Main menu

header

florin_condurateanuScriitorilor de cărţi despre mâncarea omului le-ar trebui nu doar o viaţă, ci poate încă două reîncarnări pentru a trece în pagini măcar jumătate din temele regimului alimentar. Partea rea este că despre ceea ce trebuie să pună românul în farfurie nu scriu doar specialiştii în nutriţie, ci pun mâna pe condei şi înşiră gârlă de pagini toţi neaveniţii. Se pricep la cura de slăbire şi mâncarea sănătoasă şi impiegaţii de mişcare de la calea ferată, şi cântăreţii de hip-hop, şi pompierii, şi casierii de la firmele de cablu. Oricine îţi turuie pe loc o dietă.

Vom încerca să trecem în revistă câteva idei interesante despre regimul alimentar. Unii zic că tubul digestiv, în frunte cu stomacul, poate să prelucreze la o masă un singur aliment concentrat. Dar ce înseamnă până la urmă alimentul concentrat? Răspunsul este că acesta este orice mâncare în afara legumelor şi fructelor ce reprezintă singurele neconcentrate. De altfel, povaţa înţelepciunii evreilor bătrâni ne învaţă că nu e sănătos să mâncăm la o masă şi carne, şi lactate, de exemplu. O altă idee scoasă pe piaţă este că fac rău sănătăţii omului şi fast-food-urile, dar şi mâncărurile prea complicate din unele bucătării sofisticate. Din punct de vedere al construcţiei organismului omenesc, ar fi bine să se mănânce peşte oceanic bogat în acizi graşi omega 3, după cum sunt indicate fructele de pădure, cele mai bogate în substanţe antioxidante. Cu alte cuvinte, omul să nu uite de afine, de zmeură, dar şi de vânatul de pădure, ce are o carne sănătoasă, fiindcă s-a hrănit cu rodul codrului. Omul trebuie să se ferească de alimentele prea adânc prelucrate industrial. Şi acestea umplu în proporţie de 90% marketurile. Ele sunt pline de îngrăşăminte chimice, pesticide, hormoni de îngrăşare pentru animale şi păsări. Diversitatea din magazine este o amăgire. La bază se află porumbul şi soia. Omul trebuie să se ferească în a mânca prea multe calorii goale de substanţe, de tipul industrial!

 

Cura de slăbire trebuie să fie sănătoasă, să nu fie o pedeapsă cu o grămadă de interdicţii. Omul trebuie să aibă un regim alimentar cumpătat şi sănătos toată viaţa. Trebuie să devină o obişnuinţă urcarea pe cântar la două-trei zile. Atunci când vedeţi că v-aţi îngrăşat, să luaţi măsuri, fiindcă e greu să scapi apoi de zeci de kilograme. Un om nu trebuie să mănânce pe săturate, cum zice românul: Să omori purecii pe burta umplută până la refuz. Trebuie să ne oprim când simţim că ar mai rămâne loc. Este bine să mestecăm încet, pentru ca digestia să înceapă chiar din gură şi să nu împovărăm stomacul.

Românul consumă prea multă pâine. Aceasta nu numai că îngraşă, dar strică şi sănătatea. Aduce multe calori, ea conţinând 50% zaharuri prin amidon. Dar are şi fitaţi, substanţe antagonice, deci cu acţiunea opusă faţă de hormonii tiroidei. Aceştia micşorează agerimea, reacţiile iuţi şi ne aduc în situaţia unui creier lent şi lăbărţat în lipsa de mişcare. Ar trebui ca omul să consume cel mult o jumătate de pâine. Şi, pe cât posibil, nu prea proaspătă. Cea mai recomandată este cea cu vechime de o zi. Este o idee falsă că pâinea prăjită nu îngraşă. Prin prăjire îndepărtezi apa din ea şi o concentrezi în amidon, deci în zaharuri. Bineînţeles că nici cea feliată nu este indicată. În ea se găsesc E-uri chimice şi conservanţi. Cartofii şi orezul au jumătate din hidraţii conţinuţi de pâine, adică, prin amidon, 20% carbohidraţi dulci. Mămăliga vârtoasă are jumătate din conţinutul de zaharuri din produsul de panificaţie, iar cea moale, ca un terci, doar un sfert. Pastele fierte scad la 20% conţinutul în zaharuri, asemănându-se din acest punct de vedere cu orezul, cartofii şi mămăliga. Românii obişnuiesc să mănânce mai des ouă fierte, lucru benefic, deoarece sunt mai sănătoase decât ochiuri sau prăjite. Un alt obicei sănătos al nostru este că facem ouăle în apă, nu în ulei.

Ar trebui să ţinem seama de ritmurile organismului din cele 24 de ore. În zorii zilei lucrează la maximum intestinul gros, de aceea e bine să avem scaun la primele ore ale dimineţii. Apoi ajunge la turaţia potrivită intestinul subţire şi pancreasul şi-o măreşte. Aşa că e bine să mâncăm consistent la micul dejun. Apoi inima devine eficientă. De aceea trebuie să ne apucăm de muncă.