de Diana Georgescu
În combinaţie cu fructe sau cu legume, dar şi cu carne sau cu peşte, gelatina oferă avantajul unor antreuri sau deserturi spectaculoase, fără a supune ingredientele tratamentului termic. Terinele dulci sau sărate pot adăuga culoare şi savoare meselor dumneavoastră festive, nefiind necesar un efort deosebit pentru prepararea lor.
Terină cu ardei copţi
Ingrediente: 1,5 kg ardei graşi, 200 g brânză de vaci (sau ricotta), 6 foi de gelatină, 3 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu pătrunjel, 1 linguriţă cu mentă, 1 linguriţă cu coriandru, 30 ml apă, sare, piper.
Mod de preparare: se coc ardeii pe tablă, se pun apoi într-un vas, se presară cu sare, se acoperă şi se lasă zece minute înainte de a-i curăţa. Apoi se înlătură coaja, seminţele şi cotorul, iar ardeii se pun într-o strecurătoare. Se taie mărunt şi se combină cu jumătate dintre verdeţurile tocate. Zeama rezultată se păstrează. Foile de gelatină se înmoaie întâi în apa rece şi apoi se pun în zeama ardeilor, încălzită într-un vas pe foc. Când s-a omogenizat se ia de pe foc. Brânza se combină cu verdeţurile rămase, sare, piper şi ulei. Într-o tavă cu pereţii drepţi se aşterne un strat de folie alimentară şi un prim strat de verdeţuri tocate amestecate cu ardei copţi. Se toarnă una-două linguri cu gelatină şi se repartizează pe toată suprafaţa tăvii. Apoi se toarnă un strat de brânză şi din nou unul de ardei, alternând trei straturi. Se toarnă restul gelatinei, se acoperă cu folia alimentară şi se pune la rece, minimum trei ore. Se răstoarnă şi se serveşte rece.
Terină cu ton
Ingrediente: 1 conservă ton (bucăţi, în suc propriu), 200 ml smântână densă (sau cremă de brânză proaspătă), 100 ml maioneză, 50 g unt, 3 foi de gelatină, 50 ml lapte, sare, piper.
Mod de preparare: tonul se scurge foarte bine, apoi se amestecă împreună cu untul, maioneza şi smântâna. Gelatina se dizolvă în laptele încălzit uşor şi se încorporează în amestecul pregătit. Se adaugă sare şi piper. O formă dreptunghiulară de chec se tapetează cu folie de plastic. Se toarnă compoziţia şi se nivelează, apoi se pune la frigider pentru trei ore. Se răstoarnă, se serveşte rece cu salată verde sau cu legume proaspete.
Prăjitură cu brânză de vaci, grepfrut şi zmeură
Ingrediente: 150 g unt, 250 g biscuiţi, 20 g zahăr brun, 4 grepfruturi roz (mici), 3 lămâi, 25 g gelatină (granule), 350 g brânză de vaci grasă, 350 g mascarpone, 175 g zahăr, 3 ouă, 150 ml smântână, 225 g gem fin, 100 g zmeură.
Mod de preparare: o tavă pentru prăjitură, cu baza detaşabilă, se tapetează cu hârtie pergament. Biscuiţii se zdrobesc, untul se încălzeşte, apoi se toarnă peste biscuiţii mărunţiţi, amestecaţi cu zahărul brun. Acest amestec se aşază în tava tapetată şi se presează cu ajutorul unei linguri, până se formează un blat. Se pune la rece pentru minimum 30 de minute. Se curăţă grepfrutul cu cuţitul şi se taie felii, urmărind îndepărtarea pieliţei deasupra unui castron, pentru a nu se pierde sucul fructului. Se presează uşor feliile de fruct, pentru a extrage o parte din suc. Se măsoară 150 ml şi se toarnă într-un vas mic, termorezistent. Lămâile se spală, se rade coaja pe latura foarte fină a răzătorii, apoi se stoarce sucul în vas, deasupra celui de grepfrut. Se presară gelatina şi se lasă două minute să se îmbibe. Într-un bol încăpător se pun brânza de vaci, crema mascarpone, smântâna, zahărul şi coaja de lămâie. Se adaugă gălbenuşurile şi se bat cu ajutorul unui mixer, până se obţine o cremă fină. Recipientul cu sucul şi gelatina se aşază deasupra unui vas cu apă care fierbe încet (fără ca nivelul apei să atingă recipientul în care se află gelatina), se amestecă până la dizolvarea gelatinei. Se lasă să se răcească două minute, apoi se înglobează în amestecul de brânză. Temperatura gelatinei este foarte importantă, dacă este prea rece nu se va omogeniza şi vor forma cocoloaşe în brânză. Albuşurile se bat spumă şi se înglobează în crema de brânză, fără a se bate prea energic. Compoziţia rezultată se toarnă în formă, deasupra blatului din biscuiţi răcit. Se răceşte în frigider minimum şase ore. Apoi se ornează cu feliile de grepfrut, alternate cu zmeură. Deasupra se toarnă gemul, încălzit şi trecut prin strecurătoare. Se păstrează în frigider, se serveşte rece.
Terină cu portocale
Ingrediente: 250 g brânză de vaci, 200 ml iaurt gras, 100 g zahăr, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 40 g gelatină (11 foi), 6 portocale medii, 200 ml frişcă bătută, 10 g zahăr pudră. Pentru sos de ciocolată: 50 g ciocolată amăruie, 50 ml lapte.
Mod de preparare: brânza de vaci se lasă să se scurgă într-o strecurătoare fină, pentru a înlătura excesul de apă. Se amestecă brânza de vaci, iaurtul, zahărul şi conţinutul unui plic cu zahăr vanilat. În 20 ml apă rece se pune jumătate din cantitatea de gelatină. Se rade coaja unei portocale după ce a fost spălată foarte bine. Apoi se stoarce sucul acesteia şi al unei alte portocale. Celelalte portocale se curăţă, înlăturându-se pieliţele, şi se taie în felii foarte subţiri. Din resturi se recuperează sucul, care se adaugă peste cel obţinut anterior. Peste amestecul de brânză se pun coaja de portocală rasă şi 50 ml suc de portocală. Gelatina pusă în apă se aşază pe foc mic, până se dizolvă. Se încorporează frişca şi gelatina topită în crema de brânză. O formă dreptunghiulară de chec se tapeteză cu folie de plastic. Se toarnă jumătate din cantitatea de cremă de brânză şi se nivelează, apoi se pune la frigider. În 20 ml apă rece se pune cealaltă jumătate din cantitatea de gelatină. Se repetă procedeul de înmuiere, apoi se amestecă împreună cu sucul de portocală rămas şi zahărul pudră, încălzindu-se uşor pe foc, până la omogenizare completă. Se adaugă feliile de portocală şi al doilea plic de zahăr vanilat, iar amestecul rezultat se toarnă peste stratul de brânză din tava aflată la frigider, se nivelează şi se introduce la frigider pentru încă 30 de minute. Apoi se adaugă brânza şi se răceşte totul cel puţin o oră. Sosul de ciocolată se pregăteşte prin topirea ciocolatei în bain-marie. Apoi se încorporează laptele, care a fost încălzit puţin. Cu acest sos se ornează farfuria pe care se aşază două felii de terină de portocale. Se poate decora cu mentă proaspătă sau cu fructe de pădure.