…Doctorul Anton Pavlovici Cehov a murit la 44 de ani. De inimă, nu în vreun duel. În dueluri au pierit mulţi, printre care şi marele poet Puşkin, la numai 38 de ani. Ceea ce l-a impresionat mult (şi) pe unul dintre titanii dramaturgiei universale, încât a scris cea mai lungă nuvelă din viaţa sa („Duelul”). Prin ’73 a fost ecranizată sub titlul „Răul om bun”. Acum a fost dramatizată şi la noi pentru Naţionalul bucureştean, într-un spectacol sub semnătura unui filozof-poet al scenei, Alexandru Dabija.
…În noul spectacol, în locul „Unchiului Vanea”, un tânăr Vanea (Laevski) şi acelaşi univers cehovian. Într-un loc prăpădit, netrecut pe hartă, capăt de lume şi de existenţă, aşezare caucaziană pe malul Mării Negre, aceiaşi oameni rataţi, neînţeleşi în viaţă şi în dragoste, intelectuali şi „neica-nimeni” cu iluzii pierdute. În inconfundabilul spaţiu cehovian (impecabil conturat de Alexandru Dabija), iubirea pătimaşă a tânărului Vanea (rol bun pentru Gavril Pătru, complex şi sensibil), în stare să fugă cu Nadia (femeie căsătorită) din Sankt Petersburg, hăt departe, în Caucaz, se transformă în plictis, iar dragostea Nadejdei Fiodorovna (Diana Dumbravă, compoziţie matură) se îneacă în adulter.
Salvarea vine, paradoxal, printr-un simulacru de duel (între un filolog -Vanea şi un zoolog - Von Koren) provocat de un susţinător al exterminării celor slabi pentru sănătatea rasei umane! În locul pedepsei pentru egoism şi iresponsabilitate, renaşterea lui Vanea Laevski, în stare să redescopere iubirea, nevoia de cuplu, de a trăi în mijlocul oamenilor. Cum spectacolul se petrece în umbra unui vapor (scena e dominată de spatele masiv, din lemn, al unei nave; scenografia Lilianei Cenean), rămâne eternă iluzia evadării din locul uitat de lume.
…La debut pe scena TNB (!), valorosul regizor a lucrat orice detaliu cu actorii, oferind câteva partituri de preţ: Vlad Ivanov (Doctorul; minunatul actor aplaudat şi în filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), Dan Tudor (o Ordonanţă creată cu umor, mai mult ca un versat mim), Răzvan Oprea (un tăios Von Koren), Marius Rizea (Diaconul, care trage un glonţ în ţărână, ca să nu-l împuşte pe Dumnezeu!), Mihai Calotă (Acimianov; actor cu un Premiu UNITER în CV, pentru Tuzenbach din „Trei surori”), Ioan Andrei Ionescu (Kirilin) şi alţii. Semn că am aplaudat nu „Un duel”, ci un turnir!
Mircea M. Ionescu