Main menu

header

  Amestecurile între băuturile alcoolice şi sucuri sunt nelipsite la petreceri. Ele semnifică bogăţia, bucuria, fiind totodată şi energizante. De ce să apelaţi la serviciile unui bar, costisitoare de altfel, când puteţi prepara chiar dumneavoastră aceste minunate băuturi?  

Zmeurica autohtonă
Ingrediente: un kilogram de zmeură, un litru de rachiu alb, 100 ml rom, 500 g zahăr, vanilie.
Mod de preparare: zmeura se pune împreună cu zahărul într-o damigeană de trei litri, ce se ţine şase zile la căldură, agitând-o zilnic până se topeşte zahărul. Se pun apoi rachiul alb, romul şi vanilia. Damigeana se scutură bine şi se închide ermetic cu un dop. Se lasă la rece două săptămâni, apoi lichiorul se filtrează şi se poate consuma.

Margarita, specialitatea mexicană
Ingrediente: o jumătate de lămâie, 20 ml tequila, 10 ml curacao, 20 ml suc de lămâie, un cub de gheaţă şi sare.  
Mod de preparare: paharul de cocteil se unge cu jumătatea de lămâie şi apoi se presară sare pe marginea încă umedă a paharului. Se toarnă tequila, lichiorul curacao şi sucul de lămâie şi se amestecă. La sfârşit se adaugă cubul de gheaţă. Se poate servi cu măsline.

Pina Colada, celebră în toată lumea
Ingrediente: 50 ml rom de Havana, 50 ml lichior de cocos şi 100 ml suc de ananas.
Mod de preparare: puneţi rom în pahar, câteva cuburi de gheaţă, adăugaţi lichiorul, sucul de ananas şi amestecaţi bine.

Lichior cu ouă, apanajul americanilor
Ingrediente: şase gălbenuşuri, 400 g zahăr, 250 ml alcool, 100 ml rom, 600 ml lapte, 50 g nescafé sau cacao şi 50 sau 100 g ciocolată.
Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul într-un lighenaş smălţuit de doi litri, se pune o jumătate de baton de vanilie despicat în jumătate, pe lungime şi se adaugă treptat laptele rece. Compoziţia se bate zece minute, pe un vas cu apă clocotită, cu telul în formă de pară. Când lighenaşul se ia de pe foc, dacă în compoziţie nu s-a pus baton de vanilie, se înlocuieşte cu un plic cu zahăr vanilat. Tot acum se adaugă nescafé-ul pentru lichior de ouă cu gust de cafea. Cacaua cernută prin sită de sârmă este pentru lichiorul de ouă cu gust de cacao, iar ciocolata rasă, pentru lichiorul de ouă cu gust de ciocolată. Se amestecă bine compoziţia până când se omogenizează şi, după ce s-a răcit, se adaugă treptat alcoolul (amestecat în prealabil cu romul), amestecând încontinuu, apoi se toarnă în sticle. Lichiorul se poate consuma imediat după ce s-a răcit bine, deoarece şodoul s-a îngroşat cu gălbenuşurile pe aburi. Cu cât lichiorul se păstrează mai mult, cu atât se îngroaşă.

Cu brânză şi portocale
Ingrediente: brânză de vaci, zahăr vanilat, zahăr farin, portocale, lichior şi sirop de portocale.
Mod de preparare: brânza de vaci se amestecă bine cu zahărul farin, zahărul vanilat, lichiorul, siropul şi cuburile de portocale. Se aşază în cupe speciale. Se introduce la rece şi se lasă zece minute.

Licoarea dragostei
Ingrediente: două banane, două linguriţe cu zahăr, fulgi de ciocolată, câteva căpşuni şi două linguriţe cu rom.
Mod de preparare: puneţi bananele şi căpşunile într-un bol şi amestecaţi cu mixerul. După ce terminaţi adăugaţi şi fulgi de ciocolată şi cele două linguriţe cu rom. Apoi conţinutul bolului îl puneţi într-un pahar şi-l amestecaţi cu o linguriţă.

Mojito, preferatul cubanezilor
Ingrediente: frunze de mentă, o lingură cu zahăr, 50 ml rom alb, sucul de la o jumătate de lămâie, apă minerală.
Mod de preparare: frunzele de mentă se freacă bine cu zahărul într-un pahar înalt. Se stoarce lămâia peste mentă şi se adaugă rom şi apă minerală. Se amestecă totul bine şi se pune gheaţă. Savurare plăcută!
Claudia Stan