Main menu

header

…Când, acum cinci ani, inspiratul actor și regizor Petru Hadârcă, freneticul director al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a propus „Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”, veritabilă Gală a Limbii Române, puțini ar fi crezut că Ideea va deveni repede Tradiție, un Fenomen încântător cu cele șapte Teatre Naționale din România (Iași, București, Sibiu, Târgu Mureș, Craiova, Cluj și Timișoara - ultimele două absente la ediția 2019!) și trei din Basarabia („Mihai Eminescu” și „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, „Vasile Alecsandri” Bălți), plus Teatrul Național Radiofonic București. Anul acesta, aria Galei Teatrelor Naționale s-a îmbogățit cu participarea Serbiei, prin „Scena Română” a Teatrului Național „Sterija” Vârșeț, care a prezentat piesa actuală „Adolescentul din duba cu sentimente de unică folosință”. Prezența în premieră absolută a trupei din Vârșeț nu ar fi fost posibilă fără eforturile Centrului Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” Bacău, în special ale directorului său Gheorghe Geo Popa, susținător cu patos al Limbii Române, oriunde ar răsuna ea.

…Gala a V-a (16-29 septembrie), deschisă în apoteoză, cu răvășitorul spectacol „Dosarele Siberiei”, montat uluitor de Petru Hadârcă, la Naționalul „Mihai Eminescu”, a fost în măsură să completeze un superb evantai din ultimii ani ai respectivei instituții („Copiii Foametei”, „Seceta Roșie”, „Sfatul Țării”)! Teatrul-Document a fost reabilitat, ridicând sublim Suferințele Istoriei în Panteonul Artei, prin prezentarea ororilor suferite de basarabeni, într-o sinistră Apocalipsă roșie mai mult intuită decât cunoscută până acum. Scrierile dramatice amintite s-au bazat pe mărturisiri cumplite ale unor Martiri ai Secolului XX, puțini rămași în viață, și Teatrul a devenit Iluminarea unei Istorii invizibile, dezumanizantă.

… În ultima Gală și alte spectacole de Teatru-Document au readus în prim-plan „Adevăruri târzii”, cum spunea „Adolescentul” de la Vârșeț. Tensionatul „Shakespeare pentru Ana” (produs de Centrul de Arte „Coliseum”), născut din interviuri în închisorile Republicii Moldova (Goian - pentru minori, Rusca - femei; Soroca - pentru bărbați)… O radiografie a Istoriei și în excelentul spectacol nonverbal „Balul”, realizat cu har deosebit de regizorul Radu Alexandru Nica la Naționalul „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacol cu actori-totali, nu cu balerini, cu ravagiile nazismului, stalinismului și ceaușismului! Spectacol viu, festin de idei, și la 16 ani de la premieră!… Teatru-Document și în remarcabilul Recital extraordinar „Domnule și Frate Eminescu”, prezentat de reputatul actor Constantin Chiriac, directorul Naționalului sibian și arhitectul Festivalului de pe Cibin, unul din elita mondială: documentul este o Scrisoare a lui Ion Creangă trimisă prietenului său Mihai Eminescu! Documente înfiorătoare și în „Stalin mi-a furat copilăria”, la Teatrul Național Radiofonic!

…Teatrul-Document, magnet pentru spectatori și creatori, fie și descoperind înfiorătorul Gulag sovietic!