Filmul e ideal pentru o călătorie în timp, în adolescenţă, de parcă îţi şi pare rău că n-ai făcut mai multe isprăvi din care să te salveze sau măcar să te ocrotească ori să te muştruluiască o mătuşă Polly, ajunsă Tanti, şi devenită între timp foarte sexy - de fapt, o cântăreaţă, culmea, germană! Cartea de căpătâi a americanului Mark Twain a fost, ca şi în 1968, ecranizată în Europa, tot într-o coproducţie, din care lipsesc acum doar francezii, dar nemţii şi noi, românii, am rămas.
Este turnată parţial pe plaiurile mioritice, dar nu în Delta care imita Mississippiul în prima variantă, ci într-o casă ca din basme, construită anume de studiourile cu mână bună la premii, Castel Film. E fascinantă nu doar pentru copiii care ştiu deja să citească (şi asta o să le dea ghes să descopere şi varianta tipărită), ci şi pentru generaţiile care vor redescoperi, cu nostalgie, pe înspăimântătorul Joe Indianul (chiar dacă pare un fel de Winnetou, personaj al unui alt german celebru, Karl May), pe Sid, pârâciosul şi tocilarul, dar şi cum se scapă, empiric, de negi...
Aventurile scrise la 1876 n-au îmbătrânit deloc, şi ar fi păcat ca unii să treacă prin viaţă fără să le afle. Nu lipsesc scheletele, cimitirele şi nici bătăile punitive, ca-n Ion Creangă. Avem şi o peşteră, care ai putea să juri că e la Roşia Montană (producătorul executiv local, pasionata Ada Solomon - care are deja doi spectatori interesaţi acasă, pe propriii băieţi - m-a asigurat că e o pură coincidenţă… vizuală).
După proiecţia de gală, cu personaje la costum de epocă şi o campanie cu vedete intrate în pielea şi în hainele personajelor, mulţi tineri spectatori şi-au dorit să meargă la casting la episodul cu Huckleberry Finn, dar deja e gata. Prin urmare, pândiţi alte şanse de afirmare!
Tom Sawyer
Germania, 2011
Regia: Hermine Huntgeburth
Cu: Heike Makatsch, Leon Seidel, Louis Hofmann
Distribuit de: Parada Film