de Ana Trifan
Paul McCartney, fostul component al legendarei formaţii Beatles, s-a lansat luna trecută într-un domeniu în care publicul e mai puţin obişnuit să-l vadă. Artistul a publicat o carte de bucate numită „The Meat Free Monday Cookbook” („Cartea de gătit pentru lunea fără carne”), în care a adunat reţete de familie, dar a rugat şi prieteni precum Gwyneth Paltrow şi Kevin Spacey să-şi împărtăşească propriile reţete. Artistul nu e deloc necunoscător în ale bucătăriei, aşa că puteţi încerca fără emoţii următoarele reţete luate din cartea sa de bucate.
Pizza simplă, de casă
Ingrediente pentru aluat: 5 g drojdie, 300 g făină albă, 1 praf de sare, 125-150 ml apă caldă şi 3 linguri cu ulei de măsline. Pentru topping: 6 linguri cu piure de roşii, 350 g roşii bine coapte tăiate felii rotunde, 1 linguriţă cu ierburi aromate (busuioc, oregano, cimbru şi altele), sare şi piper. Opţional se mai pot pune: ardei graşi tăiaţi felii, inele de ceapă roşie, măsline negre, praz tăiat în felii subţiri, rozmarin, vinete coapte, sos pesto, ciuperci, usturoi, mozzarella sau brânză tare de capră dată pe răzătoare.
Mod de preparare: pentru aluat amestecaţi drojdia cu făina şi sarea, adăugaţi destulă apă astfel încât să faceţi un aluat mai moale şi frământaţi timp de 15 minute, adăugând uleiul de măsline la jumătatea acestui timp. Puneţi aluatul într-o formă de pizza, acoperiţi-o şi lăsaţi să crească într-un loc călduţ timp de o oră. Când a crescut, întindeţi pe el piureul de roşii şi aranjaţi deasupra feliile de roşii. Presăraţi condimentele, sarea şi piperul. Dacă folosiţi felii de ardei şi inele de ceapă, puneţi-le şi pe acestea. Acoperiţi totul cu brânză şi măsline, după dorinţă, apoi introduceţi în cuptor timp de 20-25 de minute, la 220°C.
Risotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 4 linguri cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, 2 linguri cu pătrunjel mărunţit, 1 ceapă tăiată fin, 175 g orez pentru risotto, 1,5 l zeamă de supă de legume fierbinte, 75 g brânză rasă de capră (opţional), sare de mare, piper proaspăt măcinat şi tarhon.
Mod de preparare: tăiaţi fin ciupercile şi căliţi-le uşor în două linguri cu ulei de măsline, adăugând usturoiul şi pătrunjelul. Acoperiţi şi lăsaţi deoparte. Căliţi separat şi ceapa în restul de ulei de măsline, la foc mic, apoi acoperiţi-o timp de şase-şapte minute, dând focul la minimum. Adăugaţi apoi orezul şi amestecaţi până e bine acoperit cu ulei. Adăugaţi o cană cu zeamă de supă fierbinte şi amestecaţi până e absorbită. Continuaţi să adăugaţi câte puţină zeamă, având grijă ca orezul să o absoarbă pe toată înainte de a mai pune alta. Când toată supa a fost încorporată, adăugaţi brânza (opţional), tarhonul, sarea şi piperul. Combinaţi totul cu ciupercile şi serviţi.
Plăcinta păstorului
Ingrediente: 750 g cartofi curăţaţi şi tăiaţi cuburi, 75 g unt sau margarină (opţional), 2 linguri cu lapte degresat sau cu lapte de soia, 1 ceapă mare tăiată fin, 2 morcovi curăţaţi şi tocaţi fin, 250 g mix de legume congelate, 2 linguri cu sos de soia, 300 ml zeamă de supă de legume, 100 g brânză tare dată pe răzătoare (opţional), sare şi piper.
