de Alina Anghel
Fiind o bună sursă de vitamine (A, B, C, D), proteine (19-21 g/ 100 g), grăsime (4 g/100 g), fier (între 4 şi 12 mg/100 g), dar şi zinc, cupru şi seleniu, ficatul de pui este un ingredient uşor de găsit, dar şi de preparat. Vă prezentăm câteva idei de reţete delicioase.
E bine să fie servit cu lămâie
Specialiştii nutriţionişti recomandă consumarea ficatului de pui mai ales în anemia feriprivă (nivel scăzut al fierului în sânge), eliminând în scurt timp simptomele acesteia, printre care se numără slăbiciune, oboseală şi ameţeli. Este recomandat ca, indiferent de modul în care îl pregătiţi, să-i alăturaţi câteva legume crude (de genul bastonaşelor de morcovi, ţelină sau ardei) şi salate cât mai pline de culoare, stropite din belşug cu suc de lămâie. Căci, aşa cum ştiţi, cu cât ingredientele ce compun salata sunt mai colorate, cu atât aceasta va aduce organismului un aport crescut de vitamine, iar vitamina C din sucul de lămâie face ca ficatul să fie digerat mai bine.
Cu sos de soia
Ingrediente: 400 g ficat de pui, 500 ml lapte dulce, 6 căţei de usturoi, 90 ml sos de soia, 90 ml oţet de mere, o frunză de dafin, 125 ml supă de pui, 60 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, varză albă şi mărar.
Mod de preparare: într-un bol se pun ficatul de pui, laptele dulce şi se lasă 30 de minute. Într-un bol separat se pun jumătate din usturoi, sosul de soia, frunza de dafin şi piper după gust. Se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece minimum o oră. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se căleşte usturoiul rămas şi se pune tot conţinutul din bol. Se adaugă supa de pui, se fierbe totul 15-20 de minute, întorcând ficatul din când în când ca să fie bine pătruns. Când sosul s-a îngroşat se opreşte focul şi se serveşte ca atare sau cu o salată de varză albă cu mărar.
Frigărui
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, doi căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, 50 ml coniac, 100 ml ulei de măsline, o lingură cu miere, sare, piper, gulii şi ţelină.
Mod de preparare: ficăţeii de pui se desfac în câte două bucăţi, se spală, se scurg şi se pun într-un bol. Se toarnă peste ei coniacul, mierea şi uleiul de măsline, se presară pătrunjelul, usturoiul feliat, sare şi piper după gust. Se amestecă bine, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece minimum două ore, amestecând din când în când ca să fie pătruns bine cu marinată. Cu o oră înainte se pun la înmuiat în apă caldă frigărui de lemn sau de bambus, se înfig ficăţeii de pui şi se frig pe grătarul încins câte cinci minute pe fiecare parte. Se condimentează cu sare şi piper şi se servesc alături de salată de gulii sau ţelină date prin răzătoare.
Specialitate picantă
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, o ceapă roşie, 3 căţei de usturoi, două conserve roşii, o lingură cu pastă de ardei, un ardei iute roşu, 100 ml ulei, sare, piper, fasole fava şi năut.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă şi se călesc în uleiul încins până devin aurii, apoi se scot cu o spumieră într-un bol. În uleiul rămas se prăjeşte ficatul de pui, se scurge cel rămas în cratiţă şi se pune ceapa călită. Se adaugă roşiile din conservă tocate, pasta de ardei, sare şi piper după gust. Se lasă să fiarbă zece minute, se adaugă ardeiul iute tăiat felii potrivit de mari şi se fierb încă zece minute. Se servesc ca atare, cu piure de fasole fava sau năut pisat.
Salată
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, o salată verde, o ceapă roşie, 200 g bacon, 3 cuişoare, 100 ml ulei de măsline, 75 ml oţet de vin alb, 300 g crutoane de pâine, sare şi piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă bine ceapa tăiată peştişori cu jumătate de linguriţă cu sare şi un sfert de linguriţă cu piper. Baconul se taie cubuleţe, se prăjeşte într-o tigaie fără ulei, se scoate într-un bol şi se aruncă grăsimea. Se pune ulei în tigaie, se pun ficăţeii de pui tăiaţi în jumătăţi, cuişoarele, sare şi piper după gust. Se prăjesc patru minute, se scot cu o spumieră şi se pun într-un bol. Salata spălată se rupe bucăţele, se pune într-un bol mai mare împreună cu ceapa roşie, baconul, oţetul, crutoanele şi ficăţeii prăjiţi şi se serveşte imediat.
Pateu cu castane
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, 200 g castane fierte, două cepe albe, 4 căţei de usturoi, 200 g unt, 100 g coniac, 250 ml lapte dulce, o linguriţă cu cimbru, sare şi piper.
Mod de preparare: ficăţeii de pui se pun într-un bol cu laptele dulce şi se lasă 30 de minute, se scurg şi se pun în alt bol. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în puţin unt. Separat se prăjesc ficăţeii de pui în restul de unt până îşi schimbă culoarea, se adaugă coniacul şi se fierbe totul până se evaporă alcoolul. Se lasă să se răcească puţin, se pasează împreună cu castanele într-un blender, se adaugă condimentele, se pune într-un bol şi se lasă la rece o zi apoi se serveşte.
- Dacă este consumat în exces, poate provoca crize de gută şi hipercolesterolemie (250 mg colesterol/100 g).