Festivalul Filmului European a ajuns la a 15-a ediţie. El a avut o a doua seară de gală, după cea cu „Duelul” (irlandez) şi „Essential Killing” (Polonia, Norvegia, Irlanda, Ungaria), care s-a ţinut la Cinema Studio şi unde, într-o sală arhiplină (s-a stat şi pe jos), a fost prezentat un documentar despre mărcile care contau pe vremea comuniştilor, chiar dacă erau departe de a fi unele de top. Ingeniozitatea celor doi tineri autori, Ana Vlad şi Adi Voicu, constă în faptul că nu numai că au enumerat aceste obiecte care trezesc inexplicabile nostalgii, ci şi oamenii care le produceau în oraşe mici, care acum par pustiite.
Cu siguranţă că mai toată lumea a auzit de salteaua Relaxa, chiar dacă nu se compară cu cele de fiţe din ziua de azi. Tenişii de Drăgăşani, ca de altfel şi bascheţii din acea vreme nu sunt dintre cei care acum merg şi la smoching. Ci erau unii de fiecare zi, de care te bucurai când îi găseai, căci de adidaşi de-abia de auziseşi de prin filme. Bicicleta Pegas avea un nume poetic, deşi nu era un căluţ înaripat, aşa cum spunea legenda. Veţi avea ocazia să descoperiţi şi cum erau probate aceste mijloace de transport care nu poluau şi nici nu consumau benzină. Motocicleta Mobra ne-a fost readusă în actualitate prin faptul că este numele pe care i l-a dat Cristian Mungiu casei sale de producţie şi fireşte că nu e un Harley Davidson, dar a ajuns una retro, de colecţie. Becul de Fieni îi face concurenţă celui inventat de Edison, iar maşina de cusut Ileana era visul multor mame sau neveste, care n-avuseseră norocul să moştenească una Singer.
Excelentă ideea celor de la Mandragora să se implice într-un asemenea proiect, la care producătoare a fost mereu norocoasa la premii, pe drept: Anca Puiu.
Metrobranding: O poveste de dragoste între oameni şi obiecte
România, 2010
Regia şi scenariul: Ana Vlad, Adi Voicu
Distribuit de Mandragora