Mod de preparare: fierbeţi cartofii până când devin aproape moi, scurgeţi-i apoi de apă şi amestecaţi-i cu 50 g margarină şi lapte ori lapte de soia, până când obţineţi un piure fin. Potriviţi de sare şi piper. Margarina/untul rămas se pune într-o tigaie pe foc şi se călesc ceapa şi morcovii timp de zece minute, până se înmoaie. Adăugaţi amestecul de legume, sosul de soia şi zeama de supă. Aduceţi la fiert şi lăsaţi la foc mic timp de opt-zece minute. Potriviţi de sare şi piper. Puneţi amestecul într-o tavă de copt şi aşezaţi peste el piureul de cartofi. Presăraţi apoi brânza. Coaceţi la 200°C timp de o jumătate de oră ori până când cartofii devin aurii.
Chiftele fără carne
Ingrediente: 250 g mix de legume congelate, 1 ceapă tăiată fin, 25 g brânză tare dată pe răzătoare, 2 linguri cu ierburi aromate (busuioc, cimbru, mărar, oregano), 25 g pesmet, 1 mână cu făină albă şi ulei vegetal pentru prăjit.
Mod de preparare: combinaţi amestecul de legume cu ceapa, brânza, condimentele şi pesmetul şi puneţi-le în blender până obţineţi o pastă. Modelaţi din ea chiftele şi daţi-le prin făină albă. Prăjiţi-le în ulei încins şi scoateţi-le pe hârtie de bucătărie. Se servesc fierbinţi. Vor ieşi crocante pe dinafară şi moi la interior. Sunt delicioase în combinaţie cu sosuri, dar pot fi servite şi cu paste, orez sau piure. De asemenea, puteţi face burgeri din aceeaşi compoziţie.
Tartă cu ciocolată şi castane
Ingrediente: 150 g ciocolată neagră, 100 g zahăr pudră, 3 ouă mari, 200 g castane curăţate congelate (precoapte) ori proaspete şi apoi coapte, 100 ml lapte gras, 100 g unt sau margarină, 1 lingură cu cacao, 1 linguriţă cu extract de vanilie şi unt sau margarină pentru uns tava.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180°C. Luaţi o formă de tartă şi ungeţi-o cu unt sau cu margarină, apoi pudraţi-o cu cacao. Puneţi castanele într-o tigaie, adăugaţi două linguri cu zahăr şi laptele, apoi daţi la foc mic timp de cinci minute, până când castanele se înmoaie uşor. Luaţi de pe foc şi introduceţi-le în blender, amestecând până obţineţi o pastă. Adăugaţi vanilia şi lăsaţi să se răcească. Într-un bol puneţi untul şi ciocolata mărunţită şi introduceţi în cuptorul cu microunde până se înmoaie. Bateţi ouăle cu restul de zahăr până când îşi dublează volumul. Adăugaţi pasta de castane şi amestecţi până se combină bine. Puneţi şi amestecul de unt şi ciocolată, amestecând până obţineţi o compoziţie uniformă. Turnaţi în forma de copt şi introduceţi în cuptor timp de 30 de minute. Prăjitura se va lăsa în timpul coacerii, iar coaja se va crăpa, dar aşa este normal.
Vegetarianismul şi reţetele vegetariene sunt o preocupare mai veche a lui McCartney. Astfel, el şi prima sa soţie, Linda, care a murit de cancer în 1998, au devenit un simbol al vegetarianismului şi au lansat campania „Lunea fără carne”, în care îndemnau populaţia să renunţe măcar o zi pe săptămână la consumul de carne. Pe lângă avantajele pentru sănătate, dar şi pentru planetă - fermele de vaci, de exemplu, sunt un mare poluator - nu e de lăsat la o parte nici avantajul economic. Astfel, o zi pe săptămână fără carne scade cheltuielile pentru mâncare.
În cartea sa, Paul McCartney propune la micul dejun reţete precum ciuperci coapte cu roşii sau brioşe cu afine, pentru gustare, salată de ardei verzi şi roşii, pentru prânz, supă de roşii cu busuioc, salată fatoush, cuşcuş condimentat cu cartofi şi seminţe de dovleac, iar pentru cină, dovleac copt, curry vegetarian şi tartă cu ricota.