de Adela Stăncescu
Destinaţie turistică foarte apreciată în Uniunea Europeană, Polinezia Franceză oferă vizitatorilor vacanţe de vis, dar şi bucate gustoase, exotice. Meniurile tradiţionale sunt rezultatul unui amestec între bucătăria franceză şi cea asiatică, din care nu lipsesc peştele, fructele tropicale, dar şi carnea de porc sau de pui. În preparatele lor, fie că sunt feluri principale sau deserturi, localnicii folosesc adesea nuca de cocos, după cum veţi observa în reţetele pe care vi le prezentăm.
Cremă de cocos
Ingrediente: 2 linguriţe cu nucă de cocos răzuită şi 500 ml apă sau lapte degresat.
Mod de preparare: nuca de cocos se fierbe în apă sau lapte, la foc mic. Se strecoară şi se stoarce bine, iar lichidul obţinut este o cremă pe care o puteţi folosi la diverse preparate, ca sos sau la marinat.
Porc cu banane în sos de portocale
Ingrediente: 1 kg carne de porc macră, 1 linguriţă cu muştar, sare şi piper după gust, 500 ml suc de portocale, 2 banane fără coajă, 400 g smântână şi 1 portocală tăiată felii.
Mod de preparare: frecaţi carnea de porc cu muştarul, sarea şi piperul şi aşezaţi-o într-o tavă pe care o introduceţi în cuptorul încins. Lăsaţi la foc potrivit timp de o oră, apoi scurgeţi grăsimea. Încălziţi sucul de portocale într-o tigaie mică (nu fierbeţi!) şi apoi turnaţi-l peste carne şi mai lăsaţi o oră în cuptor. Tăiaţi bananele în bucăţi de 5 mm grosime şi le puneţi peste carne cu 20 de minute înainte ca friptura să fie gata, apoi scoateţi bucăţile din tavă. Puneţi smântâna într-o tigaie şi o încălziţi uşor, fără să o fierbeţi, şi o turnaţi peste carne. Decoraţi cu felii de portocale.
Salată de ton crud
Ingrediente: 600 g file de ton proaspăt, 3 ouă fierte (tari), 1 ceapă, 3 fire de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, 1 castravete, 2 roşii, 2 morcovi, 1 bucată mică de ghimbir, 8 linguri cu cremă de cocos, 6 lămâi, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: tăiaţi peştele în pătrate de 1 cm şi le puneţi într-un castron. Stoarceţi zeama de la lămâi şi turnaţi-o peste bucăţile de ton. Tăiaţi ceapa fin, pisaţi usturoiul, radeţi ghimbirul şi amestecaţi cu peştele. Lăsaţi să se marineze timp de 15-20 de minute. Separat puneţi firele de ceapă verde în apă amestecată cu puţin suc de lămâie şi după câteva minute le tăiaţi rondele. Daţi morcovii prin răzătoarea fină. Descojiţi castravetele, scoateţi seminţele şi tăiaţi-l în bucăţi mici. După ce s-a marinat peştele, scurgeţi zeamă de lămâie şi adăugaţi toate celelalte ingrediente, printre care crema de cocos şi sare şi piper, după gust. Ornaţi salata cu ouăle tăiate în jumătate şi cu roşiile tăiate în sferturi.
Peşte marinat
Ingrediente: 500 g file de peşte alb, 1 linguriţă cu sare, 8 linguri cu suc de lămâie, 1/2 lămâie feliată, 2 roşii tăiate cuburi, 1 ceapă tăiată fin, 8 linguri cu cremă de cocos şi un castravete.
Mod de preparare: tăiaţi peştele în cuburi, presăraţi sare şi sucul de lămâie, acoperiţi şi lăsaţi la răcoare timp de două ore sau chiar mai mult, până când carnea se albeşte. În tot acest timp amestecaţi de câteva ori. Adăugaţi ceapa, crema de cocos, roşiile şi castravetele tăiat şi garnisiţi cu feliile de lămâie. Se serveşte rece.
Salată de fructe de mare cu avocado
Ingrediente: 450 g creveţi preparaţi, 120 g file de peşte alb tăiat în felii mici, 120 g scoici, 120 g pudră de carne de scoici, 4 roşii, 1 lingură cu ceapă roşie tăiată fin, 1 lingură cu ulei, 1 salată verde mică şi 2 linguri cu suc de lime. Pentru sos: 1 avocado de mărime medie, curăţat, 1 ceapă mică tăiată fin, 2 linguriţe cu ulei şi 1,5 lingură cu suc de lime.
Mod de preparare: decorticaţi creveţii şi îi fierbeţi circa cinci minute. Puneţi într-o tigaie ceapa roşie şi uleiul şi lăsaţi să se prăjească la foc mic, apoi adăugaţi peştele, scoicile şi pudra de scoici. Ţineţi la foc mic timp de două minute sau până când fructele de mare sunt fierte. Scurgeţi zeama, aşezaţi un capac deasupra şi introduceţi în frigider. Puneţi apoi această compoziţie într-un castron, adăugaţi creveţii, sucul de lime, roşiile tăiate şi salata verde şi amestecaţi încet. Pentru sos se amestecă încet avocado curăţat cu ceapa, uleiul şi zeama de lime. Se toarnă peste salată înainte de a o servi.
Salată de fructe cu sos de banane
Ingrediente: 1 ananas tăiat în cuburi de 2 cm, 2 pepeni galbeni de mărime medie tăiaţi în cuburi de 2 cm, 1 papaya curăţat şi tăiat în felii de 5 mm, 250 g boabe de struguri albi tăiate pe jumătate şi 250 g căpşuni tăiate. Pentru sos: 2 banane coapte, descojite şi tăiate bucăţi mici, 250 ml smântână, 4 linguri cu zahăr (cu vârf) şi 1,5 linguriţă cu suc de lămâie.
Mod de preparare: se pun toate fructele tăiate într-un castron şi se amestecă uşor. Pentru sos mixaţi bananele cu restul de ingrediente şi ţineţi apoi compoziţia în frigider timp de două ore. Înainte de a servi salata turnaţi sosul de banane în fiecare bol peste fructe.
Pui cu sparanghel
Ingrediente: 200 g carne de pui, 6 bucăţi de sparanghel (preferabil alb), 3 linguri cu ulei de măsline, 6 căţei de usturoi caramelizaţi, zeama şi coaja rasă de la 1 lămâie, 4 linguri cu vin alb, 1 lingură cu frunze de salvie mărunţite şi piper negru măcinat.
Mod de preparare: folosiţi două linguri cu ulei de măsline pentru a unge sparanghelul şi carnea de pui. Încălziţi grătarul şi, când este încins, puneţi carnea de pui şi întoarceţi-o când este puţin rumenită. Apoi frigeţi şi sparanghelul pe grătar. Puneţi într-o tigaie lingura cu ulei de măsline ce a rămas, lăsaţi să se încingă şi adăugaţi carnea de pui şi toate celelalte ingrediente. Lăsaţi pe foc trei minute, apoi adăugaţi sparanghelul, puneţi un capac şi mai lăsaţi pe foc patru minute. După aceea se poate servi.
- Nuca de cocos este unul dintre ingredientele principale în bucătăria polineziană.