Uneori, când se scoală de la o masă prea bogată, omul simte că ceva este în neregulă. În burta mâncăciosului, disconfortul e la el acasă - apar balonarea, senzaţia de stomac prea umflat şi reîntoarcerea alimentelor pe contrasens, prin esofag, până în gură. Medicina numeşte aceasta reflux gastroesofagian. Pacienţii au arsuri în piept, se simt doldora de mâncare şi le vine totul înapoi cu gust de acid, de amar şi se porneşte tusea.
Necazurile descrise mai sus, după o masă prea îmbelşugată, au o cauză - golirea prea înceată a stomacului. Excesul de mâncare şi de grăsimi întârzie tranzitul intestinal. În condiţii normale, stomacul se goleşte într-o oră şi jumătate-două ore. Dacă omul mănâncă prea mult şi uită să pună puţină frână la grăsimi, durata se prelungeşte la patru-cinci ore.
O lungă vreme, acuzarea arăta cu degetul spre excesul de acid şi de stres pentru apariţia ulcerului. După mulţi ani însă, o descoperire a schimbat macazul. Cauza e un microb, o bacterie, numită Helicobacter pylori. Ca atare, s-a modificat şi tratamentul acestei boli. O săptămână sau chiar două se iau două antibiotice şi, în paralel, pe parcursul a patru săptămâni, se înghite un medicament antisecretor, din clasa Omeprazol, care împuţinează acidul clorhidric în care se simte bine bacteria şi atacă chiar învelişul. A treia armă nouă de luptă cu bacteria acuzată de ulcer este aceea că după câteva zile de tratament se schimbă perechea de antibiotice, pentru a nu-i da posibilitatea să capete rezistenţă. De altfel, s-au descoperit şi analizele care stabilesc ce tratament este eficient împotriva bacteriei unui anume pacient, însă testele sunt scumpe momentan şi se execută doar în reţeaua privată.
Pentru cei care n-au avut această neplăcere până acum e bine să aibă în casă medicamente prochinetice, care grăbesc evacuarea stomacului - se înghite o tabletă cu o jumătate de oră înainte de masa bogată. Pentru evitarea excesului de acid şi a arsurilor trebuie luată o pilulă de medicament antiacid, de tipul Dicarbocalm, la o oră după masă.