de Alina Anghel
Cardamon, anason stelat, scorţişoară sau nucşoară, dar şi pătrunjel, dafin, mărar şi amestec de piper sunt doar câteva dintre condimentele folosite cel mai des în bucătăria românească. Cine nu a gustat măcar o dată în viaţă turta dulce şi nu a fost uimit de bogăţia de gusturi şi de arome pe care o are? Sau un piept de pui la grătar cu cimbru sau oregano ori filé de peşte cu scorţişoară sau usturoi? Deşi le folosim de când ne ştim, de cele mai multe ori nu îndrăznim să le combinăm, în mare parte şi pentru că nu ştim mare lucru despre ele sau nu cunoaştem secretele pentru ca preparatele noastre să aibă un gust şi o aromă îmbietoare. Cunoscute încă din Antichitate, condimentele nu sunt folosite doar pentru aromă, ci şi pentru culoare.
Muştar şi ardei iute pentru vită
Ingrediente: 4 linguri cu sare mare, 3 linguri cu piper negru măcinat, 30 g seminţe de muştar, 2 linguri cu fulgi de ceapă, 1 lingură cu fulgi de usturoi, 1 lingură cu piper măcinat, 2 linguri cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu fulgi de ardei iute, 1 linguriţă cu cimbru uscat şi 1 linguriţă cu oregano uscat.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un robot, se macină şi se păstrează la rece, într-un recipient etanş. Carnea de vită se unge cu ulei, apoi se trece prin acest amestec şi se frige sau se coace în cuptor.
Oregano şi măghiran pentru pui
Ingrediente: 2 linguri cu pătrunjel uscat, 1 linguriţă cu oregano uscat, 1 linguriţă cu măghiran uscat, 1 linguriţă cu cimbru uscat, 1 lingură cu fulgi de ardei, 1 lingură cu fulgi de ceapă, 1 lingură cu fulgi de ţelină, 1 lingură cu piper negru măcinat, 2 linguri cu sare de mare şi 1 linguriţă cu ghimbir uscat.
Mod de preparare: se macină toate ingredientele cu un robot şi se păstrează la rece până în momentul întrebuinţării.
Boia dulce şi zahăr pentru peşte sau carne
Ingrediente: 2 linguriţe cu boia dulce, 15 g cimbru uscat, 1 lingură cu fulgi de ceapă uscată, 1 lingură cu fulgi de usturoi uscat, 1 lingură cu zahăr tos, 2 linguriţe cu sare, 1 linguriţă cu piper, 1/4 linguriţă cu boia iute, 1/4 linguriţă cu chimen măcinat şi 1/2 linguriţă cu nucşoară măcinată.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un robot şi se macină, apoi se pun într-un borcan şi se păstrează la loc întunecat.
Cimbru şi usturoi pentru carne şi peşte
Ingrediente: 2 crenguţe de cimbru verde, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 legătură de busuioc verde, 1 legătură de ceapă verde, 3 căţei de usturoi, 1 felie de ţelină, 1 ardei iute, 1 linguriţă cu sare şi 1/4 linguriţă cu piper.
Mod de preparare: toate ingredientele se spală, se scurg de apă şi se toacă mărunt cu un robot. Se amestecă bine cu sare şi piper, se pun în borcane şi se păstrează la rece. Se foloseşte pentru a marina carnea, adăugând puţin ulei sau apă, dar se poate folosi şi ca umplutură la pacheţele de carne.
Dafin şi mărar pentru peşte şi fructe de mare
Ingrediente: 150 g pătrunjel uscat, 50 g mărar, 2 frunze de dafin, 3 linguriţe cu piper, 1 linguriţă cu sare şi coaja de la 1 lămâie.
Mod de preparare: coaja de lămâie se spală cu apă rece, se usucă în cuptor, apoi se macină. Foile de dafin se macină, se amestecă bine cu pătrunjelul şi cu mărarul uscate, coaja de lămâie, sarea şi piperul. Se pune amestecul într-un borcan şi se păstrează la rece sau într-un loc întunecat.
Cuişoare şi scorţişoară pentru peşte
Ingrediente: 1 linguriţă cu măghiran uscat, 2 linguri cu pătrunjel uscat, 1 lingură cu fulgi de ceapă uscată, 1/2 linguriţă cu boia dulce, 2 cuişoare şi 1 vârf de linguriţă cu scorţişoară.
Mod de preparare: se macină totul într-un mojar, se pun într-un borcan şi se păstrează la rece.
Lămâie şi anason pentru peşte
Ingrediente: 2 lămâi, 3 steluţe de anason, o lingură cu ienibahar, 1 linguriţă cu piper negru boabe, 1 linguriţă cu piper roşu boabe, 2 linguri cu sare de mare, 1 lingură cu seminţe de muştar şi 1 linguriţă cu mentă uscată.
Mod de preparare: lămâile se spală, se taie felii, se usucă în cuptor, apoi se macină într-un robot împreună cu anasonul stelat, ienibaharul şi cele două tipuri de piper. Se adaugă sarea, menta uscată şi seminţele de muştar, se macină circa un minut, cât să se obţină o pudră. Se pune în borcane cu capac şi se păstrează la rece sau într-un loc întunecat.
Cu acest amestec se poate condimenta peştele înainte de a fi fript pe grătar, dar se poate adăuga şi la un amestec pentru marinată.
Busuioc şi portocală pentru legume
Ingrediente: 2 linguri cu busuioc uscat, coaja uscată de la o lămâie, coaja uscată de la 1 portocală, 1 linguriţă cu oregano uscat, 1 linguriţă cu seminţe de ţelină, 1 lingură cu sare de mare, 1 linguriţă cu piper şi 1 lingură cu fulgi de ceapă.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele şi se macină sau se folosesc ca atare în principal la salate, legume fierte sau fripte.
Coriandru şi cardamon pentru orice desert
Ingrediente: 30 g amestec de piper colorat, 20 g seminţe de coriandru, 2 beţe de scorţişoară, 1/4 linguriţă cu seminţe de cardamon, 8 cuişoare, 8 boabe de ienibahar şi 1 nucşoară.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un robot şi se macină până se obţine o pudră fină. Se foloseşte în principal la dulciuri, adăugat în compoziţia aluaturilor sau presărat peste salate de fructe, precum şi la preparate din brânză de capră.
Nucşoară şi ienibahar pentru mere
Ingrediente: 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 linguriţă cu nucşoară, 1 linguriţă cu ienibahar măcinat, 1/4 linguriţă cuişoare măcinate şi 1 linguriţă cu ghimbir măcinat.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele şi se păstrează într-un recipient etanş. Poate fi folosit la diferite reţete cu mere: plăcinte, tarte, mere coapte sau compot de mere.
Ghimbir şi cuişoare pentru dovleac sau cartofi dulci
Ingrediente: 60 g zahăr brun, 2 linguriţe cu scorţişoară, 2 linguri cu ghimbir pudră, 1 linguriţă cu nucşoară, 1/2 linguriţă cu pudră de cuişoare şi 1/4 linguriţă cu cardamon.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele şi se păstrează într-un recipient etanş. Se foloseşte pentru aromatizarea deserturilor din fructe, la îngheţată, dar şi la rulade sau torturi.
Pont! Un simplu preparat, cum ar fi un ou fiert sau prăjit, va căpăta o mulţime de gusturi şi de arome dacă vă „jucaţi“ cu oferta variată de condimente.