...Într-o perioadă când, în România, cultura este ignorată, sărăcită, chiar umilită, mai există și excepții fericite! S-a întâmplat la Bistrița, la 26 noiembrie 2016, în cadrul ediției a XII-a a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” (cu peste 100 de scriitori din șapte țări!), unde s-a anunțat ctitorirea Teatrului de proiecte! Cel mai nou Teatru profesionist din România poartă, cum altfel, numele unui titan al Literaturii Române, Liviu Rebreanu, născut la 27 noiembrie 1885, la Târlișua, lângă Bistrița. Romancier de anvergură, nuvelist, publicist, Liviu Rebreanu a avut și vanitatea de autor dramatic, existând și o operă în acest sens. La 22 de ani, pe vremea când Olivier Rebran (numele maghiarizat al viitorului literat de top) era sublocotenent în armata austro-ungară, și-a început cariera de dramaturg cu o piesă într-un act („Într-un compartiment”), urmată de altele. Piesele sale redutabile jucate au fost trei la număr: „Cadrilul” (premiera în 1919), „Plicul” (1925) și „Apostolii” (1926). După care, ajuns la notorietatea romancierului prin „Ion” și „Pădurea spânzuraților”, Liviu Rebreanu avea să devină cronicar dramatic, director al Naționalului bucureștean (1928-1929), membru al Academiei Române!
...Acum, la final de 2016, la Bistrița, un atât de pasionat și plin de idei director de Palat al Culturii, un Poet cu operă tradusă în patru limbi străine, prof. dr. Dorel Cosma, a scos urbea din apatia culturală generală, înnobilând ultima ediție a Festivalului de Teatru și Literatură prin înființarea Teatrului de proiecte „Liviu Rebreanu”! Este un lucru formidabil pentru aceste vremuri. Blaga spunea că „orice carte scrisă este o boală învinsă”. Azi, opinez, ctitorirea unui teatru este o veritabilă Odă a Bucuriei pentru cultura română!
...Cel mai nou Teatru profesionist din România „Liviu Rebreanu” Bistrița își va ține spectacolele în superba clădire a Palatului Culturii, vechi de 120 de ani, într-o sală cu 340 de locuri, pe o scenă de 12 metri lungime și 10 metri adâncime. În fața unui public de teatru competent, format prin ani, când la Bistrița au venit multe dintre trupele de talie ale României. Un public care a demonstrat că merită un Teatru profesionist și cu această ediție a Festivalului, când au fost prezentate mai multe spectacole. Începând cu un fragment, în premieră mondială, din „Scurta și nefericita viață a lui Marlyn Monroe”, de slovacul Milan Richter, producție a noului Teatru de proiecte bistrițean, continuând cu „Interzis sub 18 ani” (Teatrul Excelsior), „Legat în lanțuri”, comedia lui Feydeau (Teatrul „Al. Davila” Pitești), „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian, și „Taxi Blues”, de Ana Maria Bamberger, ambele regizate cu har și interpretate de Dan Tudor, alături de actorii de elită Marius Bodochi, Ana-Ioana Macaria; Tudorel Filimon, Afrodita Andone, Andrei Duban, Dragoș Ionescu, Orodel Olaru.
...Acum, când Liviu Rebreanu are Teatrul cu numele său, cu siguranță că îi va fi prezentată și întreaga operă dramatică!