…După zbuciumul de 18 luni al unor oameni (patru la număr) cu sufletele vibrând pentru Teatru, o nobilă și inedită Idee a devenit realitate: data de 13 noiembrie a fost decretată prin lege, adoptată de Parlamentul României, Ziua Dramaturgiei Românești! 13 noiembrie 1884 - ziua premierei absolute, la Teatrul Național București, a celei mai cunoscute și jucate piese a lui Ion Luca Caragiale – „O scrisoare pierdută”. Anul aceasta, peste o săptămână, se va sărbători întâia oară Ziua Dramaturgiei Românești, omagiu adus unor pleiade de minunați autori dramatici români. De la Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu-Delavrancea, Bogdan Petriceicu-Hașdeu, la Camil Petrescu, Lucian Blaga, Tudor Mușatescu, Al. Kirițescu, Mihail Sebastian, Victor Eftimiu, de la Eugene Ionesco, Marin Sorescu, Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Iosif Naghiu, Ion Băieșu, Tudor Popescu, Horia Lovinescu și alții, de la valoroșii autori în viață - Dumitru Radu Popescu, Matei Vișniec, Dinu Grigorescu, Doru Moțoc, Viorel Cacoveanu, Mircea Radu Iacoban, Cornel Udrea, Horia Gârbea, Lucia Verona, Lia Bugnar, Olga Delia Mateescu, Saviana Stănescu etc., la talentata generație actuală, nu prea susținută de cei în drept! În fond, Ziua Dramaturgiei Românești vizează promovarea, nu marginalizarea autorilor noștri dramatici de directori de teatru, regizori, Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER, Primării, Consilii Județene. Să nu uităm că Teatrul reprezintă, împreună cu Sportul, un ambasador de ecou al României în lume! Iar Teatru fără Dramaturgi nu există!
…Anul acesta, omagiem ceea ce alte țări au făcut-o mai demult: Ziua Dramaturgiei Naționale! Dramaturgie autohtonă am avut mereu! E nevoie de regăsirea entuziasmului și un sprijin material forte, în numele unei Legi ce trebuie aplicată cu responsabilitate și seriozitate.
…Nu știu cum vor sărbători Teatrele din țară, în premieră, săptămâna viitoare, această Zi a Dramaturgiei Românești! Am aflat încântat, însă, de o admirabilă omagiere a Zilei Dramaturgiei Naționale de Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” Bacău. Ctitorul acestei Instituții cu remarcabil palmares mondial, fostul secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Gheorghe Geo Popa, factor decisiv în adoptarea Legii Zilei Dramaturgiei Românești, a pregătit un excelent program ce arată cum trebuie sărbătorită, în premieră, Ziua de 13 noiembrie. Un spectacol-lectură în premieră pe țară, în regia lui Geo Popa, cu actori de la Teatrul „Bacovia”, cu piesa „Nunta din flori” din volumul „Mireasa vagaboandă” al celui mai mare dramaturg român în viață, Dumitru Radu Popescu. Eveniment urmat de lansarea unui inedit Proiect teatral, în rezidențe de creație, spectacolul „America de-Acasă”, cu actori, regizori, scenografi, dramaturgi din regiuni istorice în care se vorbește limba română. Pentru început, un „careu de ași” teatral din Austria, Serbia, Republica Moldova și România! Drum lung, însorit, valoroasă Dramaturgie Românească!