...Ultima premieră de la Teatrul Evreiesc de Stat (TES), „Actul de căsătorie”, scrisă de Ephraim Kishon în 1961, unul dintre cele mai jucate texte din Israel, cu premieră și la National Yiddish Theater Folksbiene din New York! O veritabilă lecție de comedie, și la București, pornind de la textul savuros tratând povestea celor doi soți, care, după 30 de ani de căsnicie, ajung să își mărite fiica, dar nu găsesc actul lor de căsătorie, necesar mariajului! Un subiect, la o primă vedere oarecare, scris, însă, la mare meserie de comediograf, atent și inventiv la fiecare replică și scenă, la trama întregului spectacol, debordant. O piesă ofertantă ce a beneficiat de un regizor cotat (Dan Tudor) și un evantai de actori apreciați, în două distribuții la acest spectacol cu mare succes de public. Mă opresc, fugar, la distribuția din seara reprezentației urmărite. Au strălucit Geni Brenda Vexler, cu șarmul său aparte, în soția Shifra, Veaceslav Grosu, „argint viu”, cu umor sănătos, în Buki, pe rol Alina Tomi, în vecina Yaffa. Marea surpriză a serii a fost Marius Călugărița, plin de vervă și personalitate scenică în Ben Țur, soțul, cred cel mai bun rol de până acum al fiului lui Nicolae Călugărița, actor de top la același teatru! O revelație, cvasi-necunoscutul Darius Daradici, de un comic vivant în junele Robert, curtezanul care visa căsătoria cu tânăra Ayala, interpretată de Anka Levana.
...Dincolo de aplaudatul spectacol, câteva rânduri despre remarcabilul autor al piesei, Ephraim Kishon, cu o viață de bestseller. S-a născut la Budapesta, la 23 august 1924, într-o familie de evrei, a evadat dintr-un tren al morții care-l ducea spre Lagărul de exterminare din Sobibor, Polonia, a fost făcut prizonier de război, în 1944, trimis în alt Lagăr, în Slovacia, unde a supraviețuit jucând șah cu comandantul, fuge și de aici, termină, la 24 de ani, Universitatea de Arte din Budapesta, după care, în 1949, ajunge în Israel. Aici, valorificând și fabuloasa sa experiență de viață, și-a ctitorit Teatrul lui (a ființat în perioada 1958-1963) pentru care a scris multe dintre piesele sale de succes: „Niciun cuvânt lui Morgenstern”, „Pisica din geantă”, „Scoate priza”, „Actul de căsătorie” și altele. În paralel a devenit și un romancier și scenarist de mare ecou, cu 40 de cărți traduse în 40 de limbi. Ephraim Rishon este unicul regizor și scenarist israelian de film care a obținut Globul de Aur, la Hollywood, de două ori, în 1964 (pentru filmul „Sallas Sabbati”) și în 1971 (filmul „Polițistul Azulay”), ambele nominalizate la Oscar.
...Remarcabilul, titratul dramaturg și scenarist de film a cunoscut și un răsunător triumf în beletristică, romanul său „Privește în urmă Doamnă Lot”, tradus în engleză, în 1960, i-a făcut pe criticii literari americani, la lansarea volumului în New York, să îl compare pe Ephraim Kishon cu Shalom Aleihem și Mark Twain, semn că prolificul scriitor israelian a urcat în Pantheonul literaturii universale!