Main menu

header

743 2 1Dintotdeauna am iubit muzica noastră ușoară românească. Eram prichindel și mama, la radio, îmi explica despre versuri, compozitori, artiști și-mi hrănea dragostea aceasta de frumos, pe care-am încercat să o duc mai departe. Eu nu am ajuns artist întâmplător. Asta mi-am dorit să fiu, cu ardoare și pasiune, și-am depus efort, am muncit, am sacrificat multe lucruri pentru a intra în inimile voastre și a ajunge, așa cum voiam când eram mic, cu vocea mea, în „caseta“ aceea care-mi oferea mereu emoții, ori de câte ori o deschideam.

Încă de-atunci înțelegeam ce-i sensibilitatea și-mi mângâiau urechile anumite piese. Le știam pe toate, dar totuși unele se diferențiau și ajungeau să-mi fie model, inspirație. Erau minunatele creații, mai toate cu statut de capodopere, cu o anumită structură interioară și-un mesaj ce trece dincolo de cuvinte, semnate de compozitorul și interpretul Florin Bogardo. Habar n-aveam cum le va așeza timpul pe toate, în ani. Nu credeam că-i voi cânta vreodată piesele, că voi fi printre organizatorii festivalului care-i poartă numele și, cel mai important, voi fi coleg și prieten cu cea care i-a fost muză, inspirație și glas al capodoperelor sale, Stela Enache.

743 2 2Pe 15 august s-au făcut 10 ani de când Florin Bogardo ne-a părăsit. Pe 16 august ar fi fost ziua lui de naștere. A scris cu suflet, cu emoție, cu toată trăirea lui, având o carieră complexă și cred cu ardoare că e unul dintre cei mai profunzi compozitori ai noștri, care a scris și pentru voci ample și în registru mai modern, muzică ușoară, dar și de film, fiind inginer de sunet peste 30 de ani în Televiziunea Română. De-o noblețe înălțătoare a spiritului și-a creației, muzica lui Florin Bogardo a închis dragostea în sunete, i-a oferit emoție și viață, i-a adus eternitate.

Atunci când vorbele au definit o lume, a apărut cântecul lui Florin Bogardo și le-a însuflețit, cu numeroase capodopere. Florin Bogardo a fost emoție pură, a fost un complex făuritor de artă. Nimeni și nimic n-ar fi povestit mai de seamă înaltul și lumina muzicii românești, într-o nemuritoare piesă a iubirii! Muzica lui îmi este inspirație, exemplu și sunt onorat și fericit că i-am putut aduce, în ultimii ani, mai multe omagii, în diferite ocazii, în fața publicului, cântându-i muzica pe cele mai mari scene din România.

Și-am descoperit astfel că este extrem de iubit și că notele sale au reușit să cucerească, indiferent de registru, irevocabil. Muzica lui Florin Bogardo este cu siguranță nemuritoare și are în ea acel soi de ceva ce nu va avea vreodată moarte, rămânând nu doar în amintiri sau în rememorări, ci în actualitate, în istoria recentă, prin înaltul pe care-l cuprinde simplitatea unor sunete de aur! De asta trebuie căutat, promovat și ascultat în continuare!

Despre Stela am doar vorbe de laudă. Povestea lor de dragoste este dincolo de cuvintele mele. Probabil dacă lumea aceasta artistică ar fi construită din mai mulți oameni ca ea, am fi mult mai curați și mai deplini sufletește. Stela nu se plânge, nu vorbește de alții, este omenoasă, este săritoare, deplină, decentă și extrem de populară, deși e una dintre vocile de aur ale muzicii românești, cu o carieră forte în spate, ani de experiență într-ale scenei și, poate cel mai important, cu un repertoriu plin de melodii de referință, adevărate piese de studiu, unele dintre ele foarte greu de interpretat, de simțit, de trăit.

Stela Enache este umărul pe care găsești alinare, este o luptătoare, demnă, de neclintit și un exemplu de reușită. Anul acesta, în luna noiembrie, la București, va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului „FLORIN BOGARDO“, un eveniment pe care ni-l dorim așa cum era maestrul, elegant, decent și demn, în care să răsune iar și iar șlagăre precum „ANI DE LICEU“, „BALADA PESCĂRUȘILOR ALBAȘTRI“, „DIMINEȚILE MELE“, „SĂ NU UITĂM SĂ IUBIM TRANDAFIRII“, „TU EȘTI PRIMĂVARA MEA“, „CUM E OARE“, „EXTEMPORAL LA DIRIGENŢIE“, „N-AI SĂ MĂ POȚI UITA“, „CA SOARE, CA FLOAREA“, „ÎNTÂIA OARĂ“ și multe altele. Iar eu voi fi mereu fascinat de noblețea muzicii sale, ducând, alături de Stela, numele său pe mai departe! Să nu uităm să-i iubim!