Main menu

header

Pe vremuri exista o emisiune în care Radu Beligan era gazdă şi vorbea despre colegii săi actori şi regizori. De astă dată, maestrul a scris un scenariu prin care ne-a purtat la începuturile secolului abia apus, într-o lume miraculoasă a teatrului şi a filmului, povestind cu talentul şi erudiţia lui, în care nu se străvede niciun gram de snobism, despre nişte actori pe care mulţi dintre noi nu i-am cunoscut, n-am avut norocul să-i vedem jucând pe scenă, iar filmate au rămas prea puţine cadre. Şi atunci, prin talentul său neîntrecut, maestrul a completat cu amintiri, iar datorită foarte generosului producător Titi Popescu (partenerul de succese, inclusiv internaţionale, ale unicului Lucian Pintilie) a reajuns la Paris, ca să ne dezvăluie întâlnirea cu Eugen Ionescu, să ne vorbească despre primirea glorioasă a „Rinocerilor” în capitala Franţei, despre teatrul unde s-au remarcat şi au cucerit un public exigent Elvira Popescu şi Jean Yonnel.

O surpriză o constituie şi fragmentul din caragialescul „Telegrame”, în care se face o reconstituire în stil burlesc-domnesc, ca mai înainte s-o vedem pe cea din filmul cult al lui Pintilie, în stil muncitoresc. Regizorul Mihai Constantinescu a citat şi din două dintre foarte reuşitele sale pelicule: „Singurătatea florilor” şi „Premiera”, constatând încă o dată că este un realizator care n-a făcut pactul cu diavolul şi nu a cedat în faţa cenzurii comuniste, evitând-o cu inteligenţă şi curaj (ceea ce nu e de mirare pentru un fost deţinut politic). Această înşiruire ilustrată a unor nume sonore şi dragi este un adevărat regal pentru spectatorul de teatru, dar şi pentru cinefili, îndemnându-i şi pe unii, şi pe alţii să meargă şi mai des şi să-şi vadă actorii pe viu sau pe ecran.

Irina-Margareta Nistor



MARI ACTORI ROMÂNI Regia: Mihai Constantinescu. Cu: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Ion Lucian, Ştefan Iordache, Ion Caramitru. Montajul: Liliana Stoenescu. Sunetul: Mihai Orăşanu. Imaginea: Marian Stanciu. Distribuit de FILMEX ROMÂNIA.