Main menu

header

mircea_m_ionescu… O piesă despre care nu a auzit mai nimeni: „Mă mut la mama”. De un autor necunoscut - Andreas Petrescu („şi un pic Gabriel Fătu”, cum scrie pe afiş). Producţia unei companii particulare (D’Aya) în parteneriat cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Pare scenariul obişnuit în ultima vreme pentru o şuşă itinerantă, montată să aducă bani. Numai că afli că în piesuliţa aceasta cu titlu familial există o avalanşă de talent netrădat, excelenta actriţă-totală Adriana Trandafir. Şi mai vezi că direcţia de scenă este semnată de un nume al regiei româneşti, Gelu Colceag. Două motive să te încumeţi să mergi la un spectacol ce se joacă unde se poate închiria o sală! Alegere inspirată pentru cei care au dat buluc la începutul acestui an la Teatrul Mic, unde a fost mare haz.

… La o primă vedere este o comedioară alertă, cu altitudini şi mici depresiuni. Are marele merit că este scrisă din scenă, încât am avut impresia că nu spectacolul s-a realizat după un text contemporan, ci piesa s-a născut după dezlănţuirea de pasiune şi joc a celor trei actori. A fost o comedioară jucată superb, la care s-a râs în hohote, uneori cu lacrimi, aplauzele la scenă deschisă venind în cascadă. Este marele merit al realizatorilor unei terapii de deconectare a publicului în vremuri încrâncenate, a minunatei Adriana Trandafir, a lui Gabriel Fătu (actor de forţă şi fineţe comică, nu doar „otevistul” cu farsele de la miezul nopţii!), a lui Andreeas Petrescu (realmente o revelaţie şi ca actor) şi, negreşit, a regizorului de top Gelu Colceag, care a găsit dificila măsură de a menţine reprezentaţia în zona umorului autentic.

… Trama este simplă. O femeie de 57 de ani, care nu mai are soţ şi trăieşte singură în apartamentul ei, îşi găseşte o „relaţie”, refuzând singurătatea şi bătrâneţea. Numai că încercarea ei de a trăi o nouă tinereţe sufletească este blocată de apariţia celor doi fii (Gabriel şi Andrei, aluzie la prenumele actorilor din scenă!), ambii nefericiţi. Gabriel este un bărbat la casa lui, cu soţie şi copii, neliniştit că fiica sa arată mereu cu mâna la apariţia unui moderator la tv, strigând „Tati”! Andrei, necăsătorit, vine cu geamantanul la mama, pentru că în apartamentul lui şi-a găsit iubita în pat cu… o femeie. Ajunşi la mama acasă, în regăsirea echilibrului sufletesc, cei doi fraţi se hârjonesc permanent, redevenind copiii de altădată. Motiv de glume, farse şi situaţii comice, accentuat şi de contrastul fizic al celor doi - Andrei, un munte de om, iar Gabriel mignon - ambii propulsaţi de bucuria ludicului şi de naturaleţe. Mereu între ei, dar şi între cele două ipostaze, de mamă şi de femeie care are nevoie de viaţa ei, este formidabila Adriana Trandafir, care alternează impecabil situaţiile de un comic nebun cu cele de un dramatism profund. Poate că, furaţi de farmecul jocului, al replicilor şi de aplauzele publicului, cei doi actori (cu dramaturgul printre ei) jonglează cu mai multe finaluri de spectacol, ceea ce ascunde riscul alunecării spre bufonerie, de la înălţimea unei comedii bune, de mare succes la public.