de Dana Purgaru
După ce în numărul trecut am dezlegat misterul unor bunătăţi italiene precum lasagna, calzone, risotto, tagliatelle, tortellini, minestrone, sgroppino şi faimoasele paste bolognese, de această dată a venit rândul unor preparate ce i-au făcut pe mulţi, din lumea întreagă, să exclame: „Mamma mia!”
Frittata
Ingrediente: 6 ouă, 1 linguriţă cu plante aromatice mărunţite, sare, piper, 1 lingură cu unt, un sfert de cană cu ceapă tocată, trei sferturi de cană cu legume fierte şi tocate, un sfert de cană cu brânză rasă.
Mod de preparare: se amestecă ouăle, plantele aromatice, sarea, piperul şi o lingură cu apă. Se pune untul într-o tigaie pe foc, se căleşte ceapa şi se adaugă legumele. După două minute se toarnă ouăle, se presară brânză şi se introduce tigaia în cuptor circa 15 minute.
Pizza cu prosciutto, anghinare şi măsline
Ingrediente: aluat de pizza, 2 căţei de usturoi tăiaţi felii, 250 g roşii tocate, 1 bilă de mozzarella sau gorgonzola (brânză albastră), 4 felii de prosciutto (şuncă uscată), 100 g anghinare sau capere, frunze proaspete de busuioc, ulei de măsline, măsline.
Mod de preparare: se căleşte usturoiul în ulei de măsline, se pun roşiile, iar după zece minute se pune busuiocul mărunţit. Se întinde aluatul în formă rotundă, se unge cu sos, se pun mozzarella, felii de prosciutto tăiate în jumătăţi şi se presară anghinare ori capere şi feliuţe de măsline. Se coace 20 de minute, până ce pizza e crocantă. La final se stropeşte cu ulei de măsline.
Focaccia cu rozmarin
Ingrediente: 500 g făină, 7 g drojdie uscată, 6 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu sare de mare, 1 linguriţă cu sare fină, rozmarin.
Mod de preparare: se combină făina cu drojdia şi sarea fină, se toarnă patru linguri cu ulei şi se amestecă. Se pun treptat 350 ml apă caldă şi se amestecă în continuare. Se frământă apoi aluatul, se pune într-un castron uns cu ulei, se acoperă şi se lasă două ore. Apoi se loveşte pe toate părţile, se aşază într-o tavă de copt, se acoperă şi se mai lasă o oră. Umeziţi degetele cu apă şi ulei şi apăsaţi aluatul pentru a forma găuri. Se presară sarea de mare, se unge cu un amestec de ulei şi apă, se presară rozmarin mărunţit şi se introduce în cuptorul încins. Se coace focaccia până când devine aurie.
Macaroane cu brânză
Ingrediente: 700 ml lapte, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 1 foaie de dafin, 350 g macaroane, 50 g unt, 50 g făină, 200 g brânză Cheddar rasă, 1 linguriţă cu praf de muştar, 50 g parmezan ras, 50 g pesmet.
Mod de preparare: fierbeţi laptele cu ceapa, usturoiul şi foaia de dafin, lăsaţi zece minute şi strecuraţi. Fierbeţi macaroanele al dente (moi la exterior, mai tari la interior), treceţi-le printr-un jet de apă şi lăsaţi-le la scurs. Topiţi untul, adăugaţi făina şi amestecaţi un minut. Turnaţi laptele treptat, fierbeţi câteva minute, adăugaţi brânza şi pudra de muştar. Ungeţi cu unt un vas termorezistent, amestecaţi sosul de brânză cu macaroanele şi puneţi compoziţia în vasul termorezistent. Presăraţi parmezanul şi pesmetul şi lăsaţi la cuptor până se rumeneşte.
Gnocchi de morcovi cu parmezan
Ingrediente: 700 g morcovi, 400 g făină, sare, piper roşu, salvie, 50 g unt, parmezan ras.
Mod de preparare: se fierb morcovii, se fac piure, se sărează şi se lasă să se răcească. Se pune făina treptat şi se frământă până ce se face un aluat consistent. Se înveleşte în folie de plastic şi se lasă la frigider până se întăreşte. Se fierbe un litru şi jumătate de apă. Din aluat se taie fâşii de grosimea a două degete din care se taie pătrăţele (gnocchi) ce se presează cu furculiţa pentru a li se face şanţuri. Se pun gnocchi în apa ce clocoteşte şi se amestecă. Când sunt gata, se strecoară. Se pune untul într-o tigaie pe foc, se presară salvie, piper, se pun două linguri cu apă fiartă şi se adaugă gnocchi. Se servesc cu parmezan.
Linguine cu brânză şi chorizo
Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 cepe feliate subţire, 2 linguri cu frunze de cimbru, feliuţe de chorizo (cârnaţi), 400 g de paste linguine, 200 g brânză tare, sare, piper, pătrunjel tocat.
Mod de preparare: se pun căţeii de usturoi necurăţaţi într-o folie de aluminiu, împreună cu o lingură cu ulei. Se strânge uşor folia, se pune într-o tavă şi se lasă 20 de minute în cuptor. Se căleşte ceapa în două linguri cu ulei şi la final se adaugă cimbrul. Se rumenesc feliuţele de chorizo şi se fierb pastele. Se scot căţeii de usturoi din coajă, se adaugă peste ceapă, se pune restul de ulei şi se amestecă. Se scurg pastele, se răstoarnă peste ceapă şi se adaugă una-două linguri cu apă fiartă. Se presară brânză, sare, piper şi se amestecă. La final se presară şi pătrunjel.
Panzanella dulce
Ingrediente: 500 g căpşuni, 2 linguri cu zahăr brun, 50 g unt, 2 linguriţe cu oţet balsamic, 2-3 felii de pâine de două zile.
Mod de preparare: se taie pâinea cubuleţe, se topeşte untul într-o cratiţă, se pune zahărul şi se adaugă pâinea. Se pun apoi toate într-un bol şi se amestecă bine. Se pune compoziţia într-o tavă cu hârtie de copt şi se introduce în cuptor până se rumenesc bucăţelele de pâine. 250 g căpşuni se taie feliuţe, iar restul se pasează şi se combină cu oţet balsamic. Pâinea se varsă într-un bol şi se combină cu căpşunile.
Semifreddo de cafea
Ingrediente: 1 lingură cu nes, 1 lingură cu coniac, 4 albuşuri, 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr brun, 300 ml frişcă lichidă, 100 g ciocolată cu lapte mărunţită, 50 g ciocolată neagră rasă.
Mod de preparare: se unge cu ulei o formă de cozonac şi se tapetează cu folie alimentară. Separat se amestecă bine gălbenuşurile, coniacul, nesul şi zahărul. Se bat albuşurile într-un bol până se obţine o spumă tare. Se procedează la fel cu gălbenuşurile, până se îngroaşă. Apoi se bate şi frişca, până se întăreşte. Se încorporează frişca în amestecul de cafea, apoi albuşurile, treptat. Se adaugă bucăţile de ciocolată cu lapte şi se răstoarnă totul în formă. Se înveleşte în folie alimentară şi se lasă în congelator. Se serveşte cu fulgi de ciocolată neagră.