de Ana Trifan
Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.
Pralinele lui Praslin
Celebre la curtea Regelui Ludovic al XIII-lea, au fost botezate după César de Choiseul, Conte de Plessis-Praslin (1598-1675).
Ingrediente: 200 g alune crude, fără coajă, 200 g zahăr, 200 g ciocolată de menaj şi 50 ml apă.
Mod de preparare: alunele se prăjesc şi se pun la fiert într-un sirop bine legat, preparat din zahăr şi apă. După ce s-au prăjit se întind pe o planşetă şi se zdrobesc bine. Ciocolata se topeşte în baie de abur, adăugând treptat alunele zdrobite şi amestecând continuu. Se lasă această cremă să se răcească puţin. Se unge o foaie de aluminiu cu unt şi se pune câte o linguriţă din crema preparată. După ce pralinele s-au întărit se pun pe un platou şi se servesc.