de Alina Anghel
Unul dintre avantajele marilor oraşe este că aici se pot găsi la supermarketuri practic tot ce vrem şi ce nu vrem din domeniul gastronomic. Am putea include, pe lângă fructele sau legumele uscate, pastele de tot felul şi, mai nou, o gamă variată de legume şi fructe congelate. Cu acestea se pot realiza o multitudine de preparate dulci sau sărate, în funcţie de gustul fiecăruia. În numărul acesta am ales să vă oferim câteva reţete de prăjituri şi de îngheţate cu fructe congelate, ce pot fi consumate chiar şi în Postul Paştelui. Pentru că îngheţata este un desert ce poate fi consumat practic în orice anotimp, aceasta va constitui un deliciu greu de refuzat, dar uşor de realizat.
Tartă
Ingrediente: 1 pachet de aluat de foitaj, 500 g fructe congelate, 30 g stafide, 150 g zahăr tos, 1 lingură cu mentă proaspătă şi 1/4 linguriţă cu scorţişoară.
Mod de preparare: foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei şi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace zece minute, apoi se păstrează la cald. Fructele se decongelează, se călesc cu zahărul tos, scorţişoara şi stafidele până scade sosul format. Se lasă să se răcească, se adaugă menta tocată şi se pun peste foitaj. Se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu până ce a crescut suficient foitajul şi a căpătat o culoare aurie. Se serveşte caldă sau rece.
Cremă de căpşuni
Ingrediente: 100 g zahăr tos, 120 ml apă, 250 ml suc de mere, 1 lămâie şi 600 g căpşuni congelate.
Mod de preparare: se fierbe apa cu zahărul tos şi coaja de lămâie până se dizolvă zahărul şi se îngroaşă puţin siropul. Se lasă să se răcească, apoi se scoate coaja de lămâie. Căpşunile se pun într-un bol şi se pasează până devin piure. Se combină cu siropul şi cu sucul de mere, se toarnă în forme de îngheţată şi se introduc la congelator minimum zece ore.
Îngheţată de zmeură cu iaurt de soia
Ingrediente: 250 ml iaurt de soia, 1 banană, 700 g zmeură congelată, 1 lămâie, 125 ml apă, 2 pliculeţe de zahăr vanilat şi 1 vârf de linguriţă cu scorţişoară.
Mod de preparare: banana se curăţă şi se pasează într-un bol împreună cu iaurtul. Separat se mixează zmeura cu apa, sucul de lămâie, scorţişoara şi zahărul vanilinat. Se adaugă banana cu iaurt, se amestecă un minut, apoi se toană în forme de îngheţată sau în pahare de iaurt în care s-a introdus un beţişor de lemn. Se lasă în congelator minimum şase ore, eventual peste noapte, şi se scot din congelator cu cinci minute înainte de a fi servite.
Desert rece cu migdale şi caise
Ingrediente: 700 g caise congelate, 100 g migdale, 125 g zahăr tos, 1 limetă, 125 ml iaurt de soia, 2 pliculeţe de zahăr vanilat, 1 vârf de linguriţă cu pudră de cuişoare şi mentă proaspătă.
Mod de preparare: caisele se decongelează, se îndepărtează pieliţa de pe fiecare fruct şi se pun într-un bol împreună cu zahărul tos şi cu zahărul vanilat. Iaurtul se amestecă separat cu pudra de cuişoare, mentă după gust şi sucul de limetă, eventual adăugând şi puţină coajă rasă. Migdalele se înmoaie în apă călduţă şi se lasă până când se pot curăţa de pieliţă. Se pasează într-un blender, apoi se pun peste iaurt. Se amestecă bine, se toarnă peste caise şi se mixează. Se toarnă compoziţia în maşina de îngheţată sau se pune în caserole şi se introduce în congelator pentru o oră. Se scoate, se mixează, se introduce iar în congelator. Se repetă operaţia încă de două ori.
Amestec răcoritor din cireşe şi cocos
Ingrediente: 400 ml lapte de cocos, 500 g cireşe congelate, 300 g căpşuni congelate, 120 g zahăr pudră, o linguriţă cu vanilie şi coajă de portocală confiată - 1 lingură.
Mod de preparare: într-un bol se pun laptele de cocos, cireşele fără sâmburi şi căpşunile. Se adaugă zahărul pudră, coaja de portocală confiată şi vanilia. Se pasează, se trece sau nu prin strecurătoare şi se toarnă în maşina de îngheţată. În lipsa acesteia se pune compoziţia într-o caserolă la congelator, se lasă două ore, se mixează din nou şi se introduce la rece încă două ore.
Sorbet de afine
Ingrediente: o banană, 300 g afine congelate, 1 mango, 2 linguri cu miere, 125 ml lapte de soia.
Mod de preparare: banana curăţată, afinele congelate, mango curăţat de coajă şi mierea se pun într-un bol. Se adaugă laptele de soia şi se pasează totul într-un blender până se obţine o compoziţie asemănătoare îngheţatei. Dacă este prea moale se introduce câteva minute la congelator sau până când ajunge la consistenţa dorită.
Colţunaşi cu prune
Ingrediente: 500 g făină, 1/2 linguriţă cu sare, 250 g margarină, 125 ml apă, 2 pliculeţe cu zahăr vanilat, 100 g zahăr tos, 50 g pesmet, 1/4 linguriţă cu scorţişoară şi 300 g prune congelate.
Mod de preparare: prunele se decongelează, se combină cu zahărul şi scorţişoara şi se călesc la foc mediu până scade sosul format şi se îngroaşă compoziţia. Separat se frământă margarina cu apa, sarea, zahărul vanilinat şi făina până se obţine un aluat potrivit de tare. Se întinde o foaie potrivit de groasă şi se decupează cercuri mai mari cu o cană. Prunele se amestecă treptat cu pesmetul, până nu mai sunt lichide. Se pune câte o linguriţă din amestec pe jumătatea fiecărui cerc de aluat, se acoperă cu jumătatea rămasă liberă şi se presează marginile ca să nu curgă compoziţia. Se coc pe tava tapetată cu hârtie de copt circa 15-20 de minute la foc mediu.
- Fructele congelate, la fel ca şi legumele ţinute în congelator, îşi păstrează nutrienţii esenţiali. Pentru aceasta, ele sunt scufundate câteva secunde în apă clocotită apoi se îngheaţă rapid.