de Diana Georgescu
Salatele sunt o alternativă rapidă şi sănătoasă pentru aproape orice masă din decursul unei zile. Alăturarea de legume şi condimente proaspete, la care se adaugă în cele mai multe cazuri şi proteine animale, asigură cantitatea optimă de nutrienţi, într-o formă mult mai uşor de asimilat de organism. Iată câteva reţete tradiţionale de pe glob care vă pot inspira în alegerea unor astfel de ingrediente.
Salată israeliană
Ingrediente: 3-4 sfecle roşii (medii), 2 linguri cu sirop de rodie, 2-3 linguri cu suc de lămâie, 2-3 ardei iuţi uscaţi şi zdrobiţi, sare de mare, 1/4 cană cu ulei de măsline, 1/2 cană cu frunze de coriandru, 1 cană cu seminţe de rodii.
Mod de preparare: se fierb sfeclele, se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe cu latura de 1 cm. Se amestecă bine cu siropul de rodie, sucul de lămâie, ardeii şi sarea de mare. Se lasă deoparte pentru 15 minute. Se amestecă totul împreună cu frunzele de coriandru tăiate şi seminţele de rodii, şi se adaugă deasupra uleiul de măsline. Coriandrul poate fi înlocuit cu frunze de pătrunjel.
Salată marocană
Ingrediente: 4 morcovi mari, 2-3 portocale, 2-3 linguri cu zahăr (de preferinţă brun), 1 lingură cu apă de flori de portocal, 2 linguri cu suc de lămâie, un praf de sare.
Mod de preparare: se curătă morcovii şi se rad foarte fin. Se curăţă portocalele, se îndepărtează pieliţele şi se taie în cuburi cu latura de 2 cm. Se amestecă astfel cu restul ingredientelor într-un bol, care se acoperă şi se lasă la frigider pentru o oră, timp în care se vor combina aromele. Apa de flori de portocal poate fi înlocuită cu apă de trandafiri.
Salată spaniolă
Ingrediente: 250 g fasole verde, 2 roşii, 1/2 castravete verde, 4 ouă fierte tari, mărar verde, 1 căţel de usturoi, 2 linguri cu oţet, o lingură cu zeamă de lămâie, 3 linguri cu ulei de măsline, o cutie cu fileuri de anşoa, 1 lingură cu capere, 12 măsline negre, sare, piper.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în apa clocotită sărată. Se taie toate legumele în bucăţi şi se toacă foarte fin usturoiul. Sosul se prepară amestecând uleiul, oţetul, zeama de lămâie, sarea, piperul şi usturoiul tocat. Se varsă sosul peste legume, se adaugă caperele şi se amestecă bine. Se taie ouăle în sferturi şi se pun deasupra salatei, alternând cu fileurile de anşoa şi cu măslinele.
Salată chinezească
Ingrediente: 1/2 varză chinezească, 3 morcovi, 2 castraveţi, 5-6 căţei de usturoi, 3 linguri cu zahăr, 2 linguri cu oţet, ardei roşu iute (sau 1/2 linguriţă cu praf de chilli), piper.
Mod de preparare: se taie varza fideluţă, morcovii şi castraveţii se rad pe latura mare a răzătoarei, usturoiul se toacă mărunt. Se prepară o marinată din oţet, zahăr şi praf de chili sau ardei roşu iute, tăiat feliuţe subţiri. Se amestecă energic pentru a se dizolva complet zahărul. Se toarnă peste legume şi se pune piper după gust. Nu se adaugă sare, ar compromite total gustul. Se lasă la macerat, la rece, pentru cel puţin o oră, dar este de preferat să fie servită a doua zi, după ce legumele au absorbit oţetul. Are un gust dulce-acrişor, picant. Varza chinezească poate fi înlocuită cu varză albă.
Salată egipteană
Ingrediente: 4 castraveţi, 3 ridichi albe, 1/2 linguriţă cu usturoi pisat sau tăiat foarte fin, 1 ceaşcă cu iaurt, 1 linguriţă cu mărar verde tocat mărunt.
