şi se taie în forme rotunde. Bucăţile de aluat se prăjesc în ulei, la foc mediu, pe ambele părţi. Se servesc cu diverse sosuri. Sos picant: 100 g brânză dulce de vaci, 40 ml smântână, 1 linguriţă cu boia iute, 2 linguriţe cu pastă de ardei iute, sare. Sos cu usturoi: 120 ml smântână, 80 g brânză dulce de vaci, cremoasă, 3-4 căţei de usturoi, mărar, pătrunjel, sare. Sos cu ou şi şuncă: 120 ml smântână, 80 g brânză dulce de vaci, 1 ceapă roşie mică (tăiată mărunt), 50 g şuncă (tăiată cubuleţe şi prăjită), 1 ou fiert tare (mărunţit cu furculiţa), sare, piper. Sosurile se prepară prin simpla amestecare a ingredientelor și se păstrează la rece până la servire alături de ustipci.
Baklava
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă, 300 g nucă măcinată, 400 g zahăr, 250 g unt topit, 500 ml apă, 30 ml ulei, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: pentru sirop, se pune o cratiţă la foc, cu apă și zahăr. La punctul de fierbere se adaugă zeama de lămâie. Se lasă să se răcească. Se taie foile după dimensiunea tăvii. Jumătate dintre acestea se acoperă cu un prosop, pentru a preveni uscarea. Se amestecă uleiul cu untul. Se unge tava cu unt, se pune prima foaie, care se unge cu unt. Se continuă aceiaşi paşi până când se termină jumătate de foi. Se unge ultima foaie cu unt, după care se pune nucă măcinată, distribuită pe toată suprafaţa. Se ia prima foaie din foile rămase, se pune peste nucă şi se unge cu unt. Se procedează la fel până se termină toate foile. După ce s-a uns şi ultima foaie, se porţionează baklavaua în pătrate. Se unge cu untul rămas, inclusiv micile şanţuri, astfel încât grăsimea să pătrundă cât mai bine. Se dă tava în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius, pentru 30 de minute. După ce se scoate din cuptor, se toarnă imediat siropul rece. Se dă tava cu baklava la rece timp de două ore, pentru întrepătrunderea aromelor.