de Diana Georgescu
Cartoful este un aliment versatil, care aduce un plus de beneficii nutriţionale atunci când este preparat în mod corect. El reprezintă o sursă relativ ieftină de substanţe hrănitoare esenţiale pentru orice persoană, iar asociat cu proteine animale sau vegetale poate asigura atât o dietă sănătoasă, cât şi satisfacerea unor gusturi rafinate.
Dauphinoise
Ingrediente: 500 ml smântână (pentru gătit), 500 ml lapte, 3 căţei de usturoi, 8 cartofi (mari), 100 g brânză Gruyère.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 190°C. Se toarnă smântâna, laptele şi usturoiul într-o cratiţă şi se aduc la punctul de fierbere. Se taie cartofii în felii subţiri de aproximativ 4 mm, se adaugă în cratiţă şi se fierb trei minute, până se înmoaie uşor. Se amestecă uşor ca să se separe feliile şi să nu se lipească de fundul cratiţei. Se scot cartofii cu o spumieră şi se pun într-un vas termorezistent, într-un strat de aproximativ 5 cm. Se toarnă deasupra din amestecul de smântână, din care s-a aruncat usturoiul, doar cât să pătrundă printre cartofi şi să atingă suprafaţa. Se presară brânza, apoi se dă la cuptor 30 de minute, până ce cartofii devin moi în interior şi rumeni la suprafaţă. Dacă suprafaţa nu s-a rumenit, se creşte temperatura cuptorului timp de cinci minute.
Chifteluţe la cuptor
Ingrediente: 7 cartofi, 3 morcovi, 1/2 ţelină, 200 g făină, 5 linguri cu ulei, 2 căţei de usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: se pun la fiert legumele, după ce au fost curăţate şi spălate. După ce s-au răcit, se curăţă, se pasează, se amestecă bine cu făină şi condimente, după gust. Se porţionează şi se fac chifteluţele. Se pregăteşte tava cu hârtie de copt, se aşază chifteluţele şi se ung cu puţin ulei. Se lasă la cuptor până se rumenesc. Se servesc cu iaurt (şi usturoi) sau salată de roşii.
Umpluţi cu ciuperci
Ingrediente: 4 cartofi (medii), 200 g ciuperci proaspete (sau din conservă), 1/2 ardei gras, 1 roşie, 1 fir de ceapă verde, 1 ou, 3 linguri cu ulei, 3 linguri cu apă, pătrunjel verde, sare, piper, 1/2 linguriţă cu boia dulce, 25 g unt (pentru uns forma), 2 linguri cu bulion.
Mod de preparare: se pune un vas cu apă la fiert în care se adaugă cartofii cu coajă. Se fierb cartofii 20-25 minute, după care se pun în apă rece şi se descojesc. Apoi se taie pe jumătate şi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe, astfel încât să rămână ca nişte bărcuţe, iar miezul se păstrează deoparte. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei şi apă. Se adaugă ciupercile tăiate cuburi şi ardeiul gras tăiat feliuţe subţiri. Se lasă pe foc până se înmoaie toate, apoi se adaugă roşia descojită şi tăiată cuburi mici, miezul scos de la cartofii fierţi, pătrunjelul tocat fin şi se ajustează gustul cu sare, piper, boia dulce. Se mai lasă 3-4 minute şi se opreşte focul. După ce compoziţia s-a răcit puţin se adaugă oul şi se amestecă. Se umple fiecare jumătate de cartof cu compoziţia de ciuperci şi se aşază apoi într-o tavă unsă cu unt. Peste ele mai se adaugă o cană cu apă amestecată cu bulionul şi puţină sare. Se dă la cuptor 25-30 de minute, să se gratineze. Se servesc simpli, calzi cu smântână, cu brânză rasă sau alături de orice salată de legume de vară.
Budincă din smântână şi brânză
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 ouă, 200 g brânză telemea, 4 linguri cu smântână, 50 g unt, 1 legătură mărar, 1 linguriţă cu rozmarin uscat, sare, apă.
Mod de preparare: se curăţă cartofii, se spală şi se taie în patru. Se pun la fiert în apă cu sare, cât să fie acoperiţi, pentru 20 de minute. Mărarul se toacă mărunt. Brânza se sfărâmă cu furculiţa şi se amestecă bine cu o parte din mărarul tocat. Se bat ouăle şi se amestecă împreună cu smântâna, cu restul de mărar tocat şi cu rozmarinul uscat. Când se fierb cartofii, se scurg şi se pun într-o formă termorezistentă unsă cu unt. Se pune brânza peste cartofi şi se amestecă uşor, apoi se pun deasupra ouăle bătute cu smântâna şi mărarul şi se dau la cuptor pentru 20 de minute la 180°C, până se formează o crustă frumoasă. Pot fi serviţi atât calzi, cât şi reci, cu salată sau cu o felie de carne, după preferinţă.
• Există varietăţi de cartofi cu proprietăţi diferite: onctuoşi, sfărâmicioşi, denşi. În funcţie de acestea, ei sunt potriviţi pentru copt, salate, budinci şi piureuri
Un preparat austriac de origine, cu mici influenţe mediteraneene, care poate constitui un fel principal pentru cină sau o savuroasă garnitură pentru masa de prânz. Este foarte potrivit pentru post sau vegetarieni, fiind necesară doar înlocuirea supei de pui cu una de legume.
Ingrediente: 600 g cartofi sfărâmicioşi, 150 ml supă de vită (sau pui), 1/2 ceapă (mică), 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oţet de vin alb (sau mere), 1 linguriţă cu muştar, 1/2 linguriţă cu piper negru măcinat, 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu zahăr, 100 g frunze de valeriană proaspătă.
Mod de preparare: se fierb cartofii în coajă până când furculiţa pătrunde uşor, în medie 45 de minute. În acest timp se prepară vinegreta: se căleşte ceapa în uleiul de floarea-soarelui doar 30 de secunde, până se înmoaie un pic, dar mai păstrează gustul de ceapă crudă. Se adaugă supa de vită (sau pui) şi se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă oţetul şi uleiul de măsline. Se ia oala de pe foc, se adaugă zahărul, piperul, sarea şi muştarul şi se amestecă până se dizolvă. Cartofii fierbinţi se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se toarnă vinegreta fierbinte (dacă s-a răcit între timp, se aduce iar la punctul de fierbere) peste ei. Se amestecă uşor, cu o lingură de lemn, pentru a nu se strivi cartofii. La început vor părea apoşi, dar după un minut cartofii vor absorbi parte din vinegretă, şi amestecul se va îngroşa, transformându-se într-un sos cremos. Se ajustează gustul cu sare. Se lasă la răcit complet, apoi se aşază salata în boluri, iar lângă ea se pune valeriană după bunul plac. Valeriana se stropeşte din belşug cu ulei de măsline. Se serveşte la temperatura camerei.