de Alina Anghel
Posturile sunt asociate, în general, cu o perioadă mai lungă sau mai scurtă de restricţii alimentare. Deşi nu putem prepara mâncăruri ce conţin carne, lapte sau ouă, ne rămân o mulţime de alte ingrediente din care, dacă ştim cum să le combinăm, obţinem preparate ce vor fi consumate cu siguranţă şi după trecerea postului. Pentru aceasta, vă oferim câteva reţete de aperitive calde sau reci, bune de adus la masă familiei, dar şi invitaţilor.
Pâine cu măsline
Ingrediente: 375 ml apă, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu sare, 25 g drojdie, 700 g făină, 1 lingură cu rozmarin verde, 250 g măsline şi un morcov.
Mod de preparare: drojdia se dizolvă în apa caldă, se adaugă mierea, uleiul, sarea şi rozmarinul tocat şi se toarnă peste făina cernută. Se frământă, se adaugă măslinele feliate şi morcovul ras şi se continuă frământarea până se încorporează măslinele. Se lasă la dospit o oră, se împarte în două bucăţi, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu 30-45 de minute, se lasă să se răcească şi se serveşte.
Humus
Ingrediente: 600 g năut fiert, 1 lămâie, 4 căţei de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 1 linguriţă cu boia dulce, 3 linguri cu pastă de susan, 100 ml ulei de măsline, 30 g seminţe de susan, sare, piper şi pâine prăjită sau lipie.
Mod de preparare: năutul se pune într-un bol şi se pasează cu blenderul până devine o pastă. Se adaugă usturoiul, jumătate din boia, pasta de susan, uleiul, sare şi piper. Se pune puţin suc de lămâie şi se pasează în continuare până se încorporează toate ingredientele. Se adaugă puţină apă din conserva de năut sau de la fiert dacă humusul este prea gros şi apoi se pune în farfurie. Se decorează cu pătrunjel tocat, seminţe de susan, restul de boia şi se serveşte cu lipie libaneză sau cu pâine prăjită.
Mămăligă cu roşii
Ingrediente: 1 litru de apă, 350 g mălai, 1 lingură rasă cu sare mare, 5 roşii, 1 ardei gras, 1 ardei iute mic, 3 crenguţe de busuioc, 60 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriţă cu legume uscate pentru supă, 50 ml ulei de măsline şi piper.
Mod de preparare: apa se pune la fiert împreună cu legumele uscate pentru supă, uleiul de floarea-soarelui, sarea şi puţin piper. Când dă în clocot se adaugă jumătate din mălai şi se lasă să fiarbă zece minute. Se pune restul de mălai, se lasă să fiarbă încă cinci minute apoi se toarnă într-o tavă adâncă unsă cu ulei. Se nivelează, se lasă să se răcească, apoi se taie în bucăţi pătrate. Roşiile şi ardeii se toacă mărunt, se combină cu busuioc tocat, sare şi piper după gust şi uleiul de măsline. Se pune compoziţia pe pătrăţele de mămăligă încălzite sau reci şi se servesc.
Salată caldă de ciuperci
Ingrediente: 800 g ciuperci, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 50 ml oţet balsamic alb, 150 ml ulei, sare, piper, pâine prăjită sau mămăligă.
Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se curăţă, se taie peştişori şi se pun la călit în uleiul încins. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă ciupercile feliate, sare şi piper după gust. Se prăjesc 10-15 minute sau până scade lichidul format, se scurg şi se scot într-un bol. Se adaugă pătrunjelul tocat, oţetul balsamic, se verifică de gust şi se serveşte imediat cu pâine prăjită sau cu mămăligă friptă.
Foitaj cu roşii şi sos pesto
Ingrediente: 1 pachet de aluat foitaj, 1 căţel de usturoi, 4 crenguţe de busuioc verde, 100 g brânză tofu, 60 ml ulei de măsline, 10 roşii cherry, sare şi piper.
Mod de preparare: busuiocul se freacă într-un mojar cu puţină sare, piper şi usturoi, se adaugă brânza tofu sfărâmată şi uleiul şi se amestecă. Se întinde aluatul de foitaj, se presează uşor cu un sucitor şi se taie în bucăţi pătrate potrivit de mari. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se înţeapă în mijloc cu o furculiţă, se unge cu sosul pesto din busuioc şi se pun deasupra jumătăţi de roşii. Se introduce tava în cuptor şi se coace la foc mediu spre iute până capătă o culoare aurie.
Sărăţele de post
Ingrediente: 300 g făină, 80 g margarină, 25 g drojdie, 125 ml apă minerală, 1/2 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu seminţe de chimen şi 1 linguriţă cu oregano uscat.
Mod de preparare: drojdia se dizolvă în apa minerală caldă, se adaugă sarea, oregano, seminţele de chimen, margarina moale şi se amestecă. Se toarnă compoziţia peste făină, se frământă şi se lasă la dospit, la cald, 30-45 de minute. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se taie fâşii subţiri, se modelează sărăţelele sub formă de „fitile” şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc mediu 15-20 de minute, până devin aurii.
Lipie cu salată şi ciuperci
Ingrediente: 4 lipii libaneze, 1 salată verde, 1 ceapă, 300 g ciuperci, 200 g brânză tofu, 2 căţei de usturoi, 1 legătură de mărar, 80 ml ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: ceapa se taie peştişori şi se căleşte în uleiul încins până devine sticloasă. Se adaugă usturoiul şi ciupercile feliate, sare şi piper. Se lasă pe foc până scade lichidul lăsat de ciuperci, se scurg şi se pun într-un bol. Se adaugă brânza tofu sfărâmată, salata şi mărarul tocate. Se amestecă, se condimentează, se umplu lipiile încălzite şi se servesc imediat.
Puricei
Dacă v-a rămas mămăligă din ziua anterioară puteţi realiza un preparat uşor şi delicios, numit „Puricei”. Se sfărâmă mămăliga, se prăjeşte în ulei şi se serveşte simplă sau alături de o ciulama de ciuperci ori de o supă de legume. Puriceii de mămăligă se pot mânca şi la desert, presărându-se deasupra puţin zahăr tos amestecat cu scorţişoară sau alături de o dulceaţă de cireşe.
- Ciupercile, denumite şi carne vegetală, sunt excelente în post, deoarece sunt bogate în substanţe nutritive şi pot fi consumate proaspete, gătite sau marinate în sos de soia.