Main menu

header

789 2 1Trăim într-o lume fără repere. Ne luptăm de pe margine pentru a cuprinde frumosul în priviri, dar în nerepetate rânduri el este mâzgălit de-un soi de indiferență care nu doar că ne lasă mască, dar ne și dezarmează. Nu știu încotro se îndreaptă totul și nici unde vom ajunge, dar eu încerc să-mi păstrez mintea și visurile ancorate într-un fel de bună-seamă, o continuă fugă către înalt, către artă. Poate sunt eu mai visător, dar asta face bine și mă păstrează întreg spiritual, fără nevoia continuă de a da bir cu fugiții de teama unei îndobitociri permanente. Și, la fel ca mine, prin România asta mare și pestriță mai există oameni remarcabili care fac la fel. Vreau să vă spun povestea unui astfel de om.

Un om care, aparent, nu ar avea o legătură directă cu arta, s-a încăpățânat să-i dea o formă deplină, realizând în ultimii zece ani proiecte remarcabile, demne de toată lauda, premiate, apreciate. Este vorba despre doamna notar LILI BOBU din Botoșani, un profesionist în domeniu, exigentă cu fiecare activitate, integră, cu nenumărate succese și cu o dragoste nebună pentru frumos. Deși cu toate armele jos, descurajată deseori de cei din jur, s-a încăpățânat să arate că educația, inteligența, bunul gust și rafinamentul, mai sunt valori care-ar trebui să ne domine.

Așa au apărut, în acești ani, colecții impresionante de cărți, realizate la cel mai înalt nivel, pentru bibliofili, în catifea, cu prezentare ireproșabilă, de colecție și conținut excepțional. De la volumul „TESTAMENT“, cu versurile marelui poet Grigore Vieru, dedicate mie, premiat în anul 2013 cu distincția „ARTA CĂRȚII“ la Chișinău, până la cea mai recentă colecție de cărți-bijuterii, care cuprinde cele mai importante nume ale poeților români, fiecare apariție editorială este o încântare, un vis împlinit. Și muncește cu trudă, zi și noapte, din pasiune. O face pentru că-i aduce satisfacții pe plan moral. Oare câți dintre noi, într-o lume a vitezei și a consumului, mai fac asta?

789 2 2Conduce cu devoțiune „ASOCIAȚIA CULTURALĂ REGAL D’ART“, o instituție de cultură aș putea spune, pentru că în anii aceștia gri, a făcut doar fapte admirabile, printre care spectacole de înaltă ținută, cu nume precum Tudor Gheorghe, Eugen Doga, Madrigal, plicuri personalizate pentru colecționari, volume de referință pentru autori importanți precum Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Ana Blandi- ana, Horațiu Mălăele și mulți alții, impresionante cărți care au o prezentare anume, cu material de cea mai bună calitate și picturi ale artiștilor contemporani.

Tot prin ideile acestea speciale am realizat și eu, în parteneriat, prin ART BY FUEGO, colecția de eșarfe personalizate, dar și colecția de cărți poștale „LA VIE EST BELLE“. Toate acestea s-au remarcat prin calitatea execuției și prin faptul că absolut nimic nu a rămas la voia întâmplării. Și-n societatea asta în care fiecare vrea ceva pentru ceva, aceste proiecte apar fără foloase materiale, dintr-o admirabilă iubire pentru artă, dintr-o sensibilitate extremă provenită de la un suflet încercat, care a trecut peste prăpastii și a picat, iar ulterior, în zbor, s-a regenerat prin artă.

Vorbim despre un om care a luat-o de nenumărate ori de la zero și care se încăpățânează să creeze minuni eterne, pentru cei care știu să le aprecieze. Și nu caută lauri pentru asta. Ba dimpotrivă. E modestă și încearcă în permanență ca munca ei să fie exponențială. Mi-ar face plăcere să știu că există mai mulți în această categorie. Și tare frumoasă ar fi o lume în care s-ar prețui pe deplin tot ce face „ASOCIAȚIA CULTURALĂ REGAL D’ART“, de la cărți și spectacole până la toată promovarea aceasta corectă și coerentă a celor care slujesc poate cea mai importantă formă de suprem a vieții - ARTA. Nu știu dacă aceste cuvinte pot însemna, și din partea mea, un mulțumesc, dar știu sigur că undeva, peste ani, în biblioteci, vor exista minunile create de acest om special și-atunci sigur, dar sigur, ele vor creiona visuri și împliniri prin însăși lumina lor.