1. „Viaţa e minunată”
Socotit cel mai renumit film de Crăciun al tuturor timpurilor (regizat de Frank Capra în 1946), nu poate fi vizionat fără să adune câteva lacrimi, fie şi pe ascuns, din partea spectatorilor. Extrem de sentimental şi petrecându-se într-o perioadă de mare sărăcie, imediat după cel de-al doilea război mondial, pelicula alb-negru îl are ca personaj principal pe un tip interpretat de James Stewart, care încearcă să-şi ia zilele. Noroc că apare un înger păzitor, Travers, care îi arată ce-ar însemna viaţa celorlalţi fără el. Nimeni nu va uita că, de câte ori sună un clopoţel, înseamnă că un îngeraş şi-a primit aripile mult visate!
2. „Miracolul de pe Strada 34”
Există două variante, aproape la fel de reuşite, despre adevăratul Moş Crăciun, care ajunge să-şi demonstreze originea într-un proces imaginat ca o comedie-fantezie, ce i-a adus un Oscar Moşului (Edmund Gwenn - 1947). A doua ecranizare a apărut în 1994, când Richard Attenborough era „Moşul”, Mara Wilson - fetiţa, iar cea care fusese în prima variantă copiliţa, Natalie Wood, murise deja tragic de mult.
3. „Poveste de Crăciun”
Poate cel mai înduioşător dintre toate este această animaţie cu personajele lui Disney, fireşte tot după Charles Dickens, pe care toată lumea l-a exploatat, inclusiv anul acesta în 3D, cu Jim Carrey. Personajul negativ animat este Donald, puţin schimbat (vocea lui Alan Young, pe post de Scrooge Răţoiul). Zgârcit din fire, aşa cum îl ştim şi din relaţia cu obrăznicăturile de Chip şi Dale, e cea mai izbutită alegere.
4. „Pur şi simplu dragoste”
O coproducţie SUA, Marea Britanie, Franţa (2003), cu o distribuţie fastuoasă, foarte potrivită ca dar de Crăciun! Cu puţină politică, avem un prim-ministru britanic, dar şi un cântăreţ de rock în prag de pensie, o nevastă înşelată şi o nebunie întreagă de întâmplări nostime şi sentimentale, zece la număr. Regizorul Richard Curtis se afla la debut şi fusese coscenarist la „Patru nunţi şi o înmormântare”, de unde şi-a ales mare parte din distribuţie.
5. „Visul unei nopţi de iarnă”
Difuzat la doi ani după ce a fost terminat, în coproducţie România-Italia, la celebra Casă de filme Cineromic, „Visul unei nopţi de iarnă” (1944) este o ecranizare a piesei omonime a lui Tudor Muşatescu. O tânără vânzătoare de la un magazin de bijuterii, îndrăgostită de un scriitor fermecător, ajunge printr-un concurs de împrejurări la el acasă, pentru a-i aduce cadoul iubitei acestuia. Bărbatul (George Demetru) se lasă cucerit de naivitatea fetei (Ana Colda), pe care o preferă capricioasei sale amante (Sanda Simona). Tatăl puştoaicei este maestrul Radu Beligan, acum aproape şapte decenii.
6. „Nopţi albe în Seattle”
O comedie romantică tipică, în care există un tată şi un copil, respectiv un băieţel doritor să-şi găsească neapărat o mămică. Lumea a dat năvală la cinema să-l vadă. Povestea de pe ecran dintre Tom Hanks şi Meg Ryan fascinează şi acum. Precis că multe fete visează la o emisiune radio prin care să-şi găsească jumătatea. Filmul seamănă în mare măsură cu o altă poveste lacrimogenă, făcută şi răsfăcută din 1939 până în 1994, intitulată simplu „O poveste de iubire” („Love Affair”).
7. „Crăciun fericit”
O impresionantă poveste din primul război mondial, când soldaţii germani, francezi şi scoţieni, în spiritul Crăciunului, decid o noapte de armistiţiu, ca să asiste la un spectacol de colinde cu un celebru tenor şi soţia sa. Filmată parţial în România, pelicula a fost nominalizată la Oscar (2005) şi a fost considerată una dintre cele mai înduioşătoare şi tulburătoare de gen.
8. „Buturuga”
O întâlnire de familie în jurul desertului tradiţional franţuzesc de Sărbători, buturuga, ce ar trebui să încălzească sufletele de Crăciun şi să îndulcească întâlnirile. Câteva rude pariziene, de origine rusă, au destule să-şi reproşeze, pe un ton care păstrează filmul în zona comediei. Regizoarea este fiica unui mare realizator, Gérard Oury, ceea ce se simte în felul în care-şi conduce personajele, interpretate de actriţe greu de stăpânit. Filmul a apărut în 1999.
9. „The holiday”
Iată şi o poveste pentru oameni mari, mai cu seamă pentru publicul feminin, care n-ar zice niciodată nu unei aventuri sentimentale dacă se termină şi cu bine, mai ales când urmează unei deziluzii amoroase. Schimbul de continente pentru Sărbători le prinde bine atât americancei (Cameron Diaz), cât şi englezoaicei (Kate Winslet). O poveste plină de optimism, din 2006.
10. „Singur acasă”
Cel mai zurbagiu copil din lume se dovedeşte foarte eficient atunci când e uitat acasă şi trebuie să le facă faţă unor spărgători cu experienţă. Puştiul (Macaulay Culkin) se descurcă de minune, iar pelicula (1990) are un atât de mare succes, încât ulterior sunt realizate încă trei filme pe aceeaşi idee, distribuţia fiind complet schimbată începând cu cea de-a treia parte.