Main menu

header

…Mai și iunie au fost (și ele) luni bogate în tot felul de Festivaluri de teatru. Cele mai multe cu spectacole de ținută, chiar dacă unele s-au repetat în ultimii ani pe la mai multe Gale. Din păcate, în mai toate aceste Sărbători ale Teatrului desfășurate în România găsim foarte rar dramaturgia autohtonă!... „Subiectul” nu este nou, dimpotrivă, dar cu atât mai mult el devine dureros, vinovații fiind selecționerii festivalurilor și mulți directori de teatre din țara noastră pentru care dramaturgia românească pare o corvoadă, dacă ei admit, cumva, că ea există!

…Pentru argumentarea acestei nemulțumiri am ales patru dintre Festivalurile din mai și din iunie, din anul Centenarului, când destui au făcut mare tam-tam, cerând fonduri să monteze texte autohtone dedicate Evenimentului, dar nu am găsit în cele patru Gale teatrale decât o piesă autohtonă („All inclusive”) și o dramatizare, foarte bună, este drept, a lui Cătălin Ștefănescu („Păi, despre ce vorbim noi aici, domnule?”, după celebrul roman „Moromeții” al lui Marin Preda).

…Festivalul „Buzău Iubește Teatrul”, organizat de Teatrul „George Ciprian”, s-a desfășurat în perioada 19-26 mai, având ca temă „Dragostea”! Printre oferte, o piesă bulevardieră de Robert Thomas, alta de E. Thompson, una și de Donald Margulier (toți trei autori de limbă engleză!) și „Bărbați, femei și viața dintre ei” după… Cehov! Din cele 25 de spectacole, doar unul cu un text dramatic autohton, și el cu… nume englezesc (că-i la modă, nu-i așa?!) „All inclusive”, a talentatului tânăr dramaturg român Alexandru Popa, prezentat de Asociația Catharsis! Din fericire, pe scenele din România se joacă piese autohtone tratând dragostea, cu încântătorul Mihail Sebastian în capul listei!

…Festivalul de Teatru ATELIER 25 de la Baia Mare (1-9 iunie). Nicio piesă românească printre cele 12 prezentate în Festival! Cu atât mai ciudat, cu cât directorul Teatrului băimărean este remarcabilul dramaturg Radu Macrinici!

…Festival de înaltă ținută estetică, „BABEL”, al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște (4-10 iunie), cu spectacole prezentate de trupe din… 26 de țări, tema ediției fiind „Gestul”! Au încântat montări din lumea-ntreagă cu piese, de Shakespeare, Cehov, Sofocle, Mérimée etc., dar, fără ezitare, afirm că se putea găsi măcar un spectacol bun cu text dramatic românesc!

...„Miturile Cetății”, Festivalul de teatru de la Constanța (20-27 iunie), a programat și 13 spectacole cu interesante piese („Scripcarul de pe acoperiș”, „Butoiul cu pulbere”, „Antigona”, „Dyonisos” - prezent în aer liber, acum doi ani! - și altele), dincolo de cele stradale, muzicale, de pantomimă. Din nefericire, doar o dramatizare după scriitură autohtonă („Moromeții”), deși există câteva spectacole cu piese autohtone chiar foarte bune! Trebuie doar să fie căutate și promovate fără parti-pris-uri! Iar forurile care acordă, lăudabil, sprijin financiar acestor Sărbători ale teatrului românesc ar trebui să ceară, îndreptățite, și susținerea Dramaturgiei Românești! Și prin Festivaluri!