Main menu

header

…La Teatrul Nottara (director Marinela Țepuș), o nouă premieră de public: „Asta-i ciudat! Păguboșii”, comedie muzicală cu libretul lui Eugen Rotaru și muzica lui Laurențiu Profeta, pornind de la bogata operă - poezii, poeme piese de teatru - a inconfundabilului Miron Radu Paraschivescu (născut, în 1911, la Zimnicea, plecat între îngeri, în 1971, la București). Autorul acelor epatante „Cântice țigănești”, poetul sedus de Malraux și Anton Pann, cel asociat de unii cu Whitman și Garcia Lorca, va avea stilul lui aparte, trăind viața ca o flacără, exaltând simțurile libere, voluptatea sălbatică și erotismul nesufocat. În poezii, poeme și piesele „Asta-i ciudat! Păguboșii”, „În marginea vieții”, „Irezistibilul Bolivar”, Miron Radu Paraschivescu se dovedește un pasionat literat al străzii, căutând frumosul în jargoul frust, limbajul nefardat, dar colorat al mahalalei, cu patimile ei, cu focurile iubirii, durerile, dramele și sărăcia care nu ucid visurile, toate sub cânticile de suflet veșnic la puls ridicat, în acordurile muzicii de pahar și de inimă albastră. Din interesantul Caietul-program al spectacolului am aflat că textul ultimei premiere a mai cunoscut o montare la „Nottara” în urmă cu 28 de ani!…

…La timona noii puneri în scenă la „Nottara” s-a aflat Diana Lupescu, sedusă de tonusul uman pe care îl are această piesă. Marele merit al regizorului este că a reușit să transforme mahalaua cu poveștile ei picarești din locul la margine de oraș într-o stare de spirit, remarcabil definită de versurile care-i prezintă pe Păguboși, „cei ubicui și eterni, care sunt păguboși cum sunt alții profitori, ei sunt cei care dau, care fac, care trag, care-ndură, care nu trăiesc decât ca să dăruie, să se dăruie, din tot ce au și mai ales din tot ce n-au, convinși că acela care nu crede în nimic e capabil de orice!”.

…În Birtul Beuturilor Alcoolice, unde se joacă și biliard, viermuiește o lume aparte, cu șuți care fură pe toată lumea, inclusiv miniștri și polițiști, cu melomani, vânzători de ziare și femei de consum, cu „capul” care își primește birurile, cu pregătirea încă unui furt, mare, în Strada Garibaldi, la casa unui barosan-deputat, se bea, se râde și se dansează, unii se bat cu șepcile, simți farmecul mahalalei și îi iubești pe acești Păguboși plini de viață, de iluzii frânte, dar mereu cu speranțe. Admirabili sunt Alexandru Mike Gheorghiu (în rolul lui Broască), Dan Clucinschi (Șarpe), și Ioana Calotă (Mangelica, iubita lui Broască dorită de deputatul Florică Florescu, interpretat cu șarm de Șerban Gomoi), plin de vervă Mihai Marinescu (în „capul” Teofilos), prinși, cu mai mult sau mai puțin har, în ritmurile mahalalei, Alexandru Prica (Țâcă), Daniela Minoiu (Zaraza), Vlad Trifaș (Stavrică), Vlad Gălățianu (Comisarul) și Roxana Colceag (Floricica), ea semnând și coregrafia spectacolului. Un spectacol rar, cu suflet, ca o fotografie de epocă a unei mahalale. Un spectacol ce va acorda ritmul mai lent din partea întâi (emoțiile premierei!) la cota finalului excelent!