Mi-au plăcut mereu oamenii care n-au avut limite în viață și care și-au trăit cu intensitate fiecare etapă, fiecare surâs sau fiecare bucățică de sentiment pe care au avut-o și-au ținut-o doar pentru ei sau au dăruit-o celor din jur. Vreau să vă spun că actorul și personalitatea culturală Marius Bodochi este unul dintre marii artiști căruia eu îi invidiez deschis amintirile. A jucat cu mari nume, a trăit alături de personalități marcante, a cuprins în ochi experiențe, genialitate, senzații și bucurii. Și le-a pus în jocul și în interpretarea sa. Sunt fascinat de felul în care Marius Bodochi și marea actriță Olga Tudorache au creat, cu o naturalețe covârșitoare, piesa „REGINA MAMĂ“, o capodoperă care trebuie urmărită și trăită cu mintea și cu sufletul.
Dar nu de asta e Marius special. Este unul dintre actorii cu har, cu o putere inimaginabilă de a capta atenția de la primele inflexiuni ale vocii și care nu trebuie ratat, pentru că joacă complet și complex. A și predat în ani, s-a perfecționat și în sine, viața sa, este dedicată artei și frumosului, nefăcând niciodată rabat de la principiile sănătoase de ardelean, precum seriozitatea, cuvântul dat, profesionalismul și implicarea.
Este și un om pe care te poți baza, care răspunde cerințelor celor din jur și care-i altruist, lipsit de ranchiuni, darnic și dornic de a naște noi caractere și fațete ale unei lumi oarecum ideale, dar plină de descrierea celei pe care noi, de multe ori, nu o mai vedem cu aceeași ochi. Marius este un temperament boem, bonom, un actor de farmec formidabil, jucând de zeci de ani buni pe scena Naționalului din București sau pe alte mari scene din țară, absolvind teatrul la Târgu-Mureș, la clasa marelui actor român Constantin Codrescu, care va fi invitatul meu curând, la TVR 2, la „DRAG DE ROMÂNIA MEA!“, în sezonul al cincilea care debutează la 6 septembrie, de la ora 15:00.
De ceva vreme conduce o instituție cu totul specială – „TEATRUL DRAMATURGILOR DIN ROMÂNIA“ - un soi de refugiu al frumosului, cu numeroase inițiative admirabile și cu o echipă de nota 10. Povestea cu pandemia i-a pus oarecum în stand-by, dar sunt sigur că priceperea și ideile avangardiste ale lui Marius vor transforma această instituție într-una demnă de un teatru al făuritorilor de artă. Sunt sigur că nu doar priceperea va face să aibă succes, ci și dorința aceea de-a lăsa ceva în urmă, lucru pe care mulți, din blazare sau dintr-un conformism inutil, l-au pierdut pe parcurs.
Marius Bodochi este un actor care nu-și dă jos vreo mască atunci când coboară de pe scenă. Pentru el, teatrul este aici și acum, iar apoi viața e o continuare firească a talentului prelucrat, crescut, trăit în ani. Oamenii care spun că talentul nu capătă, pe zi ce trece, alte forme, mint. Poți să te urâțești sau poți să crești peste ani și să devii cumva, cea mai bună variantă din cel care ești, așa cum este Marius Bodochi în prezent.
Îi place să uneltească stări pentru publicul său și-mi place tare la Marius că este actor și-n viață, adică trăiește mai departe profesia. Este un om atent, este un om cult, inteligent, nu face excese de zel și nici nu se dă în stambă. Nu trece, așa cum fac mulți în prezent, la stări care n-au legătură cu arta și care nu fac cinste unui om care e dăruit profesiei sale transformate în stil de-a exista pe această lume plină de întrebări fără răspuns.
Marius Bodochi este un exemplu de voință și determinare în carieră, pentru că, deși nu i-a fost simplu, a luptat, a jucat, a crescut și-a dus mai departe un vis. Nici azi nu se plânge, indiferent că-i este ușor sau greu și cred că el este unul dintre puținii care descriu elocvent un actor așa cum ar trebui el să fie - demn, simplu, modest, fără epatări de vreun fel, cu o bucurie de a trăi și de a iubi arta, cu tabieturi, cu fericirea de a povesti și de a da sfaturi, cu implicare și cu dragoste de a fi, în orice moment, în mijlocul celorlalți.