de Diana Georgescu
După festinurile copioase prilejuite de Crăciun, un meniu sofisticat, dar mai puţin laborios este ceea ce-şi doreşte fiecare dintre noi pentru petrecerea din noaptea de Revelion. Am alcătuit un astfel de meniu, din ingrediente cât mai sănătoase, prezentate cât mai atrăgător, dar pentru a căror preparare să nu fie necesar să alocaţi foarte mult timp şi efort. Vă rugăm să vă inspiraţi şi să vă bucuraţi!
Ouă fierte cu sos de vermut
Ingrediente: 10 ouă (fierte tari), 1 lingură cu unt, 2 linguriţe cu pudră de muştar, 1 lingură cu făină, 2 linguri cu vermut alb, 1 linguriţă cu tarhon uscat, 375 ml lapte, mărar proaspăt, sare, piper.
Mod de preparare: se topeşte untul într-o cratiţă, apoi se încorporează muştarul şi făina, fără a se arde. Se adaugă, treptat, vermutul şi laptele şi se amestecă încontinuu, până când sosul se îngroaşă, lăsând să fiarbă încă 3 minute după ce s-a îngroşat. Se adaugă tarhonul, sare şi piper. Ouăle se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi şi se aşază pe un platou. Se toarnă deasupra sosul fierbinte şi se ornează cu fire de mărar proaspăt. Pot fi servite alături de un cocteil ce conţine vermut.
Pui cu pepene galben
Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, 3 linguri cu oţet de mere, 2 linguriţe cu miere, 3 linguriţe cu pudră de ghimbir, 10 frunze de salată verde (spălate şi uscate), 300 g carne de pui fiartă (tăiată în fâşii), 1 pepene galben mediu, 50 g nuci prăjite, sare, piper.
Mod de preparare: se prepară o vinegretă din uleiul de măsline, oţet, miere şi pudra de ghimbir, sare şi piper. Frunzele de salată se trec prin sosul vinegretă şi se pun într-un bol. Puiul şi pepenele se combină cu frunzele de salată şi apoi se toarnă deasupra restul vinegretei. Se presară cu nucile prăjite şi se serveşte alături de pâine toast.
Curcan umplut cu orez
Ingrediente: 1 curcan de 5 kg, 60 ml ulei de măsline, 1 linguriţă cu boia de ardei, 25 g unt, 3 foi de dafin, 1 linguriţă cu pătrunjel verde, 1 linguriţă cu cimbru, 1 linguriţă cu rozmarin, sare, piper. Pentru umplutură: 180 g orez cu bobul lung, 100 g unt, 4 cepe (şalote), 70 g pesmet, 1 linguriţă cu rozmarin, 1 linguriţă cu oregano, 1 portocală, 100 g stafide, 50 g nuci, 3 ouă, 25 ml suc de lămâie, sare, piper. Pentru concentrat: 500 g măruntaie de curcan, 1 morcov, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 lingură cu cimbru, 3 foi de dafin, 1,2 l apă rece. Pentru sos: 40 g unt, 1 ceapă, 1 morcov, 50 g ciuperci, 1 lingură cu făină, 125 ml vin roşu, 1 lingură cu suc de lămâie.
Mod de preparare: se curăţă şi se pregăteşte curcanul. Măruntaiele se pun deoparte pentru pregătirea sosului. Ceapa se toacă mărunt şi se rade coaja de la portocală. Un morcov se taie mărunt, iar celălalt în cubuleţe. Ciupercile se toacă foarte mărunt. Boiaua se amestecă bine cu untul. Umplutura se prepară din orezul care se fierbe zece minute, apoi se scurge şi se lasă să se răcească. Se topeşte untul într-o cratiţă şi se căleşte ceapa până devine aurie. Se adaugă orezul şi restul ingredientelor, apoi sare şi piper, şi se amestecă totul bine. Cu această compoziţie se umple curcanul. Concentratul se prepară astfel: se pun toate ingredientele pentru concentrat într-o cratiţă, se adaugă 1,2 l de apă rece şi se lasă să dea în clocot. Se îndepărtează spuma şi se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, două-trei ore. Când este gata, se strecoară şi se lasă să se răcească. Se îndepărtează grăsimea de deasupra şi se completează cu apă, dacă este cazul, până la 900 ml. Aceasta este baza sosului. Sosul se prepară astfel: untul se topeşte într-o cratiţă, se adaugă ceapa, morcovul şi ciupercile şi se fierbe înăbuşit timp de 30 de minute, cu vasul acoperit, amestecând din când în când. Se ia capacul, se adaugă făina şi se prăjeşte 1 minut. Se adaugă apoi vinul roşu şi se fierbe înăbuşit până scade lichidul la jumătate. Se încorporează concentratul şi se mai fierbe totul până se ajunge la aproximativ 600 ml. Se strecoară sosul obţinut, pasând ingredientele cu un pasator. Se adaugă sucul de lămâie şi condimentele. Se menţine la cald. Se umple gâtul curcanului cu umplutura deja preparată, împingând-o între carne şi piele spre piept. Se prinde pielea care atârnă, la ambele capete, cu o scobitoare mai lungă sau cu o ţepuşă pentru frigărui. Se aşază curcanul în tava de fript, se ung pieptul şi pulpele cu ulei, se asezonează, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce la cuptor. Când mai sunt 30 de minute până la sfârşitul timpului de fript se dă la o parte folia şi se unge curcanul cu untul amestecat cu boia. Se înfige o ţepuşă în partea cea mai groasă a unei pulpe; dacă sucul este limpede, curcanul este fript, dacă nu, se mai introduce la cuptor încă 15-20 de minute. Timpul de coacere a curcanului se calculează astfel: se acordă 20 de minute din start, plus 20 de minute pentru fiecare 500 g de carne. Pentru un curcan de 5 kg sunt necesare 3 ore şi 40 de minute. Se serveşte curcanul cald, tăiat în felii, cu sosul de mai sus.
Mousse de ciocolată
Ingrediente: 400 g ciocolată de menaj (sau amăruie), 400 ml frişcă lichidă, 4 ouă (separate în albuş şi gălbenuş), 8 linguri cu zahăr, 1 lingură cu apă, 50 ml coniac.
Mod de preparare: Se bate frişca bine cu ajutorul unui mixer, până se obţine consistenţa obişnuită. Se pune ciocolata la topit în bain-marie. Zahărul se pune la topit, împreună cu 1 lingură cu apă. Se bat albuşurile spumă şi se adaugă deasupra zahărul încălzit, continuând baterea. Se adaugă gălbenuşurile, ciocolata topită, frişca bătută şi coniacul şi se amestecă uşor, până la omogenizare. Se pune în pahare şi se introduce la congelator pentru cinci-şase ore. Se poate pregăti în ziua anterioară petrecerii.
Cu vermut
Ingrediente: 30 ml vermut sec (dry), 60 ml gin, 10 ml biter de portocale, felii de portocale.
Mod de preparare: se mixează ingredientele cu gheaţă, după care se toarnă într-un pahar tip cocteil. Se decorează cu o felie de portocală.
Cu şampanie
Ingrediente: 300 ml şampanie, 100 ml suc de portocale, 1 portocală.
Mod de preparare: se pun şampania şi sucul proaspăt de portocale la răcit. Se folosesc 2 pahare înalte cu picior (flute), se toarnă în fiecare pahar câte 50 ml suc de portocale. Se toarnă apoi şampania de sus, pentru a face spumă. Se decorează cu o jumătate de felie de portocală.