de Alina Anghel
De-a lungul timpului, marea a fost şi continuă să fie o sursă importantă de hrană. „Fructele” sale - creveţii, crabul, homarul, stridiile, midiile, caracatiţa sau calamarul - au devenit parte din bucătăria multor popoare. Creveţii se servesc cruzi - la sushi sau preparaţi - în salate, în mâncăruri cu peşte, ca aperitive, pané, pe grătar sau în sos de lapte de cocos. Deşi pare un ingredient exotic, îl găsim aproape la toate magazinele şi poate fi pregătit uşor de oricine. Câteva reţete vă pot ajuta să descoperiţi gustul minunat al acestui ingredient.
Cu ghimbir şi coriandru
Ingrediente: 16 creveţi mari, 1 ceapă, 1 ardei iute, 1 linguriţă cu ghimbir ras, 2 căţei de usturoi, 3 g chimen, 2 linguri cu ulei de susan, 250 ml lapte de cocos, 1 roşie, 1 liguriţă cu sos de stridii, coriandru, sare, piper.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă ardeiul iute tocat cu ghimbirul, usturoiul şi ceapa tocată. Se adaugă chimenul, uleiul şi creveţii, se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece o oră. Se frig creveţii pe grătarul încins sau într-o tigaie de teflon, se adaugă laptele de cocos, roşia tocată, se fierbe, apoi se adaugă sosul de stridii, se mai ţine un minut pe foc, se adaugă coriandrul, se condimentează dacă este nevoie şi se servesc imediat.
Cu sos de usturoi
Ingrediente: 500 g creveţi mari, 4 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 ardei iute, 50 ml coniac, 125 ml ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, 1 limetă, sare, piper, ceapă verde, pâine prăjită.
Mod de preparare: într-o tigaie se încinge uleiul, se adaugă usturoiul feliat, ardeiul feliat şi se călesc un minut. Se dă focul la minimum, se adaugă creveţii, sucul de limetă, coniacul şi boiaua. Se ţine trei minute pe foc, se verifică de gust cu sare şi piper, se amestecă bine cu ceapa şi pătrunjelul tocat şi se servesc cu pâine prăjită.
Cu spaghete şi pui
Ingrediente: 500 g spaghete, 400 g creveţi, 1 piept de pui, 300 g ciuperci, 1 ardei gras roşu, 1 dovlecel, 50 g unt, 150 g parmezan, 2 căţei de usturoi, 400 ml lapte dulce, 60 g făină, sare, piper, mentă verde sau coriandru.
Mod de preparare: ciupercile spălate se feliază şi se pun într-un bol. Pieptul de pui tăiat în fâşii înguste şi creveţii se călesc în untul încins circa trei minute, amestecând continuu. Se adaugă dovlecelul tăiat felii subţiri, făina, ardeiul tăiat cuburi sau tot fâşii şi usturoiul. Se călesc încă două minute, se adaugă ciupercile, laptele, sare şi piper, se ţin pe foc până scade amestecul şi carnea este fiartă. Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg, se pun în cratiţă, se amestecă şi se servesc imediat, presărate cu parmezan, mentă verde sau coriandru tocate.
Dulci-picanţi
Ingrediente: 600 g creveţi, 50 ml ulei de măsline, 200 ml suc de portocală, o conservă de ananas, 350 g orez, 1 legătură ceapă verde, 1 linguriţă cu amestec de condimente pentru peşte, sare, piper.
Mod de preparare: creveţii se spală, se scurg de apă, se amestecă împreună cu condimentul pentru peşte şi se lasă zece minute la rece. Într-o oală se pun sucul de ananas şi cel de portocală şi se fierb până ce amestecul scade la jumătate. Uleiul se încinge într-o cratiţă, se pun creveţii şi se prăjesc la foc mediu. Se toarnă amestecul fiert, se condimentează şi se fierb cinci minute. Orezul se fierbe în apă cu sare şi piper, se amestecă bine cu ceapa tocată şi ananasul din conservă tăiat mărunt.
În supă de varză
Ingrediente: 2 morcovi, 150 g porumb boabe, 200 g ciuperci, 1/4 varză, 500 g creveţi, 1 lingură cu amidon de porumb, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 50 ml ulei de susan, sare, piper, coriandru verde.
Mod de preparare: morcovii curăţaţi se taie cubuleţe, se călesc în uleiul de susan şi se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt fierţi pe jumătate se adaugă porumbul şi ceapa tăiată rondele, se fierb zece minute, se adaugă varza tăiată fâşii şi ciupercile feliate. Se condimentează, se continuă fierberea încă zece minute, se adaugă usturoiul feliat, amidonul dizolvat în puţină apă rece şi creveţii decorticaţi. Se mai fierb cinci minute, se presară coriandrul tocat şi se serveşte imediat.
În crustă picantă
Ingrediente: 500 g creveţi, 1 lămâie, 200 g făină, 3 căţei de usturoi, 2 albuşuri, 150 g pesmet, 150 g nucă de cocos, ulei pentru prăjit, sare, piper, sos de ardei iute, sos de usturoi.
Mod de preparare: creveţii decorticaţi se amestecă împreună cu sucul de lămâie într-un bol şi se lasă 30 de minute. Într-un bol separat se amestecă albuşurile mixate cu usturoiul tocat, sare şi piper după gust. Se trec creveţii prin acest amestec, prin făină, prin ou, apoi prin pesmetul amestecat cu nucă de cocos. Se introduc la rece o oră, se prăjesc în uleiul încins până devin aurii şi se servesc imediat cu sos de ardei iute sau de usturoi.
• Asemenea altor fructe de mare, creveţii sunt bogaţi în iod, calciu şi proteine, dar săraci în calorii, având 98 de calorii la 100 g. De aceea sunt indicaţi în curele de slăbire.
• Pot fi serviţi în orice moment al zilei şi în diverse combinaţii, fiind marinaţi înainte în suc de lămâie, fapt ce ajută la frăgezirea şi la eliminarea gustului de mare.