... Trăim vremuri în care, din păcate, respectul a devenit o noţiune rară, pe cale de dispariţie. Criteriul valoric a fost în multe părţi înlocuit cu tupeismul şi incompetenţa, preţuirea vechilor generaţii ale creatorilor de frumos - abandonată, omagierea valorilor - ca şi inexistentă. În acest context, ultimul spectacol de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, de săptămâna trecută, a însemnat o „rara avis”, dar şi un semn tonic că nu trebuie să ne pierdem ultima respiraţie de speranţă, că o asemenea Idee nobilă se cere repetată...
... Spectacolul aparte de la teatrul condus de Alexandru Arşinel (director artistic Vasile Muraru) s-a intitulat simplu, însă tulburător: „In Memoriam, Biţu Fălticineanu”. Săptămâna trecută, mai exact pe 16 aprilie, Biţu Fălticineanu ar fi împlinit 88 de ani, dacă, în ianuarie 2012, nu s-ar fi ridicat la Ceruri. Moment marcat prin spectacolul cu numere de ecou, alese din cele peste 200 de spectacole create de maestrul Biţu Fălticineanu în aproape 60 de ani de carieră strălucită. Practic, un alt inedit spectacol „Revista revistelor”, una dintre ultimele realizări de succes uriaş ale nemuritorului regizor, demonstrându-se şi de această dată că „Veselia nu-i în criză”.
... Născut în Dulcele Târg al Ieşilor, copilărit la Grădina moldavă „Pomul Verde”, Biţu Fălticineanu a ajuns la Bucureşti la începutul anilor ’60, având şansa să-l remarce şi să-l cultive Nicuşor Constantinescu, considerat cel mai mare regizor român al genului. Biţu Fălticineanu avea să creeze, cu har şi abnegaţie, spectacole rare, concerte, actori şi cântăreţi, un stil propriu de revistă, în ani atât de grei pentru libertatea de expresie. A făcut parte dintre ctitorii „Fenomenului Grădina Boema”, împreună cu marele Maximilian şi cuplul de Legendă Stela-Arşinel, „Boemele lui având o rară rigoare a construcţiei”, cum l-a definit, în Remember-ul său de mare ţinută, Aurel Storin, alt nume greu al revistei româneşti, colaborator de nădejde al lui Biţu Fălticineanu. „Din dragoste nemuritoare pentru această personalitate extraordinară care rămâne Biţu Fălticineanu, pentru cei 60 de ani în care s-a zbătut să ţină în viaţă genul revistei, acest Omagiu al Teatrului Constantin Tănase, o comemorare care devine sărbătoare pentru noi toţi, rude, prieteni, colaboratori de toate vârstele ai lui Biţu Fălticineanu”, au fost cuvintele din lacrimă de iubire şi preţuire rostite de Alexandru Arşinel. În semn de preţuire, au dat farmec acestui spectacol-eveniment marea doamnă a revistei româneşti Stela Popescu (deşi se operase în ajun de cataractă!), Alexandru Arşinel, cu răvăşitoarea melodie „Bună ziua tristeţe” (pe versurile lui Aurel Storin), Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Nae Alexandru şi Cristian Simion, Tatiana Fecioru, a dansat cu fervoare baletul Teatrului de Revistă, au cântat minunat Alin Gherghişan, Radu Ghencea şi Adrian Enache, ultimul încheind admirabil un spectacol de suflet, dedicat unei Valori artistice de actorii de mare valoare umană de la „Savoy”!