de Diana Georgescu
Chiftele, kofta, bahji, toate denumesc un fel de mâncare pregătit fie exclusiv din carne, din legume sau din diverse amestecuri de cărnuri şi legume. Sunt savuroase şi relativ uşor de pregătit, indiferent de sezon, şi pot constitui un fel principal, un antreu sau un preparat potrivit pentru picnic. Pot fi pregătite termic, prin prăjire în ulei încins, sau coacere în cuptor, pe hârtie de copt. În funcţie de ceea ce aveţi în frigider, puteţi pregăti o variantă delicioasă, inspirându-vă din propunerile noastre.
Din dovlecei
Ingrediente: 3 dovlecei mari, 150 g brânzeturi (de oaie, caş sau caşcaval), 2 ouă, 2 linguri cu pesmet, 2 linguri cu făină, ulei, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă dovleceii şi se dau prin latura mare a răzătoarei. Se storc bine de suc, pentru a nu se împrăştia prin tigaie. Se rad brânzeturile, se adaugă peste dovlecei împreună cu ouăle, pesmetul, bicarbonatul, făina, sarea şi piperul. Consistenţa trebuie să fie asemănătoare cu cea a unei şarlote. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie. Se adaugă compoziţia cu lingura, formând chifteluţe, care se prăjesc până se rumenesc bine. Se scot pe hârtie absorbantă.
Din piept de pui
Ingrediente: 1 kg piept de pui, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 2 ouă, 3 felii de pâine, 2 linguri cu frunze de pătrunjel (tocat), 2 linguri cu frunze de mărar (tocat), 2 linguri cu pesmet (sau făină), sare, piper, ulei.
Mod de preparare: se dă pieptul de pui prin maşina de tocat, iar ceapa şi usturoiul, prin robot. Se înmoaie pâinea în apă, iar apoi se stoarce. Se adaugă toate ingredientele peste carnea tocată. Se amestecă până la omogenizare. Se iau porţii mici din amestecul rezultat, se formează chifteluţele, sferice sau plate, se trec prin pesmet sau făină şi se prăjesc în ulei încins.
Crocante, din pui
Ingrediente: 500 g carne de pui, 1 ou, sare, piper, boia dulce, boia iute, 2 linguri cu frunze de mărar (tocat), 1 căţel de usturoi (zdrobit), 3 linguri cu pesmet, 3 linguri cu fulgi de porumb, ulei.
Mod de preparare: se pun fulgii de porumb într-o pungă mai groasă şi se pisează bine. Carnea de pui se dă prin maşina de tocat, se pune într-un bol şi se adaugă oul, sarea, piperul, boiaua dulce şi cea iute, după gust, mărarul tocat şi usturoiul. În cazul în care compoziţia este moale, se pune şi pesmetul. Se umezesc mâinile cu apă rece şi se formează chiftelele. Se tăvălesc prin fulgii de porumb şi se pun la prăjit în uleiul fierbinte, până se rumenesc pe ambele părţi. Se pot găti şi la cuptor, timp de 30 de minute, aşezate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se servesc calde, alături de salată de legume sau piure.
Din peşte, la cuptor
Ingrediente: 6 fileuri din peşte (cod, şalău), 4 cartofi (medii), sare, piper, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 3 linguriţe cu ulei de măsline, 300 g pesmet auriu, 2 ouă.
Mod de preparare: se prepară peştele pe grătar sau în tigaie, iar apoi se taie în bucăţi mici. Se curăţă cartofii, se taie în cubuleţe şi se pun la fiert, pentru piure. Când sunt gata, se scurg de apă. Se pun în acelaşi vas cu peştele şi se mixează totul până ce devine cremos. Se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul, apoi se lasă la răcit. Se pune un ou, se frământă bine şi se formează chiftelele. Se trec prin celălalt ou, bătut bine, apoi şi prin pesmet. Se pregăteşte tava cu hârtie de copt, se tapetează cu ulei de măsline, se aşază chiftelele şi se lasă în cuptor până ce crusta devine crocantă (circa 15-20 de minute, la 2000C). Se servesc calde, presărate cu piper negru, pe un pat de salată stropită cu oţet balsamic.
Din legume
Ingrediente: 200 g dovlecei, 200 g morcovi, 600 g cartofi, 50 g alune tocate mărunt, o lingură cu făină, ulei, sare, piper, nucşoară.
Mod de preparare: se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcit, se curăţă şi se zdrobesc. Se spală şi se curăţă dovleceii şi morcovii şi se rad. Se amestecă şi se adaugă alunele şi făina. Se condimentează cu nucşoară, sare şi piper, după gust. Se încinge uleiul într-o tigaie. Se porţionează sub formă de chiftele şi se prăjesc timp de trei minute, pe ambele părţi.
Vegane
Ingrediente: 7 cartofi (mari), 3 morcovi (mari), 1/2 ţelină (mare), 200 g făină, 5 linguri cu ulei, 2 căţei de usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: se pun la fiert legumele. După ce s-au răcit, se curăţă, se pasează, se amestecă bine cu făină şi condimente, după gust. Se porţionează şi se fac chifteluţele. Se pregăteşte tava cu hârtie de copt, se aşază chifteluţele şi se ung cu puţin ulei. Se lasă la cuptor până se rumenesc.
Din legume, cu brânză
Ingrediente: 2 dovlecei, 2 cartofi (mari), 1 morcov, 6 ouă, 8 linguri cu făină, 1 legătură de mărar, 300 g brânză de vaci, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă dovleceii şi morcovul de coajă şi se dau prin răzătoare. Se sărează dovleceii şi se lasă jumătate de oră, apoi se storc bine. Se fierb cartofii, iar apoi se pasează. Se taie mărunt mărarul, care se amestecă bine cu morcovul şi brânza (dată pe latura mică a răzătoarei). Se mixează ouăle până fac spumă. Se amestecă totul cu făină şi se condimentează după gust. Se ia câte o lingură din amestec şi se pune la prăjit în uleiul încins.
Bhaji cu ceapă
Sunt chifteluţe preparate exclusiv din ceapă, crocante şi aromate, considerate printre cele mai populare aperitive indiene. Se servesc cu un sos pe bază de iaurt, numit raita.
Ingrediente: 3 cepe mari, 2 cepe verzi, 4 căţei de usturoi, 100 g făină, 175 ml lapte, 1 şi 1/2 lingură cu zahăr, 1 şi 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguriţe cu praf de copt, 1/4 linguriţă cu piper de cayenne, ulei.
Mod de preparare: se dă ceapa prin robot, în bucăţi mai mari, după care se adaugă ceapa verde şi usturoiul, făina, praful de copt, sarea, zahărul, laptele şi piperul de cayenne. Când s-a înfierbântat uleiul din tigaie se formează chifteluţe şi se prăjesc, rumenindu-se pe o parte şi pe cealaltă.
• Kofta este denumirea folosită în sud-estul şi centrul Asiei, precum şi în Balcani, pentru biluţe din carne friptă sau prăjită. În India, Pakistan, Turcia şi Iran acestea sunt pregătite din miel, berbec, vită sau pui, în timp ce în Grecia şi Cipru sunt pregătite din viţel, vită şi porc sau un amestec din aceste tipuri de carne.