de Diana Georgescu
Printre alimentele puţin exploatate în bucătăria românească se află şi lintea. Aceasta este foarte bogată în molibden, un metal ce face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman, întrucât arde grăsimile sangvine, ajută la formarea hemoglobinei şi îmbunătăţeşte metabolismul celular. De asemenea, aduce un imens aport de acid folic şi de fibre, două elemente absolut vitale, precum şi alţi nutrienţi importanţi precum manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul şi vitamina B1. Vă prezentăm câteva reţete care au la bază lintea, asociate cu condimente ce îi sporesc savoarea şi potenţează gustul plăcut al acesteia. Sunt uşor de preparat, nu costă mult şi sunt benefice şi hrănitoare în zilele reci.
Chifteluţe la cuptor
Ingrediente: 1 cană cu linte roşie, 2 cartofi medii, 1 linguriţă cu pastă de ardei iuţi, 3 ouă, 1/2 cană cu pesmet, 1 linguriţă cu usturoi pisat, 2 linguriţe cu pătrunjel tocat fin, sare.
Mod de preparare: se pune lintea la fiert în apă, împreună cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi. Cantitatea de apă din vas trebuie să depăşească nivelul legumelor cu 2 cm. După 15 minute de fierbere, când s-a umflat lintea şi cartofii sunt fierţi, se scurg de apa rămasă şi se lasă la răcit. Se amestecă bine cu pasatorul, împreună cu cantitatea de pesmet şi pasta de ardei iuţi, se adaugă sare, pătrunjel şi usturoi, iar la sfârşit se încorporează ouăle, care au fost bătute puţin, ca pentru omletă. Din această compoziţie se formează chifteluţe, presând compoziţia, cu ajutorul unei linguriţe, în interiorul unei forme de fursecuri, în tavă, pe hârtia de copt. În cuptorul încălzit la 240°C se coc chifteluţele 15 minute, până ajung la o culoare uşor arămie. Se consumă ca atare sau alături de un sos din iaurt. Sunt atât gustoase, cât şi sănătoase, datorită conţinutului mare de fibre şi proteine.
Pastă condimentată
Ingrediente: 200 g linte roşie, 1 foaie de dafin, 2-3 linguri cu ulei de măsline presat la rece, 1 lingură cu mărar verde (tocat), 1 linguriţă cu seminţe de chimen, 1/2 linguriţă cu pulbere de coriandru, 1/2 linguriţă cu cimbru uscat, 1/2 linguriţă cu curry, 1/2 linguriţă cu oregano, 1/2 linguriţă cu pulbere de ghimbir, 2 căţei de usturoi (zdrobiţi), 1 lingură cu tahini (pastă de susan), sare, piper.
Mod de preparare: se spală lintea, se scurge şi se pune la fiert cu o foaie de dafin. Cantitatea de apă trebuie să fie de trei ori mai mare decât volumul boabelor. Se fierbe la foc potrivit timp de 30 de minute. Când boabele sunt fierte se lasă să se răcească puţin şi se scurge excesul de apă. Se mixează lintea împreună cu uleiul, pasta de susan (sau ulei de susan), condimentele aromate, usturoiul, sare şi piper, într-un blender sau cu ajutorul unui mixer. Se serveşte în boluri, decorată cu mărar tocat fin, felii de roşii şi împreună cu o salată verde sau de andive. Se poate servi şi pe lipii calde sau sub formă de tartine.
Supă
Ingrediente: 1 cană cu linte, 1 ceapă, 2 linguri cu ulei, 2 morcovi, 1 litru de supă de legume, 1 linguriţă cu seminţe de chimen, sare, piper.
Mod de preparare: lintea se spală într-o strecurătoare. Într-o oală se pune la călit ceapă tocată mărunt, împreună cu uleiul. Când s-a înmuiat se pun morcovii curăţaţi şi tăiaţi mărunt şi lintea. După ce s-au călit puţin şi s-au înmuiat morcovii, se adaugă supă de legume (sau apa în care aţi dizolvat un cub de concentrat de supă). Se lasă la fiert cât e necesar ca lintea să fie bine fiartă, minimum 20 de minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească puţin şi se mixează cu ajutorul mixerului vertical sau al blenderului, până devine o cremă. Dacă preferaţi, puteţi pune deoparte o lingură cu linte fiartă, pe care s-o adăugaţi apoi în supa-cremă, pentru un efect interesant. Se adaugă condimentele şi se serveşte cu felii de pâine prăjită unse cu unt sau lipii.
Mâncare cu bacon
Ingrediente: 250 g linte roşie, 2 morcovi, 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, o tijă de ţelină, 400 ml suc de roşii, 100 g bacon afumat, 2 linguri cu ulei, 1 l apă, 2 foi de dafin, 2 linguri cu pătrunjel verde (tocat fin), sare, piper.
Mod de preparare: lintea se spală într-o strecurătoare. Legumele se curăţă de coajă, se spală, morcovul şi ceapa se toacă cubuleţe, usturoiul se pisează, iar tija de ţelină se taie rondele. Baconul se taie în felii subţiri. Se încinge uleiul şi se pune baconul, se lasă foarte puţin la rumenit, apoi se scoate într-un bol. În aceeaşi oală se pun morcovii, ceapa, usturoiul şi ţelina, plus 3 linguri cu apă şi se lasă la înăbuşit 5 minute, amestecând din când în când. Se adaugă sucul de roşii şi apa, baconul, lintea, foile de dafin şi se lasă să se încălzească bine. Se pune apoi capacul oalei şi se fierbe la foc mic aproximativ 40 de minute, amestecând din când în când. Lintea se va umfla, dar necesită atenţie ca să nu se prindă de vas. La final se scot foile de dafin, se condimentează cu sare şi piper şi se presară pătrunjelul verde.
• Lintea nu necesită înmuiere înainte de preparare.
• Lintea roşie are bobul mic, roşu portocaliu, fierbe foarte uşor, se sfărâmă foarte repede, şi de aceea se pretează la realizarea de supe- cremă şi paste aperitiv.