Main menu

header

854 2 2Dragii mei, nu prea vine nimănui să creadă că există fenomene artistice și minuni! Una dintre minuni este Marina Voica și chiar nu glumesc sau exagerez când spun asta! Are o vârstă respectabilă, adică 85 de ani, pe care-i poartă cu mândrie, neavând vreun complex! În continuare cântă live, fără probleme, este o forță artistică nemaivăzută, este la punct cu tehnologia, cu tot ce e nou, în pas cu moda și recent a lansat chiar o carte, cu nuvele comice, scrisă în perioada pandemiei, care, spune ea, i-a prins destul de bine, pentru că a avut mai mult timp să-și adune gândurile.

A trecut cu bine printr-o operație complicată și credeți-mă, grație medicilor, a avut parte de a doua șansă la viață, fiind într-o stare destul de dificilă acum câteva luni. Dar practic a renăscut și acum nu face altceva decât să dovedească de ce e un simbol românesc și de ce merită, din toate punctele de vedere, să fie iubită, adulată și păstrată, prin muzica și glasul ei, în sufletele oamenilor!

Nu se sfiește să demonstreze multitudinea de talente cu care a fost dăruită de Dumnezeu și are o energie care pe mine, la jumătate din vârsta ei, mă face să o invidiez. Nu are vanități și nu consideră vreo clipă că celebritatea ei este neapărat un dar de care trebuie să se bucure, fără să mai facă nimic. Nu! Ea crede că mai are de clădit, de așezat trepte și de arătat oamenilor ce înseamnă. Marina Voica este în prezent lecția pe care noi, toți ceilalți artiști, ar trebui să o luăm, cu notițe! Nu doar pentru longevitatea ei, ci pentru spiritul desăvârșit, pentru pofta nebună de viață, pentru multele proiecte și pentru determinarea de a nu se lăsa pradă vârstei în niciun fel anume!

Are o mulțime de lucruri de spus și întreaga carieră nu face decât să-i ridice la fileu bucuriile artistice din prezent. Cred cu ardoare că toți tinerii, toate generațiile de azi ar trebui să o descopere pe Marina Voica. Nu doar pe cea din trecut, cu repertoriul de legendă și multitudinea de șlagăre, ci pe cea de azi, femeia care nu are nicio problemă cu vârsta sa și care are forță să dea cu împrumut și să arate cât poate duce și realiza sufletul ei mare și frumos, în care a încăput, parte peste parte, o Românie întreagă! Deși nu e româncă decât prin adopție, Marina iubește țara aceasta cu toată devoțiunea și suferă pentru fiecare nedreptate care se întâmplă!

S-au scris și s-au spus atâtea despre ea și parcă totuși prea puține. Marina este un om fragil, în spatele atitudinii de femeie invincibilă pe care a afișat-o mereu pe scenă. De când am cunoscut-o, acum vreo 25 de ani, am descoperit în ea un artist altruist, cald, care nu face caz de rolul ei și de toate performanțele de peste ani și care-i darnică în a împărți celor mai mici din experiența ei, cu sinceritate, spunând și părțile mai frumoase, tranșând cu seninătate binele de rău.

Mi-aduc aminte că eram mititel și se lumina ecranul când apărea, cu glasul ei cald și cristalin, perfect parcă pentru muzica ușoară românească, având, din anii ’60 până azi, numeroase șlagăre pe care și cei mici le fredonează încă, fără a ști neapărat cine-i Marina Voica. Cred că acesta este testul suprem al unui artist. În momentul în care oamenii recunosc și cântă o melodie de-a ta, fără a localiza timp, spațiu sau imagine, atunci da, ți-ai împlinit menirea și ai atins apogeul la care tindem toți.

Personal, ca om care o cunoaște de multă vreme, ca artist care are și a avut multe de învățat de la ea, ca prieten, îi doresc sănătate și putere absolută! Restul le va face cu siguranță, pentru că vrea, poate și pentru că mai are atât de multe de arătat din FENOMENUL MARINA VOICA!