Main menu

header

993 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Trecerea la meniuri sănătoase nu înseamnă obligatoriu renunțarea la felurile de mâncare preferate, chiar dacă acestea în mod normal sunt îndesate de calorii. Variantele cu puțini carbohidrați sunt sănătoase și cu nimic mai prejos din perspectiva aspectului și savorii decât originalele - minus carbohidrații și grăsimile în exces.

Vită Stroganoff

993 26 2Ingrediente: 500 g carne de vită tocată, 3 linguri cu unt, sare, piper negru, 600 g ciuperci feliate, 1 cățel de usturoi tocat, 250 ml supă de vită, 100 g cremă de brânză, 150 ml smântână, 2 lingurițe cu sos Worcestershire, 2 lingurițe cu muștar Dijon, 1/2 linguriță cu paprika, pătrunjel tocat mărunt, pentru ornat, conopidă aburită, pentru servire.

Mod de preparare: se încălzește o tigaie mare la foc mediu și se topește o lingură cu unt. Se adaugă carnea de vită și se asezonează cu sare și piper. Gătiți aproximativ zece minute, apoi transferați carnea pe o farfurie. Puneți din nou tigaia la foc mediu și puneți restul de unt și ciupercile. Lăsați la gătit șapte minute, asezonați cu sare și piper și adăugați usturoiul. După un minut, completați cu supa, crema de brânză, smântâna, sosul Worcestershire, muștarul și boiaua. Când preparatul dă în clocot, puneți și carnea, lăsați câteva secunde pe flacără, apoi dați tigaia deoparte. Preparatul se servește cu conopidă aburită și ornat cu pătrunjel.

Chifteluțe cu unt

993 26 3Ingrediente: 200 g carne tocată de pui, 4 linguri cu unt, 5 căței de usturoi zdrobiți, 1 ou mare bătut, 150 g parmezan ras (plus pentru ornat), 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat, 1/4 linguriță cu fulgi de ardei roșu măcinați, sare, piper negru, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 100 g tăiței de zucchini, zeama de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: într-un castron mare, amestecați puiul, usturoiul zdrobit, oul, parmezanul, pătrunjelul și fulgii de ardei roșu. Se condimentează cu sare și piper, apoi se formează bile. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți uleiul și gătiți chiftelele până când devin aurii pe toate părțile - aproximativ zece minute. Transferați pe o farfurie și ștergeți tigaia cu un prosop de hârtie, apoi topiți untul și adăugați restul de usturoi, iar după un minut, tăițeii de zucchini și sucul de lămâie. Puneți și chiftelele în tigaie și mețineți pe foc până se încălzesc. Ornați preparatul cu parmezan înainte de servire.

„Macaroane” cu brânză

993 26 4Ingrediente: 2 conopide tăiate buchețele, 50 ml smântână, 200 g cremă de brânză, 600 g brânză Cheddar mărunțită, 500 g mozzarella tocată, unt pentru vasul de copt, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, sare, 1 lingură cu sos iute (opțional), piper negru. Pentru topping: 50 g parmezan ras, 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin. Pentru ornat: 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și ungeți cu unt o tavă de copt. Într-un castron mare amestecați conopida cu două linguri cu ulei și condimentați cu sare, apoi întindeți-o pe două foi de hârtie de copt și lăsați în cuptor aproximativ 40 de minute. Între timp, într-o oală mare, la foc mediu, se încălzește smântâna, iar când ajunge la punctul de fierbere se micșorează flacăra și se combină brânzeturile, până se topesc. Se ia de pe foc, se adaugă sosul iute (dacă se folosește) și se condimentează cu sare și piper, apoi se adaugă conopida prăjită. Gustați și asezonați mai mult, dacă este necesar. Transferați amestecul în vasul de copt. Separat, într-un castron mediu, amestecați parmezanul și uleiul, apoi presărați într-un strat uniform peste conopidă și brânză. Se dă vasul la cuptor pentru 15 minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Pui fript

993 26 5Ingrediente: 6 bucăți de piept de pui cu os și pe piele, sare, piper negru proaspăt măcinat, 2 ouă mari, 150 ml smântână, 200 g făină de migdale, 150 g parmezan ras, 1 lingură cu praf de usturoi, 1/2 linguriță cu paprika. Pentru sosul picant: 50 g maioneză, 1 și 1/2 linguriță cu sos iute.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius și tapetați o tavă cu hârtie de copt. Uscați puiul cu prosoape de hârtie și asezonați cu sare și piper. Într-un castron puțin adânc, amestecați ouăle și smântâna. Într-un alt bol combinați făina de migdale, parmezanul, pudra de usturoi și paprika. Asezonați cu sare și piper. Treceți bucățile de carne întâi prin amestecul de ouă și apoi prin cel de făină de migdale, apoi puneți-le în tavă. Coaceți carnea până devine aurie, aproximativ 45 de minute. Între timp, pregătiți sosul, combinând ingredientele. Serviți puiul cald, cu sos.

Tocăniță cu carne de vită

993 26 6Ingrediente: 1 kg carne de vită tăiată în bucăți, sare, piper negru proaspăt măcinat, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 200 g ciuperci feliate, 1 ceapă tocată, 1 morcov tăiat rondele, 2 tulpini de țelină feliate, 3 căței de usturoi tocați, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 l supă de vită, 1 lingură cu frunze proaspete de cimbru, 1 lingură cu rozmarin proaspăt tocat.

Mod de preparare: uscați carnea de vită cu prosoape de hârtie și asezonați bine cu sare și piper. Într-o oală mare, la foc mediu, încălziți uleiul și prăjiți carnea pe toate părțile, până devine aurie, aproximativ trei minute pe fiecare parte. După ce toată carnea s-a fript, în aceeași oală gătiți cupercile până se rumenesc ușor, timp de cinci minute, apoi adăugați ceapa, morcovii și țelina și lăsați pe foc până se înmoaie (patru minute). Puneți și usturoiul, mai lăsați pe foc un minut, completați cu pasta de roșii, apoi cu supa, cimbrul, rozmarinul și la final cu carnea de vită. Asezonați cu sare și piper. Reduceți flacăra și lăsați la gătit timp de o oră.

Pui cu parmezan

Ingrediente: 4 fileuri de piept de pui, fără piele, sare, piper negru, 250 g făină de migdale, 3 ouă mari, bătute, 250 g parmezan (plus pentru servire), 2 lingurițe cu praf de usturoi, 1 linguriță cu praf de ceapă, 2 lingurițe cu oregano uscat, 100 ml ulei vegetal, 400 ml sos de roșii, fără zahăr, mozzarella tocată, frunze de busuioc proaspăt.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiați pieptul de pui în jumătate, asezonați ambele părți cu sare și piper. Puneți ouăle și făina de migdale în două boluri. Într-un al treilea castron puțin adânc combinați parmezanul, pudra de usturoi, praful de ceapă și oregano. Asezonați cu sare și piper. Treceți bucățile de pui, pe rând, prin făina de migdale, ouă și amestecul de parmezan. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți două linguri cu ulei. Frigeți bucățile de carne până devin aurii, trei minute pe fiecare parte, apoi transferați-le într-un vas de copt, întindeți uniform sos de roșii pe fiecare și acoperiți cu mozzarella. Coaceți până când brânza se topește (zece minute). Presărați busuioc și parmezan înainte de servire.