Main menu

header

848 2 2Îi iubesc pe toți artiștii minunați care și-au dedicat viața cântecului popular și au ținut cu îndârjire la statutul lor, la măreția muzicii și la perpetuarea tradiției. Cred eu că sunt puțini, câțiva din fiecare zonă, și merită apreciați pentru faptul, dincolo de orice, că au rezistat tentației de a pica pe panta succesului cu orice preț, făcând astfel compromisuri inutile.

Zona Codrului, una dintre subzonele Maramureșului, are ca reprezentant de seamă pe maestrul Nicolae Mureșan. Acesta se încadrează în categoria artiștilor ampli, deplini, dar totuși simpli și populari, despre care v-am povestit mai sus.

Este o poveste de om, un boier al muzicii, care și-a pus viața în slujba păstrării identității noastre. Nu a făcut rabat, nu a pătat imaginea strămoșilor și a dedicat o parte a sufletului său României noastre mari și frumoase. Întotdeauna are o vorbă bună la purtător, iar sfaturile sale reprezintă aur pentru cei care aleg să facă această profesie cu devoțiune și simț de răspundere, asemeni lui.

Inteligența i-a fost armă de preț în parcurs și fiecare întâlnire cu el este o descoperire a frumosului, este o îmbogățire a firii. A cules folclor autentic și nu a abdicat de la costumul popular specific zonei sale. Ba chiar își realizează singur bijuteriile pe care le poartă, păstrând din specificitatea de cândva.

Altruismul i-a fost mereu carte de vizită. Ușa sa este deschisă pentru fiecare și nu a ezitat să sprijine, să pună umărul în formarea altor generații. Cu atât mai minunat este faptul că talentul său aparte i-a fost transmis mai departe, fiului său, care-i moștenește sufletul ales și glasul. Cei peste 40 de ani de activitate artistică demonstrează bucuria sa de a cânta, longevitatea și seriozitatea, atribute pe care publicul și specialiștii le-au văzut încă de la celebrul concurs FLOAREA DIN GRĂDINĂ, pe care l-a câștigat în anul 1985.

Am avut bucuria să-l cunosc și dincolo de scenă, emisiuni sau diverse spectacole în care am fost împreună. Am ajuns, alături de alți colegi, în casa dumnealui și, împreună cu soția sa minunată, ne-au primit cu inima deschisă, cu pâine caldă și cu dragostea aceea pe care o aveau românii atunci, cândva, când casa lor era călcată de oameni de bine.

Pentru mine, și nu cred că exagerez, Nicolae Mureșan face parte din elita de aur a folclorului nostru, fiind un etalon al Codrului, putând fi dat exemplu cu ușurință atunci când vorbim despre patriotism, despte forță și despre miere în glas, dar și despre autenticitate până-n măduva oaselor.

Mereu a găsit de cuviință să caute, să scormonească după înțelepciuni populare și să le aducă la lumină, el însuși fiind o lumină și o sărbătoare de duminică pentru toți cei care-l cunosc și îi apreciază parcursul măreț, cu sute de piese în repertoriu, imprimări la radio, apariții la televiziune și o bogată activitate concertistică, atât în România, cât și peste granițele acesteia.

Nu are vanități și trăiește bucuriile vieții ca pe niște reguli nescrise, în care cele mai importante valori sunt omenia, bunul simț și bunul gust, respectul și seriozitatea, precum și înălțarea spiritului prin muzică.

Nicolae Mureșan este o carte plină de istorii, de suflet românesc, de cânt al veseliei și de amintire. Este inspirație și povestire despre o perioadă care încă strălucește și care mai are atâtea și atâtea de spus, în drumul neasemuit către veșnicie. Acolo îl plasez eu, un umil coleg, un om care a învățat multe de la el și care e onorat că a cântat în duet, în mai multe ocazii!

România noastră e cu siguranță azi, mult mai deplină și mai îmbogățită de autentic, și datorită muncii sale, a pasiunii mărețe și a felului în care trecerea sa prin codru, atât de sensibilă și înălțătoare, îi descrie sufletul! Să ne trăiți mult și bine, maestre!