de Cristina Cristache
În faimosul poem epic Ghilgameş, zeiţa iubirii, Inanna, îndrăgostită nebuneşte de chipeşul Ghilgameş, îi propune să-i fie soţ zicând: „Fii tu soţul meu şi eu voi fi a ta soţie!… Vino în a noastră casă, cu miros de cedru. Mi-am îmbălsămat trupul cu uleiul şi odorul cedrului, mireasma lui te va face să zâmbeşti şi-ţi va oferi fericire”. Atât de preţuite erau produsele obţinute din pinul siberian, cunoscut sub denumirea de cedru sau arbore de pâine. Acele acestuia erau folosite ca remedii cu multe secole înainte de Hristos, iar extractele din frunze şi fructe, la comprese şi prişniţe. Nucuşoarele de cedru însă au fost şi pot fi în continuare utilizate în gastronomie, bucurându-ne astfel atât de gust, cât şi de proprietăţile curative. Iată câteva reţete de salate uşor de preparat.
Cu tofu
Ingrediente: 30 g stafide, sucul de la o portocală, 50 g miez de nucuşoare de cedru, 450 g tofu, 50 ml ulei de cedru, 1 lingură cu oţet de vin alb, câteva foi de salată verde, sare, piper negru măcinat şi cuişoare măcinate.
Mod de preparare: într-un vas mic se lasă stafidele la înmuiat în sucul de portocală circa 20 de minute. Separat se face un sos din uleiul de cedru, oţet, sare, piper şi cuişoare. În vasul cu stafide şi sucul de portocală se adaugă miezul de nucuşoare, tofu, salata verde şi sosul.
Cu pepene
Ingrediente: 300 g pepene galben, 300 g pepene roşu, 1 ciorchine struguri negri, 100 g miezuri de nucuşoare de cedru, 1 lămâie şi 200 g zahăr nerafinat pudră.
Mod de preparare: se spală fructele, se taie pulpa de la pepenele galben şi roşu în bucăţele mici, se îndepărtează sâmburii de la struguri şi se înjumătăţesc boabele dacă sunt prea mari. Se combină toate într-un vas, se adaugă miezurile de nucuşoare de cedru, zahărul şi sucul de la lămâie. Se amestecă toate cu grijă şi se lasă cinci minute la frigider, apoi se poate servi.
Cu verdeaţă
Ingrediente: 300 g diferite feluri de salată, 200 g portocală, 200 g pere, 100 g miezuri de nucuşoare de cedru, 1 lingură cu ulei de cedru, 1 lingură cu sos de soia şi oţet de vin sau de mere.
Mod de preparare: fructele se spală, se curăţă, şi se taie în bucăţi mici. Salata se spală cu grijă. Miezurile de cedru, uleiul, sosul de soia şi sortimentul ales de oţet se combină cu grijă cu celelalte ingrediente.
Cu fructe
Ingrediente: salată verde, 2 mere, 1 pară, sucul de la o portocală, 100 g miezuri de nucuşoare de cedru, 2 linguri cu ulei de cedru, oţet de mere, sare şi piper.
Mod de preparare: merele şi para se taie în bucăţi mici, se adaugă salata spălată şi uscată şi se face un sos din sucul de portocală, oţet, ulei, sare şi piper. Se lasă cinci minute la marinat. Între timp, miezurile de cedru se mărunţesc şi se adaugă la salată.
Pont! Asezonaţi salatele chiar înainte de a le servi.