Main menu

header

...23 Aprilie. 1564. În Anglia se naște William Shakespeare. La aceeași dată, în 1616, Marele Will se ridică între îngeri, în Nemurire.

...În această zi istorică a teatrului universal, 23 Aprilie 2018, la Craiova a început un Festival fără egal, ajuns la ediția a XI-a, numit în această primăvară „Planeta Shakespeare”. Festivalul a debutat în Cetatea Băniei, în urmă cu 24 de ani, în 1994, fiind inițiat de Fundația Shakespeare, avându-l ca director fondator pe eminentul om de teatru Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaționale din Edinburgh, Avignon, Tokyo, Ierusalim, Montreal și, de ce nu, Sibiu! Festivalul Shakespeare, ce se ține o dată la doi ani, s-a extins treptat, ediția a XI-a (23 aprilie - 6 mai) prezentând spectacole din toate continentele Pământului.

…26 de spectacole din 13 țări: Africa de Sud, Australia, Belgia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada, Franța, Japonia, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, România și SUA. Festivalul a fost programat să se desfășoare în zece spații de joc din Bănie: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Sala Mare, Sala Studio), Teatrul „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Piața Shakespeare, Piața Frații Buzești, Piața Mihai Viteazul, Teatrul de vară Parcul Romanescu, Cetatea din Port, Universitatea din Craiova, iar, în premieră, șase spectacole la Teatrul Nottara din București (27 aprilie - 6 mai).

…Marea Gală a început cu „Poveștile africane ale lui Shakespeare”, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), în regia lui Krzysztof Warlikowski, unul dintre marii regizori europeni, și se va încheia la 6 mai, cu spectacolul „Ace și Opium”, în afara Festivalului, al celebrei companii „Ex Machina”, din Quebec, în direcția de scenă a ilustrului regizor canadian Robert Lepage, despre care marele Peter Brook spune că este „geniul regiei mondiale contemporane”, ceea ce noi am înțeles din uluitorul „Hamlet” montat în Rusia. Interesantă prezența teatrelor „Toni Bulandra” Târgoviște, Teatrului de Păpuși „Colibri” (cu „Furtuna”), a teatrelor particulare („Unteatru” București, „Reduta” Brașov, Compania „Teatrulescu” Craiova). Și o superbă ubicuitate a Marelui Will: în aceeași zi, 27 aprilie, în București, la Teatrul „Nottara” (piesa „Mult zgomot pentru nimic”, în regia Dianei Lupescu) și în Piața Mihai Viteazul din Craiova, reprezentația Teatrului „Regina Maria” din Oradea cu „Macbeth” - realizat de remarcabilul regizor Gavriil Pinte, cu inserții ale cunoscutului teatrolog George Banu, a treia piesă în aer liber a valorosului cuplu la teatrul bihorean, după „Hamlet” și „Regele Lear”.

…Două săptămâni, lumea-ntreagă privește cu admirație România ca „Planeta Shakespeare”, cu montările cel mai noi și mai valoroase de pe mapamond ale celui mai mare dramaturg din istorie, cu oameni de teatru de pe toate continentele.

…Cu peste un sfert de veac în urmă, Cetatea Băniei a devenit cunoscută lumii prin superba sa echipă de fotbal Craiova Maxima! De un sfert de veac (fără un an), Capitala Olteniei este o Cetate a teatrului mondial!