de Dana Purgaru
Bucătăria rusească este precum o ladă de zestre frumos decorată și prețuită de toată lumea, care adăpostește nestemate colorate, plăcute ochiului și trupului și încărcate de povești. Pentru că rețetele din mama Rusie, modeste și totuși atât de generoase, s-au păstrat intacte de sute de ani și au devenit celebre după ce călători de diferite ranguri le-au degustat la ele acasă, s-au îndrăgostit iremediabil și le-au purtat cu ei în patriile lor, spre a le face cunoscute.
Ciorbă Soleanca
Ingrediente: 500 g afumătură, 1 morcov, 1 ceapă, 1 felie de țelină, 2 cartofi,
5 castraveți murați, 100 g măsline, pătrunjel verde, 50 g suc de roșii, sare, piper, smântână.
Mod de preparare: se mărunțesc ceapa, morcovul și țelina și se călesc. Cartofii se taie cuburi și se pun peste legumele din oală. Se adaugă apoi afumătura și castraveții tăiați cuburi, apoi măslinele și se toarnă apă. Se fierbe, iar la final se adaugă sare și piper, sucul de roșii și pătrunjelul tocat. Se servește cu smântână.
Vită Stroganov
Ingrediente: 500 g carne de vită,
3 linguri cu ulei, 150 g făină, 300 ml supă de vită, 3 linguri cu smântână, 1 lingură cu muştar Dijon, 1 linguriţă cu pastă de ardei iute, verdeaţă, sare și piper.
Mod de preparare: tăiați carnea în fâșii înguste sau cuburi și treceți-o printr-un amestec din făină, sare și piper. Rumeniți-o în ulei încins și stingeți cu supa de vită. Fierbeți până ce carnea se înmoaie. Preparați un liezon (sos) din muştar, smântână şi pastă de ardei, puneți sare și piper după gust și adăugați verdeața tocată mărunt. Totul se servește cu paste sau orez.
Plăcintă Culibiaca (kulebyáka)
Ingrediente: 1 pachet de aluat franțuzesc, 250 g pește fiert, 1 ceapă mică tocată, 50 g unt, 100 g ciuperci tăiate,
5 linguri cu vin, 2 ouă fierte tăiate cubulețe, 120 g orez cu bobul lung fiert, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 1 ou bătut, sare și piper.
Mod de preparare: puneți hârtie de copt într-o tavă, întindeți o jumătate din aluat, înțepați-l din loc în loc și introduceți în frigider circa zece minute. Coaceți apoi aluatul circa cinci minute în cuptorul încins și apoi lăsați tava deoparte. Căliți ceapa în unt, adăugați ciupercile și stingeți cu vin. Fierbeți până când ciupercile sunt gata și dați deoparte. Puneți peștele, ouăle fierte, orezul și verdeața, sare, piper și turnați compoziția peste foaia precoaptă. Acoperiți cu restul de aluat, ungeți cu oul bătut, faceți una-două găurele ca să iasă aburii și introduceți zece minute în frigider. Se coace apoi până se rumenește.
Salată Shuba
Ingrediente: 400 g pește afumat sau marinat cubulețe, 1 sfeclă roșie, 4 morcovi, 4 cartofi fierți în coajă, 4 ouă fierte, 1 legătură de ceapă verde, ulei, 2 căței de usturoi mărunțiți, maioneză și smântână.
Mod de preparare: sfecla și morcovii se dau pe răzătoarea mică. Într-o tigaie se călesc cei doi căței de usturoi, apoi se toarnă peste sfeclă și morcov și se amestecă. Cartofii se dau pe răzătoare, ouăle se mărunțesc cu furculița, separând albușul de gălbenuș, iar ceapa se toacă. Se bate maioneza cu smântână și se unge un platou. Se pun apoi straturi astfel: un strat de cartofi, unul de pește, maioneză cu smântână, morcovi cu sfeclă, ceapă verde, albuș, apoi gălbenuș. Se servește rece.
Colțunași Pelmeni
Ingrediente aluat: 500 g făină, 300 ml apă, 1 ou, 1 linguriță cu sare. Pentru umplutură: 250 g carne tocată, 1/2 ceapă mărunțită, 1 lingură cu ulei, 1/4 linguriță cu piper, 1/4 linguriță cu boia dulce,
1/4 linguriță cu sare, smântână și mărar.
Mod de preparare: se face un aluat care se lasă la dospit o jumătate de oră. Se călește ceapa, apoi se toarnă peste carnea tocată împreună cu restul ingredientelor și se amestecă bine. Aluatul se întinde, se decupează pătrate pe care se pune o linguriță cu compoziție și se unesc bine marginile în formă de triunghi. Se pun pelmenii într-o oală cu apă clocotită, cu grijă, să nu se lipească, și se fierb câteva minute după ce s-au ridicat la suprafață. După ce se scot, se stropesc cu ulei și se servesc calzi cu smântână și mărar.
Gogoși Piroske
Ingrediente: 400 ml lapte acru, 400 ml smântână sau iaurt gras, 8 linguri cu ulei, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu stins cu oțet, 1 linguriță cu sare, 1 lingură cu zahăr, făină.
Mod de preparare: se amestecă laptele cu smântâna sau iaurtul, se adaugă bicarbonatul, sarea, zahărul și patru linguri cu ulei. Se presară făină și se amestecă, se pun și celelalte patru linguri cu ulei și apoi se adaugă făină până ce aluatul se îngroașă aproape cât cel pentru gogoși. Se frământă și se lasă să crească peste noapte în frigider. A doua zi se frământă puțin, se așază pe un pat de făină și se taie gogoși rotunde care se prăjesc în ulei. Se pot umple cu cartofi (fierți, dați prin mașina de tocat și căliți cu ceapă), carne (tocată și călită cu ceapă) sau brânză (dulce ori sărată).
Budincă Psovnik
Ingrediente: 1 l lapte, 1 cană cu orez, 200 g paste late și subțiri, 1 cană cu zahăr, 8 ouă, vanilie, ulei, zahăr pudră, sare.
Mod de preparare: se fierbe orezul, se scurge și se pune din nou la fiert în lapte. Se adaugă pastele și un praf de sare și se dă în clocot. După ce s-a răcit se pun ouăle, puțină vanilie și zahăr (după gust). Se varsă totul într-o tavă unsă cu ulei și se introduce în cuptor până ce se rumenește deasupra. La final se presară zahăr pudră și se taie pătrate.
Ceai rusesc
Ingrediente: 8 linguri cu frunze de ceai negru, 2 linguri cu cuișoare, 3 linguri cu coajă de portocală rasă, 3 bețe de scorțișoară, 500 ml apă.
Mod de preparare: puneți frunzele de ceai, cuișoarele și bețele de scorțișoară și coaja rasă într-un săculeț de tifon. Infuzați zece minute în apă fierbinte. Se servește cu miere și lămâie.
Bragă
Ingrediente: crutoane din 1 kg pâine neagră, 20 g drojdie proaspătă, 500 g zahăr.
Mod de preparare: se dau în clocot zece litri de apă, se pun crutoanele și zahărul și se amestecă bine. Se acoperă cu un capac și când e călduță se pune drojdia dizolvată în puțină zeamă. Vasul se ține la cald sau la soare o zi, până ce apar bule. Se strecoară, se toarnă în sticle închise ermetic și se ține la frigider. Se consumă destul de repede, cât pișcă la limbă.