Mod de preparare: se curăţă castraveţii şi se rad pe latura medie a răzătoarei. Se procedează la fel cu ridichile. Se amestecă usturoiul, iaurtul şi mărarul şi apoi se încorporează în sosul obţinut castraveţii şi ridichile rase. Se serveşte imediat, pentru a savura gustul crocant al legumelor.
Salată turcească
Ingrediente: 3 castraveţi verzi, 1 litru de iaurt de oaie, o legătură de mărar, 2-3 căţei de usturoi, sare.
Mod de preparare: se pisează usturoiul, se curăţă parţial castraveţii şi apoi se rad pe latura mare a răzătoarei sau se taie cubuleţe foarte mici. Mărarul se toacă fin. Se amestecă iaurtul cu sarea, după care se adaugă toate ingredientele. Se serveşte la mâncărurile grase, în special pe bază de carne de berbec.
Salată caraibiană
Ingrediente: 1 conservă ton bucăţi mari, 2 ouă fierte, 1 grepfrut mare, 1 gălbenuş, 1/2 cană cu ulei, sare,1 lingură cu muştar.
Mod de preparare: se prepară o maioneză din gălbenuş, ulei şi muştar. Se curăţă grepfrutul, se îndepărtează pieliţele şi se taie în cuburi cu latura de 2 cm şi se pun într-un bol. Se taie mărunt ouăle fierte şi se adaugă peste grepfrut. Se amestecă bine tonul scurs de ulei (să fie ton bucăţi, nu mărunţit) şi restul ingredientelor. Se serveşte imediat.
Salată libaneză
Ingrediente: 400 g de fasole albă (sau 2 conserve), 2 frunze de dafin, 2 cepe mijlocii, 1 căţel de usturoi, 4 linguri cu oţet, 2 linguri cu suc de lămâie, 4 linguri cu ulei de măsline, 8 roşii mici, sare, piper, frunze de busuioc.
Mod de preparare: se pune fasolea la înmuiat, peste noapte. Se spală, se fierbe împreună cu frunzele de dafin, schimbându-se apa de două-trei ori. Când este fiartă se strecoară şi se pune într-un bol (dacă folosiţi fasole din conservă se spală sub jet de apă, în strecurătoare, iar frunzele de dafin nu sunt necesare). Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se amestecă cu fasolea. Se toacă mărunt usturoiul. Se prepară un sos din sucul de lămâie, ulei de măsline, oţet, sare şi piper, se încorporează şi usturoiul şi se adaugă peste boabele de fasole. Se lasă o oră la rece. Roşiile se taie cubuleţe, apoi se adaugă peste fasole şi se pun deasupra frunzele de busuioc.
de Dana Purgaru
Oraşul Pantelimon, din judeţul Ilfov, ar putea intra în Cartea Recordurilor drept localitatea în care a fost realizată cea mai mare salată vegetariană din lume, din 20 de tone de legume.
Salata uriaşă va fi pregătită duminică, 23 septembrie, în complexul expoziţional Exporom, din Pantelimon, de peste 1.500 de voluntari, începând de la ora 10:00. Pentru aceasta se vor folosi un vas de 18 m lungime, 3 m lăţime şi 90 cm înălţime, 6 tone de roşii, 4 tone de salată verde, 4 tone de castraveţi, 2 tone de ardei, 2 tone de ceapă, 2 tone de morcovi, 400 kg măsline, 800 litri de ulei de măsline şi 400 kg de sare.
Potrivit organizatorilor, cea mai mare salată vegetariană din lume reprezintă şi un imbold pentru formarea obiceiului de a mânca sănătos. După omologarea recordului, cele 20.000 de porţii vor fi oferite căminelor de bătrâni, cantinelor sociale şi altor centre pentru persoane nevoiaşe.
Până în acest moment, recordul mondial la categoria „Cea mai mare salată din lume” îl deţine localitatea Ierapetra din Creta, Grecia, care în 2010 a realizat o salată de 13,4 tone.