Main menu

header

...Întâia premieră din martie a Naționalului bucureștean, „Beginners”, textul cunoscutului britanic Tim Crouch. În românește s-ar traduce „Începători”, dar, se vede, unora li s-a părut mai șic în engleză. Un spectacol descifrat, cu adevărat, abia în ultimele 25 de minute, din cele 105 ale reprezentației, când, de fapt, a fost o „lovitură a serii”, patru copilandri jucând cu o naturalețe și personalitate de necrezut, chiar dacă, mai înainte, îi prezentaseră pe ei deveniți adulți actori de renume, Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ada Galeș, Istvan Teglaș și Ciprian Nicula (în ambele tabere, consacrați și debutanți, mă rog, „începători”)! Atras de parabola scriiturii, tânărul, talentatul regizor Bobi Pricop și scenograful bulgar Nikola Toromanov ne-au teleportat într-o cabană, pe timp ploios, unde adulții, copiii de ieri, sunt bântuiți de Blestemul negru, cancerul, de fantome, isterii, frustrări și violențe. Ei nici măcar nu mai au grijă de albine, chiar le omoară, negândind că nu vor mai avea ce mânca. Sigur, Bobi Pricop era interesat să ne ofere un pandant pentru partea a doua a spectacolului, mai exact ultimele 25 de minute, dar demersul nu i-a prea reușit, ajungându-se, uneori, la eclectism, în pofida eforturilor actorilor de a crea roluri de CV.

...A venit, însă, „ultima repriză”, cei mari s-au dus la restaurant să se distreze, iar cei mici, care spionaseră de sub cortină, din unghere, apar în prim plan, pe o scenă improvizată, spre a demonstra cum trebuie să fie Viața. Ei sunt absolut încântători, dansează, cântă, recită, sunt critici, maturi în gândire, patru copilandri-minune și alți patru din distribuția paralelă, în frunte cu excelentul actor fără vârstă Ciprian Nicula. Acesta a fost momentul de grație al regizorului Bobi Pricop, munca, atât de dificilă, cu micuții actori condamnați (și) de autorul britanic să schimbe, ba chiar să salveze Lumea!... La finele spectacolului lor, ce ne-a dovedit și ce copii minunați există în România, când cei mari, profesioniștii, îi felicitau pe „Beginners”, Raluca Aprodu (Lucy cea mare) avea să le spună: „Voi ați salvat Lumea!”. Pentru că ei, „Începătorii”, au avut grijă de albine, care au înțepat de moarte... Moartea! Ei au salvat și spectacolul, dându-i farmec și descifrare aparte, și, logic, merită să numim ambele distribuții: Chloe Basu, Eva-Ilinca Crudu, Maria Moustache (Joy), Maria Luana Colica, Erica Mihaela Tanasov (Lucy), Rareș Gheorghe, Victor Vasilescu (Bart), Radu Anghelina, Ștefan Popa (Nigel).

...Cu această montare, Bobi Pricop reușește un frumos „triunghi” Tim Crouch, după „Un stejar”, piesă regizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, și „Autorul” la Naționalul craiovean în același 2017! Norocos, autorul britanic... Cred că reputații dramaturgi români în viață Dumitru Radu Popescu, Cornel Udrea, Dinu Grigorescu, Viorel Cacoveanu și alții s-ar considera norocoși, dacă li se va monta doar o piesă, după ani buni de ignorare!