Se spune că nimic pe lumea aceasta nu este întâmplător. Cred în zicala aceasta și mai cred în faptul că anumiți oameni sunt mai presus de fire și de cuvinte, prin existență, genialitatea și spiritul înalt care le definește în totalitate parcursul.
O astfel de personalitate este doamna cântecului popular, mândra crăiasă, Angela Buciu. Nimic din ce a făcut în cei peste 60 de ani de carieră profesională nu a fost la voia hazardului. Și-a definit minuțios fiecare etapă, a evoluat și a deschis lumii o carte care continuă să se scrie și care are capitole fascinante în descrierea României artistice.
În primul rând, dincolo de orice, o întâlnire cu doamna Angela Buciu e o desfătare a minții, o lecție, o continuă provocare din care cu siguranță înveți ceva. Glasul său domol și deschiderea pe care o arată în permanență fac într-un fel și dau naștere unei stări de poveste. Ea însăși este o poveste despre tradiție, excelență, profesionalism, implicare și determinare.
Poartă pe umeri o cunună de simțiri. Glasul său ascunde durerile și bucuriile românilor din Țara de Sus, din Maramureșul Voievodal, zona sa, cea pe care o reprezintă cu cinste și onoare peste tot prin lume. Nu știu exact cum să vă zic ca să înțelegeți, dar tot ce înseamnă această artistă colosală este esență. De la doinele sale spectaculoase, pline de patosul autentic, până la costum, repertoriu, discurs și atitudine, totul este substanță, fragment de har pur, dezvoltat în ani de muncă.
Este un intelectual, care abordează numeroase genuri artistice, care știe cum să-și pună în valoare talentele și care are mereu o vorbă bună de spus într-un peisaj doldora de false valori. Mai mult, transmite mai departe din harul său și instruiește, ca un pedagog dăruit, de ani buni, tineri plini de talent, pe care îi inițiază în lumea folclorului românesc curat și adevărat. Fiecare elev de-al său are o tehnică vocală aparte, la care lucrează intens, are inteligență artistică și eleganță.
Fără doar și poate, nu a abdicat niciodată de la calitate, de la acel fel demn de-a face lucrurile, indiferent că a fost pe scena unui sat, a unei televiziuni sau la un festival de prestigiu. Repertoriul său are comori, la propriu, în muzica românească, pe care le-a adus la lumină și le-a însuflețit cu sensibilitatea și glasul său cald, dulce, plin de melisme și lumină. „Mociriță cu trifoi“, „Înflorit-o ruguțu“, „Maramureșul răsună“ sau „Sus în vârful nucului“, sunt doar câteva dintre cântecele pe care dumneaei le-a lansat și ulterior le-a cântat o țară întreagă.
Doamna Angela Buciu este cerul pe care se sprijină folclorul românesc, este unul dintre puținele simboluri veritabile ale autenticității, este pasărea care cântă dincolo de timp, aducând veșnicia direct în sufletele celor care o ascultă și-i iubesc activitatea. Fascinantă este întreaga sa carieră, care cuprinde performanțe notabile și care a păstrat vie flacăra tinerei de cândva, care a avut un vis - acela de a da glas pământului și frumuseții din Maramureș.
Eu aș zice că a devenit INIMA MARAMUREȘULUI! O inimă care bate continuu și care adună iubire și tradiție, valoare și simplitate. N-a avut niciodată nevoie de artificii pentru a scoate în evidență simțirile neaoșe. Frumusețea caracterului său e și ea, la rându-i, o lecție pentru noi, artiștii care tindem la o astfel de carieră impresionantă. E naturală, directă și n-are vanități inutile. Ba mai mult, te copleșește cu sfaturi și încearcă în permanență să ofere din tot ce a acumulat.
Doamna Angela Buciu este o continuă inspirație, e un semeț sentiment, este o părticică din țara aceasta, cu nume propriu, cu măreție, cu seninătate în privire și eternitate în glas. Este unul dintre artiștii compleți, luminoși precum Carpații! Și o iubesc nespus pentru tot ce m-a învățat și mă învață, pentru prietenia sa și pentru onoarea de a mă număra printre preferații ei. În toamnă, în sezonul al șaptelea al emisiunii „DRAG DE ROMÂNIA MEA!“, o vom celebra, așa cum se cuvine, la cei 60 de ani de carieră. Maramureșul este Angela Buciu, iar Angela Buciu îi este INIMA!